2019. december 7. // Ambrus névnap

Hurrá nyaralunk! – de mi legyen házikedvencünkkel?

2019. július 23. 1:12
Igaz, a nyár fele már eltelt, de vannak, akik a pihenést a nyár utolsó hónapjára hagyták. Szálláshely lefoglalva, utazás megtervezve, az új fürdőruha már a bőröndben. De gondoltunk arra, hogy mi legyen házikedvencünkkel?

Annak ellenére, hogy a kutyák olyan társasági állatok, akik igénylik az ember és más négylábú barátaik szeretetét, társaságát, szerencsére egyedül is kellemesen el tudják tölteni az időt. Ezzel szemben viszont mindegyik kutya más, és személyiségüktől függően különbözőképpen élik meg az egyedüllétet. Kutyád lehet elég független típus, és előfordulhat, hogy nem bánja, ha néhány órára egyedül hagyod, míg más kutyák kezdetben nehezen birkózhatnak meg a helyzettel.

Ezért is nehéz kérdés (hát még választ találni rá) sok kutyatulajdonosnál - Mit tegyünk kedvenc ebünkkel, ha nyaralni megyünk? Vigyük magunkkal, vagy adjuk kutyapanzióba? Ha visszük, miről kell gondoskodnunk, milyen körülmények között utaztassuk, ha nem, akkor kire bízzuk?

Nyaralás kutya nélkül

Ha úgy döntünk, hogy a kutya marad, csak azt kell elintéznünk, hogy találjunk számára valakit, aki megfelelően tud gondoskodni róla. Ez elsőre talán egyszerűen hangzik, pedig közel sem az. Nem egy zökkenőmentes feladat alkalmas pótgazdit találni, ugyanis az állat rendszeres sétáltatása, itatása és etetése időigényes. Kutyánknak természetesen az a legjobb megoldás, ha már egy számára is ismerős rokon tud vigyázni rá. Ha megoldható, azzal is kellemesebbé tehetjük hiányunkat, ha kedvencünket az illető saját otthonába is be tudja fogadni, így megkímélve a hosszabb egyedülléttől. Ha nincs más lehetőség, kérjük meg szomszédunkat vagy ismerősünket, hogy legalább napi egy etetés és sétáltatás erejéig szánjanak időt háziállatunkra.

Nyaralás gazdi nélkül

Ha nincs olyan megbízható ismerősünk, aki vállalná a feladatot, vagy nem akarjuk az ebet hosszabb időre magányban tudni akkor érdemes olyan szakembert keresni, aki bizonyos díjazásért otthoni körülmények között, hozzáértően gondoskodik az állatról vagy elhelyezhetjük kedvencünket egy állatpanzióban is.

Nem kell aggódnunk, hiszen a gazdikat minden esetben alaposan kikérdezik az állat igényeiről és szokásairól. Nagyon lényeges, hogy ilyenkor ne hallgassunk el semmit, számoljunk be a neveletlenségekről, rossz szokásokról is, hiszen az ideiglenes gondozóknak bizony ezekről is tudniuk kell ahhoz, hogy megfelelően tudjanak bánni házikedvencünkkel.

A színvonalas állatpanziók maximálisan alkalmazkodnak az állat táplálkozási igényeihez is. Előre leadhatjuk a szükséges ellátmányt az állat megszokott ételeiből, de kérésre akár be is szerzik azt.

Nekünk, veszprémieknek nem kell a fővárosba utaznunk kedvencünkkel, hogy biztos helyen „nyaralhassanak”, hiszen a környéken is találhatunk megbízható kutyapanziót.

  • Tessa-Lak Kutyapanzió és Kutyanapközi (Balatonalmádi)
  • Füredi kutyaiskola (Vászoly)
  • MINI DOG balatoni kutyapanzió (Aszófő)

Közös nyaralás

Abban az esetben, ha a kutya is velünk tart a nyaralásra - hiszen már egyre több olyan szállás van Magyarországon és külföldön egyaránt, ahol szívesen látják házikedvencünket -, több dologra kell ügyelnünk. Az egyik legfontosabb, hogy az út során mindig legyen számára bőven elegendő ivóvíz, valamint edény, hogy bárhol lehetősége legyen az állatnak a folyadékpótlásra! Emellett ne felejtsük otthon a pórázt, a szájkosarat és az egyéb megszokott eszközeit, játékait sem!

