2020. január 25. // Pál névnap

Egy lóugrással a sajtgyártásba

2019. augusztus 25. 4:04
Ecoport magazin
Bár a környéken sokaknak lehet ismerős és ismert a nemesvámosi Tekeresvölgyi Sajtműhely neve, minket most az érdekelt, mi a birtok története, és milyen további fejlesztéseket terveznek a több mint tíz éve működő manufaktúrában.

A veszprémi Kovács család eredetileg nem sajtműhelynek képzelte el a 77-es út melletti épületegyüttest. 2002-ben azért kezdtek itt építkezni, hogy lovaik méltó elhelyezést kapjanak, ugyanis a család feje, Kovács Csaba a fogathajtásnak, lánya, Zsófi a díjugratásnak hódolt.

Ma már a három lovon, néhány kutyán és malacon kívül negyvennégy tehén éli itt mindennapjait és ad havi 10 ezer liter tejet. 2008-ban vásárolták az első magyar tarkát, és kezdtek el üzletszerűen sajtkészítéssel foglalkozni.

„Azért ezt a fajtát preferáljuk, mert jó és zsíros tejet ad. A hosszú érlelésű sajtokhoz pedig ez a legfontosabb” – meséli Zsófi, miközben körbevezet minket a hat hektáros területen. Közben megtudjuk, a birtokon vendégfogadással és rendezvényszervezéssel is foglalkoznak.

A manufaktúra a kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik, a család minden tagja kiveszi részét a feladatokból. A Tekeresvölgyi Sajtműhely összesen 11 embernek ad munkát. Mivel nem nagyiparról van szó, a laktációs időszak miatt folyamatosan csak 18-20 tehenet fejnek. Nem is akarnak többet, hisz az állatokat nem szeretnék nagyobb stressznek kitenni.

A családnál nagy gondot fordítanak az állatok jólétére, májusi látogatásunkkor épp félkészen volt az a 440 négyzetméteres marhaistálló, amelyben a teheneket korcsoportonként választják majd szét – még borjúóvoda is lesz! Az állatok szabadon mozoghatnak majd ki-be – mutatja Zsófi, majd levezet minket a pincébe, ahol a fapolcokon katonás sorrendben 500 guriga sajt sorakozik. Ezek egyenként 4-5 kilót nyomnak, többségük félkemény típus. Kóstolunk is néhányat, és valóban nem a megszokott „hipermarket íz” köszön vissza. Mindegyik természetes nemes penésszel érlelődik, ezért folyamatos odafigyelést igényelnek. Cserébe sokkal aromásabbak lesznek.

A pincéből feljőve Zsófi egy üres területre mutat: „A tervek szerint két éven belül itt lesz egy kávézós üzlethelyiség, ahol egy igényesebb környezetben lehet majd sajtokat venni és lazítani, távolabb pedig az apartmanokat bővítik. A hétvégi piacozás és éttermekbe szállítás mellett a helyben árusításra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni: a kellemest összekötni a hasznossal.

Ecoport magazin

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Szenvedéllyel fűszerezve
Szenvedéllyel fűszerezve
Szerelemgyermekként jött létre, de az ötletgazda maximalizmusa nem hagyta, hogy megmaradjon egyszerű gasztroblog szinten. Az Emlékek íze megőriz, átad és elmesél recepteket, élményeket és történeteket egy olyan világjáró tollából, aki a nyugalmat egy eldugott bakonyi faluban találta meg. Neubauer Judit, az Emlékek íze megálmodója kalauzolt bennünket országhatárokon és receptúrákon át.
Egy tepsinyi mézes kreativitás
Egy tepsinyi mézes kreativitás
Farkas Katalin sütés iránti szenvedélyét kreativitásával fűszerezte meg, majd e köré építette fel egyéni vállalkozását, hogy aztán mézeskalács alkotásaival elkápráztassa a vásárlóit. A Mézesműhely egyedi termékei immáron a balatonfüredi Városi Értéktárat is bővítik, mi pedig megpróbáltunk utánajárni mézeskalácsai titkának.
Az éves halfogyasztás 30-35 százaléka az év végére esik
Az éves halfogyasztás 30-35 százaléka az év végére esik
Az éves halfogyasztás 30-35 százaléka év végére esik - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője szerdán a köztévében.
Amikor flamenco szól a tortilla mellé
Amikor flamenco szól a tortilla mellé
Tudják mi a valódi paella titka? Na, ez pont nem fog kiderülni cikkünkből. De, hogy hol és kitől juthatnak hozzá a hamisítatlan spanyol ízekhez a következő hónapokban Veszprémben, azt biztosan eláruljuk. Ismerjék meg Silviát, aki egyenesen Cadízból érkezett Veszprémbe, és már be is állt egy helyi étterem konyhapultja mögé!
Emlékszik még a Bakony ízeire?
Emlékszik még a Bakony ízeire?
Videóban idézzük meg a hatodik Bakony Expo hangulatát
2020. január 25. // Pál névnap