Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy zene, mint az élet szerves része

2019. augusztus 16. 10:05
Folytatódnak a népzene és a világzene legjobbjait felsorakoztató Világjava Estek az Óváros téren. Este nyolckor Szalóki Ági a régmúlt természet közeli dallamainak megidézésével a falusi világ feledésbe merülő kincseit hozza el közönségének.

Szalóki Ági bátor zenei kísérleteivel, a népdalok és a dzsessz „házasításával” , illetve a Karády dalok zenei újraértelmezésével robbant be a magyar zene élvonalába. A folklór zenei stílust jellemző díszítéstechnikák birtokában a törékeny énekesnő igazi énekvirtuózként lopja be magát egy pillanat alatt a népzene kedvelő közönség szívébe. A gondosan válogatott népdalok és versek szövegei lélekig hatoló előadásmódjával, könnyed és elegáns zenei kísérettel válnak teljessé szólólemezein.

A Fújnak a fellegek című albummal Szalóki Ági visszatért a művészi ihlet forrásához: a falusi népdalhoz és népzenéhez. Esztétikus kivitelű lemez született, művészi fotókkal és a dalok szövegeivel, melyhez az énekesnő a népzenészek színe-javából hívott alkotó partneteket.

Az énekesnő kilencedik szólólemezén az erdélyi Mezőségről magyarszováti, széki és buzai, Nagyenyed vidékéről magyarbecei, Kalotaszegről mérai, Magyarországról sárközi és somogyi magyar énekek és tánczenék szólalnak meg, valamint egy zalai és egy csíki cigány hallgató Bari Károly gyűjtéséből.

"Az a zene, amit itt hallasz, a paraszti, falusi, a természethez közel élő emberek életének szerves része volt hosszú évszázadokon át. Ha útnak indulsz, meglátod, egyes vidékeken, így Magyarszováton, Buzában vagy Széken még ma is az. Ez az első népzenei lemezem, egy kis csokorra való ének és zene abból a sokszínű és gazdag tradícióból, amiért gyerekkorom óta rajongok, és amiből újra meg újra merítek." /Szalóki Ági /

2019. augusztus 16., péntek, 20:00 Óváros tér

Szalóki Ági népzenei koncert - Fújnak a fellegek címmel

Esőhelyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ (Táborállás park 1.)

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.