2019. november 14. // Aliz névnap

Wimbledon, a Máltai Lovagrend és egy különleges ital

2019. július 10. 12:30
A szerdát tekinthetjük egyfajta ünnepnek is, hiszen ma kezdődnek a VeszprémFest koncertjei, ennek okán méltóképpen egy igazi ünnepi italt ajánlunk olvasóinknak a Rozé, Rizling és Jazz Napok faházaiból.

Egyenesen Franciaországból, Champagne régióból érkeztek a Lanson szőlészet italai. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy néhány palack buborékos pezsgővel van dolgunk, ez az ital valójában sem nem pezsgő, se nem bor, ez champagne.

Hogy az elnevezésen kívül miben különböznek ezek a palackok a hagyományos pezsgőtől, arról Zsandár Tamás borszakértő világosított fel bennünket.

A champagne-ok lényegében szigorú eredetvédelemmel jelölt italok. Majdnem ugyanúgy készülnek, ahogy a pezsgők is, viszont itt a fajta is meg van határozva, elsősorban a charnonnay a hangsúlyos és ahogy említettem, kizárólag ebből az észak-francia régióból származhatnak.

Bár Champagne-ban számos champagne-ház működik, az idei veszprémi kollekció mégis egy különleges helyről, a Lanson család birtokáról származik. Aki a kóstolás mellett a palack címkéjére is vet egy pillantást, könnyen kiszúrhat egy ismerős szimbólumot, a Máltai Lovagrend keresztjét. A Lanson család tagjai ugyanis tradicionálisan tagjai a lovagrendnek és ez a champagne-on is megjelenik.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokon három champagne közül választhatunk: egy rozé, egy dűlő-válogatás és hagyományos champagne.

Amikor kiválasztjuk kedvenc italunkat, nem árt tudni azt sem, hogy a Lanson ház immáron 40 éve a Wimbledoni teniszbajnokság támogatója és rendszeresen megjelennek ott is ezek az italok. Így tehát amikor a veszprémi Óváros téren kortyolgatjuk ezt a frissítő buborékos italt, jusson eszünkbe, hogy Nadal és Federer is ezzel az itallal ünnepeltek győzelmeik után.

Hajas Bálint
Domján Attila
2019. november 14. // Aliz névnap