Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Besorolása: kiváló

2019. augusztus 7. 4:00
Jajj úgy élvezem én a strandot – hangzik el az ismert slágerben, de vajon mennyire vagyunk biztonságban, amikor természetes állóvizeinkben szeretnénk lehűsíteni magunkat a nyári melegben? Utánajártunk és megkérdeztük a szakembereket a megye strandjainak vízminőségéről.

Mindenkinek van egy kedvenc fürdőzőhelye a Balatonon. Ki a megközelíthetőség, ki a szolgáltatások minősége, ki pedig a nyugalom, vagy épp ellenkezőleg, a pezsgő tóparti programok miatt választja ki a kedvenc strandját. A fürdőhelyek vízminősége viszont egy olyan tényező, amire ritkán figyelünk, holott ez lehetne akár a strandok minőségének alfája is.

Strandokból pedig van választék bőven. Csak Veszprém megyében a Balatonon összesen 64 ellenőrzött fürdőhely van, ezen kívül a kislődi Hámori tavon, a nagyteveli víztározón és a vinár-marcalgergelyi Joó tavon szintén van hivatalos strand.

A legtöbb esetben saját tapasztalatok alapján, vagy szóbeszédek útján értékeljük a strandokat. Az egyik túl kavicsos, a másik iszapos, itt sok a hínár, amott pedig túl mély a víz. Ezek mind-mind kényelmi, vagy esztétikai szempontok, amelyek nyilván nem elhanyagolható tényezők, de nem árt utánajárni a vizek minőségének sem, legalább idényenként pár alkalommal. Főleg ha kisgyerekekkel merészkedünk a vízbe.

Természetes vizeink minőségét a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Laboratóriumi Osztályának szakemberei ellenőrzik, mi pedig felkerestük őket, hogy a megye állóvizeinek minőségéről érdeklődjünk.

Megtudtuk, hogy szezon előtt egyszer, szezon közben pedig további háromszor, havi rendszerességgel vesznek mintát a strandokon a vízből, majd laboratóriumban bevizsgálják azokat. Jó jel lehet az, hogy a Balatont évek óta elkerülik a nagyobb szennyeződések, a tó vize évek óta tiszta, viszont így is rendszeresen ellenőrzik az E. coli és Enterococcus baktériumok jelenlétét.

A különböző indikátorok alapján a strandokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) sorolja be. Ezek alapján négy osztályba, „kiváló”, „jó,” „tűrhető” vagy „kifogásolt” kategóriába sorolhatók a strandok vizei. A besorolásnál nem csak az adott mintavételből indulnak ki, számításba veszik az elmúlt három év eredményeit is. Ha a fürdővíz „kifogásolt” minősítést kap, a kormányhivatal fürdési tilalmat rendel el és figyelmeztető táblákkal, jelölésekkel hívják fel a strandolni vágyók figyelmét a nem megfelelő vízminőségre.

foto: pixabay.comfoto: pixabay.com

Ilyen táblákkal viszont a Balaton mentén nem találkozhatunk! A Kormányhivatal tájékoztatása szerint szinte kivétel nélkül „kiváló” a megye strandjainak a minősége.

(Néhány strand esetében előfordult, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú vízminta, emiatt a közzétett listában néhány fürdőhely neve mellett a „besorolás alatt” megjelölés olvasható . Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő.)

Ezt az Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos összesítője is megerősíti.

Persze az ördög most sem alszik, és időről időre felmerülnek olyan események, amelyek ezt a „kiváló” minőséget akár negatív irányba is eltolhatják. Itt viszont az emberi hanyagság csupán az egyik tényező.

Nagyobb nyári viharok után déli és dél-keleti széljárás mellett sokszor előfordul, hogy a déli-partról uszadék, hulladék sodródik át az északi strandokra. Ezen kívül a Balatonba torkolló számos kisebb-nagyobb patak vize vihar után megemelkedik, aminek következtében szintén előfordulhat, hogy nem kívánt szennyeződés folyik a tó vízébe. Éppen ezért a szakemberek a Balaton vízgyűjtő területén is végeznek rendszeres méréseket, hogy minimálisra csökkentsék az ilyen jellegű kockázatokat.

foto: pixabay.comfoto: pixabay.com

A természeti erők ellen nem, az emberi hanyagság ellen viszont tehetünk!

Ráadásul nem is szükséges komolyabb tudatformálás, csupán az alapvető higiéniára figyeljünk. Ma már nem találkozunk olyan képekkel, mint amire idősebb olvasóink talán emlékeznek, amikor a Balaton sekélyebb vizében mosták a nyaralók az NDK-s Trabantokat, mit sem törődve a vízbe kerülő olajos mosószerrel. De az egészségre és környezetre káros szennyeződések még így is bejuthatnak a tó vízébe.

fotó: Goodstuff.hufotó: Goodstuff.hu

A megoldás egyszerű: minden strandon vannak nyilvános mosdók, illetve szeméttárolók. Ahogy otthonunkban, úgy a természet lágy ölén is használjuk ezeket!

Visszatérve a megelőzéshez, a Kormányhivatal szakemberei igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy a strandokon maximum a leégés legyen a legnagyobb egészségügyi rizikó. Ezért nemcsak a vízminőséget figyelik, hanem a szezon előtt és közben is rendszeresen vizsgálják az öltözők, zuhanyzók szociális helyiségek állapotát, szemét és hulladékgyűjtés rendjét, strand határait jelölő táblákat, valamint a vízmélységet jelölő bójákat, elsősegélynyújtó helyeket, mentőláda tartalmát, vízi-mentő személyzet jelenlétét. Egyszóval mindent, ami a nyugodt és felhőtlen strandoláshoz elengedhetetlen.

A tapasztalatok pedig jó képet festenek a Veszprém megyei strandokról. A szakemberek szerint az üzemeltetők mindent megtesznek a fürdőzés higiénés feltételeinek biztosítása érdekében, így intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel, illetve a lakosság részéről panaszbejelentés sem érkezett a strandok higiénés állapotára, sem pedig a víz minőségére.

Közvetetten kapcsolódik ugyan a Balaton vízminőségének témájához, de mindenképpen érdemes szót ejteni egy közelmúltban elterjedt hamis híresztelésről, ami a Veszprém Megyei Kormányhivatal mikrobiológiai laborjának bezárásáról szólt. Ez a labor végzi többek közt a Balaton vízminőségének ellenőrzését is, ami az alapfeladatai részéhez tartozik. Ez a szolgáltatás – sok másik alapellátáshoz hasonlóan – ugyanúgy működik a megyében, mint korábban, megszűnésről szó sincs.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton futás Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés. 2024. március 20. 19:52 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Minden úszó sikerrel teljesítette az általa vállalt távot a téli Balaton-átúszáson szabadidősport Minden úszó sikerrel teljesítette az általa vállalt távot a téli Balaton-átúszáson Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő téli Balaton-átúszás idei megmérettetésén három plusz egy távon is elindulhattak a versenyzők. 2024. március 2. 21:11 Szombaton téli Balaton-átúszás negyedik alkalommal szabadidősport Szombaton téli Balaton-átúszás negyedik alkalommal Szombaton negyedik alkalommal rendezik meg a téli Balaton-átúszást, amelynek központja a Tihanyrév lesz. 2024. március 1. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.