Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

Népszerű a Magyar Falu Program Veszprém megyében

2019. augusztus 18. 11:30
Veszprém megye 1. sz. választókerületében a 24 érintett település közül 16-nak már van nyertes pályázata: a programmal kapcsolatos információkról és az aktuális eredményekről számolt be szombaton Gyopáros Alpár kormánybiztos és Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

- A Magyar Falu Program egy 150 milliárd forint értékű támogatási rendszer, amely lényegében három pilléren áll: a falusi CSOK, a mellékút hálózatok fejlesztése és az életminőséget javító pályázatok - foglalta össze Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Falu Program alapjait.

A kormánybiztos elmondta, hogy a cél a kisebb településeken az elmúlt 15 évben fennálló népességcsökkenés folyamatának megszüntetése. A falusi CSOK közvetlen támogatást kínál a fiataloknak: a CSOK-hoz hasonlóan gyermekvállalástól, gyerekszámtól függően különböző kategóriákban juthatnak támogatási összeghez, ezzel megkönnyítve a letelepedést az adott településen.

Gyopáros Alpár kiemelte: ahhoz, hogy a népesség csökkenése megszűnjön, stagnáljon vagy növekedjen a települések lakossága, nem lehet elég a falusi CSOK, hanem szükség van az életminőség javítására is.

Például a települések megközelíthetőségét és infrastruktúrális adottságait is fejleszteni kell, hogy a fiatal párok, családok számára szimpatikussá váljanak, alkalmassá egy otthon kialakítására.

- Az országban járva láthatjuk, hogy autópályák, gyorsforgalmi utak épülnek: zajlik egy középtávú gyorsforgalmi és autópálya fejlesztési program, amelynek köszönhetően minden magyarországi megyei jogú város bekapcsolódik a hazai autópálya vérkeringésbe, illetve azok a megyei jogú városok, amelyek mögött határátkelők fekszenek, ott a határátkelőket is el fogják érni a gyorsforgalmi utakkal, autópályákkal - mondta a kormánybiztos az útfejlesztésekkel kapcsolatban, majd hozzáfűzte, hogy az említett út típusokon kívül a mellékutak is fejlesztésekre szorulnak.

A Magyar Falu Program keretében a falukat falukkal vagy városokkal összekötő mellékutak, útszakaszok fejlesztésére van lehetőség: összesen két év alatt 100 milliárd forintból közel 900 kilométer újulhat meg, az idei évben több mint 400 kilométernyi felújított útról beszélhetünk.

Harmadik pillérként, az életminőséget javító pályázatokat 18 célterületre oszthatjuk, összesen 65 milliárd forintos ráfordítható összeggel, amelyből eddig négy pályázat típus zárult le.

Bakonynána kettő sikeres pályázatot benyújtva új eszközökkel szerelheti fel részben felújított orvosi rendelőjét, illetve megkezdhetik a közösségi terek felújítását.

- Ez az első ciklusom polgármesterként és rá kellett jönnöm, hogy az igényeket és a lehetőségeket érdemes összehangolni és erre a Magyar Falu Program megoldást tud nyújtani - jegyezte meg Bierbaum Adrienn Bakonynána polgármestere.

Hozzáfűzte, hogy a Falusi CSOK, a családtámogatás pozitív hatásait már most tapasztalják: "évek óta nem épültek új házak Bakonynánán és most újra megindult az építkezés, telepednek ide a fiatalok, gyerekkel, illetve gyereket tervezve."

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a Magyar Falu Program olyan fejlesztések megvalósítására adhat lehetőséget kisebb településeknek, amelyeket önerőből hosszú évek alatt, nehezen tudtak volna megvalósítani. Kiemelte, hogy a választókörzet települései felismerve a program előnyeit nagyon aktívak és igényes, átgondolt pályázatokat nyújtottak be, így a 24 érintett településből 16-nak már van nyertes pályázata.

Sulyok Georgina
Szalai Csaba
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. tegnap 9:33 Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. tegnap 9:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.