2019. december 7. // Ambrus névnap

Az Utcazene megnyit

2019. július 19. 4:00
Vagy inkább mi döntjük el, hogy mikor leszünk lazábbak? Talán akkor, ha a megszokott belvárosi környezetben felcsendül a zene?

Az Utcazene fesztiválban többek közt az a jó, hogy képes olyan háttérkörnyezetet adni a belvárosba tévedőknek, aminek hatására néhányan teljesen kifordulnak magukból. Jó értelemben dobják el a merev szokásaikat, és nyílnak meg úgy, hogy egyszerűen élvezik azt, ami körülöttük történik. Nem számít, hogy ki néz hülyén, ha mezítláb, a barátaival karöltve tánccal és énekkel ünnepel egy 50. születésnapot a belvárosban. A nyitónapon épp ez történt az egyik balkáni falatokat áruló foodtrucknál.

És itt ne egy magát állatra ivó részeg bandára tessenek gondolni. Hanem egy szimpatikus társaságra, akik néhány melegítő feles után dalra fakadtak, és balkáni zenére táncoltak a személyzettel.

De úgy, hogy jó volt őket nézni. Sugárzott belőlük az öröm és a jókedv. Annyira, hogy még ránk is átragasztották ezt, akik egy karnyújtásnyira falatoztunk tőlük. A járókelők meg csak néztek és videóztak, hogy mi történik. Nem egy színpadi produkció volt, pedig lehetett volna egy Kusturica film részlete is. És hogy mi történt valójában? Az ünneplők eldöntötték, hogy jól érzik magukat, kicsit lazítanak, és ünneplik az életet.

Mindezt másokat nem zavarva egy szimpla hétköznap. Egy ingyenes fesztiválon. A belvárosban. Irigylésre méltó nyitottság és bátorság.

A címlapfotó és a cikkben elhelyezett kép illusztráció. Fotó: Kovács Bálint.

Ge. Á.

További cikkek

A Brass Time és a The Anahit nyerte a 2019-es Utcazene Fesztivált
A Brass Time és a The Anahit nyerte a 2019-es Utcazene Fesztivált
Egy honvédségi művészekből álló csapat és a dark R&B képviselője tetszett idén a legjobban a közönségnek és a zsűrinek Veszprémben. Idén duplapénzt visznek haza a díjazottak.
Egy Barkasban boroztam
Egy Barkasban boroztam
A finom falatok után egy kis frissitővel folytatjuk gasztro kirándulásunkat az Utcazenén: kedvenc italos Food Truckom idén a Borkas.
A bolondok, akik álmodnak
A bolondok, akik álmodnak
Azt mondják, az istenek kegyesek azzal, akit lélekben meghagynak gyereknek. Szerintem az a zenész is áldott, aki sikerre szert téve is meg tud maradni olyan őszintének és szabadnak, mint egy utcazenész. A Moving Brothers testvérei minden bizonnyal nagyon áldottak – és szerencsére az áldásból nekünk is fognak juttatni ma este.
Igény az igényességre – avagy az egyetlen veszprémi zenekar az utcazenén
Igény az igényességre – avagy az egyetlen veszprémi zenekar az utcazenén
A veszprémi utcazene egyetlen veszprémi zenekara egy duó volt, nevezetesen Golarits Márton és Bögi Levente. Kíváncsian vártam, hogy a "nagy" zenekarok között, hogyan állják majd meg a helyüket…
Akinek egyszerűen jól áll Veszprém
Akinek egyszerűen jól áll Veszprém
Indul a harmadik nap és természetesen ma is érdemes lesz Veszprém utcáin sétálva minél több zenekar műsorát elcsípni. A céltudatosabban útnak induló hallgatóságnak pedig ismét ajánlunk egy kihagyhatatlan koncertet.
2019. december 7. // Ambrus névnap