2019. november 18. // Jenő névnap

Egy Barkasban boroztam

2019. július 20. 14:38
A finom falatok után egy kis frissitővel folytatjuk gasztro kirándulásunkat az Utcazenén: kedvenc italos Food Truckom idén a Borkas.

Mivel Food Truckokról van szó, ezért az értékelés is jóval sokrétűbb a kínált étel vagy ital kóstolásánál. Ha kizárólag a gasztronómiai élményen lenne a hangsúly egyszerű sörsátrak és árusok is sorakozhatnának az utcákon, ám a Food Truck Show az étkezésen, italozáson kívül elengedhetetlen design elemévé vált a rendezvényeknek.

Mókás járgányok, látványos ételek, barátságos kiszolgálás jellemzi az új trendet és ki kell emelnem, hogy az előítéleteim ellenére az árak is jóval kevésbé voltak idén csillagászatiak a vártnál, ami őszintén szólva javára vált a gasztro autóknak, hiszen így tömegesen fogyasztották utcazenészek és vendégek is az érdekes falatokat uzsonnára, vacsorára vagy akár csak “kísérőnek”.

A Deep Burgernél vásárolt sültkrumpli tálam tökéletes uzsonnának bizonyult: a steak burgonyához hasonló hasábokat a burgerező által használt “titkos szószba” mártogatva falatozhattam az Óváros téren.

Csak tippelgetni tudnék mit tartalmazhat pontosan a csoda szósz, de engem teljesen meggyőzött. A kissé paradicsomos édeskés ízvilág lehet nem mindenkinek válna a kedvencévé, de a hozzám hasonló elfogult paradicsom imádóknak érdemes megkóstolni. Az uzsonnámhoz a legjobb választás egy jéghideg fröccs volt, amit a Borkas elnevezésű bor és szörp árusító Barkasból vásároltam.

Az a helyzet, hogy engem egy jól megválasztott “retro jármű” és egy ötletes név és design kombináció teljesen levesz a lábamról, így amikor megláttam a kék, narancs színben pompázó Borkast biztos voltam benne, hogy én itt fogom meginni a fröccsömet.

Értékelés

Ahogy említettem a Food Truck jóval több, mint egy “elveszed, megveszed, megeszed” kitelepülés és én mindig is nagyon értékeltem az ötleteket, amelyek igényességükkel túllépnek a sima falatozó hangulaton és már-már dekor elemként is értéket adnak hozzá a rendezvényekhez.

Ízlés kérdése, de nekem örök kedvenceim az “oldtimer, veterán, retro” hármasba tartozó autó csodák. Bár lányként nem sokat tudok a műszaki részletekről, de meggyőződésem, hogy a régi járművek “külcsínje” felülmúlhatatlan.

A Barkas régen egy kifejezetten népszerű jármű volt: legismertebb típusát a B1000-est a 90-es évekig a Magyar Posta is használta. Az igazi jellegzetes Barkas hangot a kétütemű Wartburg motornak köszönhettük, amelyet 1989-ig mindegyik B1000-esbe szereltek, majd később 1.3-as Volkswagen motort kaptak az újabb B1000/1 jelzésű járművek.

A technikai részleteken és a hangon túllépve engem nőként bevallom, hogy a kerek lámpák, az elképesztően menő hűtőrács és a tipikus retro busz forma győzött meg, illetve természetesen a Food Truck esetében egyértelműen jó döntésnek bizonyuló bor és Barkas kombinációból létrejövő szójáték.

A Borkas az ismert fröccs arányok mindegyikét kínálja rozé és fehér verzióban is, illetve az édesszájúaknak kedvező maci fröccs, különböző szörpös fröccs egyvelegek és pálinka is kapható. A legkisebbekre és a sofőrökre gondolva a szörpöket alkoholmentes verzióban "törpi szörpiként" is kérhetjük frissítőnek.

Kiemelném, hogy a számomra nagyon szimpatikus úgynevezett “recup pohárból” is fogyaszthatjuk a Borkas italait, amelyet a környezettudatosság jegyében többször használhatunk, majd visszavihetjük vagy, aki szeretné “megtarthatja emlékbe”. Én nem igazán tudtam ellenállni a Barkas mintás pohárnak, így az Utcazene idején ebből ittam mindent és valószínűleg ez ma is így lesz…

Sulyok Georgina
Domján Attila
2019. november 18. // Jenő névnap