Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy lóugrással a sajtgyártásba

2019. augusztus 25. 4:04 // Forrás: Ecoport magazin
Bár a környéken sokaknak lehet ismerős és ismert a nemesvámosi Tekeresvölgyi Sajtműhely neve, minket most az érdekelt, mi a birtok története, és milyen további fejlesztéseket terveznek a több mint tíz éve működő manufaktúrában.

A veszprémi Kovács család eredetileg nem sajtműhelynek képzelte el a 77-es út melletti épületegyüttest. 2002-ben azért kezdtek itt építkezni, hogy lovaik méltó elhelyezést kapjanak, ugyanis a család feje, Kovács Csaba a fogathajtásnak, lánya, Zsófi a díjugratásnak hódolt.

Ma már a három lovon, néhány kutyán és malacon kívül negyvennégy tehén éli itt mindennapjait és ad havi 10 ezer liter tejet. 2008-ban vásárolták az első magyar tarkát, és kezdtek el üzletszerűen sajtkészítéssel foglalkozni.

„Azért ezt a fajtát preferáljuk, mert jó és zsíros tejet ad. A hosszú érlelésű sajtokhoz pedig ez a legfontosabb” – meséli Zsófi, miközben körbevezet minket a hat hektáros területen. Közben megtudjuk, a birtokon vendégfogadással és rendezvényszervezéssel is foglalkoznak.

A manufaktúra a kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik, a család minden tagja kiveszi részét a feladatokból. A Tekeresvölgyi Sajtműhely összesen 11 embernek ad munkát. Mivel nem nagyiparról van szó, a laktációs időszak miatt folyamatosan csak 18-20 tehenet fejnek. Nem is akarnak többet, hisz az állatokat nem szeretnék nagyobb stressznek kitenni.

A családnál nagy gondot fordítanak az állatok jólétére, májusi látogatásunkkor épp félkészen volt az a 440 négyzetméteres marhaistálló, amelyben a teheneket korcsoportonként választják majd szét – még borjúóvoda is lesz! Az állatok szabadon mozoghatnak majd ki-be – mutatja Zsófi, majd levezet minket a pincébe, ahol a fapolcokon katonás sorrendben 500 guriga sajt sorakozik. Ezek egyenként 4-5 kilót nyomnak, többségük félkemény típus. Kóstolunk is néhányat, és valóban nem a megszokott „hipermarket íz” köszön vissza. Mindegyik természetes nemes penésszel érlelődik, ezért folyamatos odafigyelést igényelnek. Cserébe sokkal aromásabbak lesznek.

A pincéből feljőve Zsófi egy üres területre mutat: „A tervek szerint két éven belül itt lesz egy kávézós üzlethelyiség, ahol egy igényesebb környezetben lehet majd sajtokat venni és lazítani, távolabb pedig az apartmanokat bővítik. A hétvégi piacozás és éttermekbe szállítás mellett a helyben árusításra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni: a kellemest összekötni a hasznossal.

Ecoport magazin

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.