Ha autóval indulunk útnak, oda kell figyelnünk a klíma megfelelő hőmérsékletére vagy a szükséges szellőzésre, és természetesen arra, hogy a kutya soha ne maradjon egyedül az autóban!

Ha külföldi útra készülünk, már jóval korábban el kell kezdenünk foglalkozni az állattal kapcsolatos elintéznivalókkal. Előfordulhat, hogy egy-egy engedély beszerzése hónapokig is elhúzódhat, ezért a szükséges intézkedéseket ne halasszuk az utolsó pillanatra! Ha kedvencünket ki akarjuk vinni az országból, szüksége lesz kisállat útlevélre, és nem szabad megfeledkeznünk a mikrochip beadatásáról sem.

Az Unión kívüli országoknál már helyenként eltérőek a beutaztatás szabályai, ezért érdemes mindenképpen felkeresni az adott állam nagykövetségét, és ott érdeklődni a határátlépés feltételeiről és a visszaúttal kapcsolatos előírásokról. Ezt célszerű minél előbb elintézni. Ugyanis esetenként az ország kérhet akkreditált laborban készült vér laborvizsgálatot, amellyel igazolnunk kell kutyánk veszettség elleni védettségét, ez pedig akár egy hónapnál tovább is elhúzódhat.

Ha valamilyen mediterrán vagy trópusi vidékre utazunk, kérjük saját állatorvosunk segítségét, aki a megfelelő készítményt tudja ajánlani számunkra, amellyel megvédhetjük háziállatainkat a regionálisan gyakran előforduló parazitás betegségektől. A külföldre való beutaztatás szabályairól bővebb információ található a www.petpassport.hu oldalon.

Bárhogyan döntünk is, azt tartsuk szem előtt, hogy melyik megoldás a legjobb és legkényelmesebb kutyánk számára. Mérlegelnünk kell több tényező szerint is. Az idő, a pénz és a környezet engedi-e az állat utaztatását, valamint elég hosszú időre utazunk-e el ahhoz, hogy felbolygassuk kedvencünk megszokott mindennapjait. Ha végül otthon marad, válogassuk meg, kire bízzuk, ha pedig velünk jön, ne felejtsünk el időben gondoskodni kisállatunk utazásának minden feltételéről! És ha végül mindent kipipáltunk az összeírt leltárból, ezután már gondtalanul élvezhetjük a nyaralást kutyánkkal, vagy nélküle.

Riskó Annamária

További cikkek

1473 nap alatt bringával a Föld körül
1473 nap alatt bringával a Föld körül
Képzeld el, hogy egy nap lámpa gyúl a fejedben és kitalálod, hogy Jules Verne nyomán megkerülöd a Földet – mondjuk nem 80 nap alatt és nem vonattal meg teherhajóval, hanem biciklivel és kb. 1500 nap alatt. Aztán képzeld el, hogy ez a gondolat nemcsak átsuhan az agyadon, hogy a következő pillanatban frontálisan ütközzön egy „Á, lehetetlen” felkiáltással, hanem az elképzelésed meg is valósítod. Illés Adorján így tett.
Hogy állunk a 2019-es év fogadalmaival?
Hogy állunk a 2019-es év fogadalmaival?
Egy felmérés szerint minden második ember megfogad valamit az újév beköszöntével. Lassan ismét új évbe fordulunk, de érdemes megállni egy pillanatra, és az újabb célkitűzések előtt végig venni, hogy milyen mértékben sikerült tartani magunkat a 2019-es év fogadalmaihoz.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba
Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba
A márka. A műanyag divatbaba. Az ellentmondásos jelenség. A kislányok karácsonyi kívánságlistáján első helyen álló. A legjobb barátnő. A társ a bajban. Ő Barbie.
2019. december 7. // Ambrus névnap