2020. május 28. // Emil, Csanád névnap

Egy Barkasban boroztam

2019. július 20. 14:38
A finom falatok után egy kis frissitővel folytatjuk gasztro kirándulásunkat az Utcazenén: kedvenc italos Food Truckom idén a Borkas.

Mivel Food Truckokról van szó, ezért az értékelés is jóval sokrétűbb a kínált étel vagy ital kóstolásánál. Ha kizárólag a gasztronómiai élményen lenne a hangsúly egyszerű sörsátrak és árusok is sorakozhatnának az utcákon, ám a Food Truck Show az étkezésen, italozáson kívül elengedhetetlen design elemévé vált a rendezvényeknek.

Mókás járgányok, látványos ételek, barátságos kiszolgálás jellemzi az új trendet és ki kell emelnem, hogy az előítéleteim ellenére az árak is jóval kevésbé voltak idén csillagászatiak a vártnál, ami őszintén szólva javára vált a gasztro autóknak, hiszen így tömegesen fogyasztották utcazenészek és vendégek is az érdekes falatokat uzsonnára, vacsorára vagy akár csak “kísérőnek”.

A Deep Burgernél vásárolt sültkrumpli tálam tökéletes uzsonnának bizonyult: a steak burgonyához hasonló hasábokat a burgerező által használt “titkos szószba” mártogatva falatozhattam az Óváros téren.

Csak tippelgetni tudnék mit tartalmazhat pontosan a csoda szósz, de engem teljesen meggyőzött. A kissé paradicsomos édeskés ízvilág lehet nem mindenkinek válna a kedvencévé, de a hozzám hasonló elfogult paradicsom imádóknak érdemes megkóstolni. Az uzsonnámhoz a legjobb választás egy jéghideg fröccs volt, amit a Borkas elnevezésű bor és szörp árusító Barkasból vásároltam.

Az a helyzet, hogy engem egy jól megválasztott “retro jármű” és egy ötletes név és design kombináció teljesen levesz a lábamról, így amikor megláttam a kék, narancs színben pompázó Borkast biztos voltam benne, hogy én itt fogom meginni a fröccsömet.

Értékelés

Ahogy említettem a Food Truck jóval több, mint egy “elveszed, megveszed, megeszed” kitelepülés és én mindig is nagyon értékeltem az ötleteket, amelyek igényességükkel túllépnek a sima falatozó hangulaton és már-már dekor elemként is értéket adnak hozzá a rendezvényekhez.

Ízlés kérdése, de nekem örök kedvenceim az “oldtimer, veterán, retro” hármasba tartozó autó csodák. Bár lányként nem sokat tudok a műszaki részletekről, de meggyőződésem, hogy a régi járművek “külcsínje” felülmúlhatatlan.

A Barkas régen egy kifejezetten népszerű jármű volt: legismertebb típusát a B1000-est a 90-es évekig a Magyar Posta is használta. Az igazi jellegzetes Barkas hangot a kétütemű Wartburg motornak köszönhettük, amelyet 1989-ig mindegyik B1000-esbe szereltek, majd később 1.3-as Volkswagen motort kaptak az újabb B1000/1 jelzésű járművek.

A technikai részleteken és a hangon túllépve engem nőként bevallom, hogy a kerek lámpák, az elképesztően menő hűtőrács és a tipikus retro busz forma győzött meg, illetve természetesen a Food Truck esetében egyértelműen jó döntésnek bizonyuló bor és Barkas kombinációból létrejövő szójáték.

A Borkas az ismert fröccs arányok mindegyikét kínálja rozé és fehér verzióban is, illetve az édesszájúaknak kedvező maci fröccs, különböző szörpös fröccs egyvelegek és pálinka is kapható. A legkisebbekre és a sofőrökre gondolva a szörpöket alkoholmentes verzióban "törpi szörpiként" is kérhetjük frissítőnek.

Kiemelném, hogy a számomra nagyon szimpatikus úgynevezett “recup pohárból” is fogyaszthatjuk a Borkas italait, amelyet a környezettudatosság jegyében többször használhatunk, majd visszavihetjük vagy, aki szeretné “megtarthatja emlékbe”. Én nem igazán tudtam ellenállni a Barkas mintás pohárnak, így az Utcazene idején ebből ittam mindent és valószínűleg ez ma is így lesz…

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Veganeeta: nem presszionál, lehetőséget kínál
A Veganeeta Home-ra általában első környékbeli vegán étteremként szokás tekinteni, pedig jóval több annál: koncepció, mely a jövőre és a környezetre fókuszál. Az Ecoport magazin cikke.
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Története a Honfoglalás előtti időre nyúlik vissza, a középkorban nemesek versengtek érte, majd hamvaiból kellett újjáélednie a XX. század elején. A Balatoni borrégió története legalább annyira hullámzó, mint a tó vize.
Augusztus végére csúszik az Utcazene
Augusztus végére csúszik az Utcazene
Nem sokkal azután, hogy augusztus 15-ig betiltották az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, az Utcazene közösségi oldalán is változást jelentettek be.
Hogyan étkezzünk a karantén alatt?
Hogyan étkezzünk a karantén alatt?
A karantén alatt sok kérdés merül fel bennünk a táplálkozásunkkal kapcsolatosan is. Íme pár ezek közül, és az én válaszom rá dietetikus szemszögből:
Kincsestár a nagymama kamrájából: süssünk együtt püspökkenyeret!
Kincsestár a nagymama kamrájából: süssünk együtt püspökkenyeret!
A sütés a maga módján ugyanúgy művészet, mint a festés, így tökéletes módja az eszképizmusnak: miközben a lelkünk megnyugszik, pár hozzávalóból csodás desszerteket készíthetünk. Neubauer Judit, az Emlékek íze bloggerének oldalát böngészve különösen úgy érezzük, hogy sütés közben egy mesés világba repülünk, ezért megkértük, osszon meg velünk is egy receptet.
2020. május 28. // Emil, Csanád névnap