Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 24. György
2025. április 24. György

Egy lóugrással a sajtgyártásba

2019. augusztus 25. 4:04 // Forrás: Ecoport magazin
Bár a környéken sokaknak lehet ismerős és ismert a nemesvámosi Tekeresvölgyi Sajtműhely neve, minket most az érdekelt, mi a birtok története, és milyen további fejlesztéseket terveznek a több mint tíz éve működő manufaktúrában.

A veszprémi Kovács család eredetileg nem sajtműhelynek képzelte el a 77-es út melletti épületegyüttest. 2002-ben azért kezdtek itt építkezni, hogy lovaik méltó elhelyezést kapjanak, ugyanis a család feje, Kovács Csaba a fogathajtásnak, lánya, Zsófi a díjugratásnak hódolt.

Ma már a három lovon, néhány kutyán és malacon kívül negyvennégy tehén éli itt mindennapjait és ad havi 10 ezer liter tejet. 2008-ban vásárolták az első magyar tarkát, és kezdtek el üzletszerűen sajtkészítéssel foglalkozni.

„Azért ezt a fajtát preferáljuk, mert jó és zsíros tejet ad. A hosszú érlelésű sajtokhoz pedig ez a legfontosabb” – meséli Zsófi, miközben körbevezet minket a hat hektáros területen. Közben megtudjuk, a birtokon vendégfogadással és rendezvényszervezéssel is foglalkoznak.

A manufaktúra a kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik, a család minden tagja kiveszi részét a feladatokból. A Tekeresvölgyi Sajtműhely összesen 11 embernek ad munkát. Mivel nem nagyiparról van szó, a laktációs időszak miatt folyamatosan csak 18-20 tehenet fejnek. Nem is akarnak többet, hisz az állatokat nem szeretnék nagyobb stressznek kitenni.

A családnál nagy gondot fordítanak az állatok jólétére, májusi látogatásunkkor épp félkészen volt az a 440 négyzetméteres marhaistálló, amelyben a teheneket korcsoportonként választják majd szét – még borjúóvoda is lesz! Az állatok szabadon mozoghatnak majd ki-be – mutatja Zsófi, majd levezet minket a pincébe, ahol a fapolcokon katonás sorrendben 500 guriga sajt sorakozik. Ezek egyenként 4-5 kilót nyomnak, többségük félkemény típus. Kóstolunk is néhányat, és valóban nem a megszokott „hipermarket íz” köszön vissza. Mindegyik természetes nemes penésszel érlelődik, ezért folyamatos odafigyelést igényelnek. Cserébe sokkal aromásabbak lesznek.

A pincéből feljőve Zsófi egy üres területre mutat: „A tervek szerint két éven belül itt lesz egy kávézós üzlethelyiség, ahol egy igényesebb környezetben lehet majd sajtokat venni és lazítani, távolabb pedig az apartmanokat bővítik. A hétvégi piacozás és éttermekbe szállítás mellett a helyben árusításra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni: a kellemest összekötni a hasznossal.

Ecoport magazin

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Megújul és bővül a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola oktatás Megújul és bővül a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola A Veszprémi Tankerületi Központ Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt nyitórendezvényét március 13-án tartották a szóban forgó intézményben. 2025. március 25. 12:13 A kistelepüléseken és megünnepelték március 15-ét Március 15. A kistelepüléseken és megünnepelték március 15-ét Veszprém mellett a környező kistelepülések sem maradtak ki a március 15-ei nemzeti ünnep méltó megünnepléséből. Nemesvámoson és Hajmáskéren az országgyűlési képviselő, Ovádi Péter mondott ünnepi beszédet a megjelentek előtt. 2025. március 16. 11:02 Ötödször kolbászoltak Kádártán Kádárta Ötödször kolbászoltak Kádártán Óriási érdeklődés mellett rendezte meg az ötödik kádártai kolbászfesztivált a Kádártáért Egyesület szombaton. 2025. február 23. 11:49 Nemesvámosi Lencse- és Hurkafesztivál – ahol ízek és hagyományok találkoznak közélet Nemesvámosi Lencse- és Hurkafesztivál – ahol ízek és hagyományok találkoznak Ha van olyan fesztivál, ahol a füst, az ízek és a jókedv összefonódnak, akkor az a Nemesvámosi Lencse- és Hurkafesztivál. Évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz, és nem véletlenül: a falusi vendégszeretet, a hagyományos receptek és a közösségi élmény itt olyan kombinációt alkotnak, amelyet egyszerűen nem lehet kihagyni. 2025. február 8. 21:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.