2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Így lesz a néptánc kortárs műfaj

  • kult
  • 2019.08.19
    04:00
Ma este ismét a néptáncé lesz a főszerep az Óváros téren: az Urban Verbunk különleges műsorával megmutatja, hogy a néptánc és a modern műfajok tudnak egységként működni.

Az 1992 óta működő és többszörösen kiválóan minősült Gödöllő Táncegyüttes jelenlegi vezetői szeretnének teret biztosítani a városi fiatalság számára is vonzó, modern, folklór-színpadi művészetnek. A csapat a hazai néptáncművészet kiemelkedő szereplője: a legrangosabb hazai és nemzetközi fórumok állandó vendége, hazai és nemzetközi sportesemények vendége. 2017- ben a Fina, Vizes Világbajnokságon, és a Judo VB nyitógáláin is jelen voltak.

fotó: urbanverbunk.hufotó: urbanverbunk.hu

hogy a múlt értékeit hitelt érdemlően csak akkor tudjuk közvetíteni, ha a jövő köntösébe bújtatva alkotjuk meg a saját korunk néptáncát. Kilépve a konvencionalitásból, merünk újat alkotni, ötvözve régit és korszerűt.
Célunk, olyan „modernkori hagyományőrzés”, amelyben a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással, ahol a néptánc kortárs műfaj lehet!

Az Urban Verbunk hitvallása szerint a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással: a néptánc kortárs műfaj lehet. Úgy gondolják, hogy a múlt értékeit hitelt érdemlően csak akkor lehet közvetíteni, ha a jövő köntösébe bújtatva alkotják meg a saját korunk néptáncát.

A magyar folklórkincs széles útjait járjuk, miközben az egyetemes tánckultúra sokszínűsége és változatos kifejezésformái folyamatosan elcsábítanak…
Hagyomány és korszerűség kettőssége foglalkoztat, a tiszta autentikus mozgáskincs olyan színpadi megformálása, amely az utca emberének is újra felkeltheti az érdeklődését: Ez az URBAN VERBUNK.

A DOBBANTÁS olyan rítusszerű táncelőadás, amiben karakteres férfiak és szenvedélyes nők állnak hol egymással szemben, hol párban, hol pedig elvágyódástól és szabadságvágytól függetlenül is egyetlen erős tömbben.Magával ragadó ritmusválogatás a magyar és a velünk élő nemzetiségek hagyományos tánckultúrájából, hazafias őserővel, és magas szintű tánctechnikai tudással. Hagyományos és a korszerű, múlt és jelen, magyarság és a nemzetiségek békéjére húzott határok, melyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek: táncost, zenészt, és nézőt egyaránt.

Koreográfusok, rendezők: Tóth Judit és Moussa Ahmed

Helyszín és időpont: 2019. 08. 19. (hétfő) 21 óra Óváros tér