Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lépcsőfokonként tárul fel a bohém borbély naplója

2019. augusztus 26. 11:00
A belváros szívében, mégis egy eldugott helyen halad az a lépcső, ami a XIX. században élt veszprémi borbély nevét viseli. A Francsics lépcső most közösségi projekt keretében megszépült és a névadó élettörténetét is megismerhetik lépcsőfokról lépcsőfokra azok, akik arra járnak.

Az Idegenvezetők Veszprém és a Gombrich Mester Művészeti Tanoda közös projektje révén vasárnap délután az Óváros térről a Horgos utcába vezető lépcsőnél gyűltek össze azok, akik helytörténeti érdekességek megismerése mellett saját kezűleg is hozzá szerettek volna járulni a szűk és romantikus lépcső és környezetének megszépítéséhez.

Bár a lépcső tisztítását megoldotta a gyors délutáni zápor, a résztvevőknek bőven volt dolga a belógó vadszőlő és indák metszésével.

Takácsné Ferenczik Brigitta az Idegenvezetők Veszprém részéről az eseményen elmondta, hogy idegenvezetőként amellett, hogy bemutatják Veszprém híres nevezetességeit, szeretik felhívni a figyelmet az olyan rejtett szépségekre is, mint például a Francsics lépcső és névadójának munkásságára.

A projekt keretében ezért amellett, hogy megtisztítják és megszépítik a lépcsőt, hétről hétre ki fognak helyezni Francsics Károly naplójából egy-egy fejezetet, hogy bárki megismerhesse, milyen volt a veszprémi élet a XIX. században egy irodalomkedvelő, botanikus borbély szemszögéből.

A napló egyébként elérhető könyvtárakban, antikváriumokban is, de aki egy kellemes veszprémi sétával egybekötve szeretné hétről hétre és fejezetről fejezetre elolvasni, az a következő hónapokban megteheti, ha elsétál a Francsics lépcső irányába.

Francsics Károly (1804-1880) borbélyként dolgozott a mai Óváros téren, munkahelyére 26 éven keresztül minden egyes nap a ma nevét viselő rövid lépcsőn keresztül jutott el. Hivatásán kívül több ezer oldalnyi emlékiratot hagyott hátra, amelyeket halála előtt hat rövidebb kötetbe foglalt. Ezek az írások nem csak a borbély mindennapjaiba engednek betekintést, hanem részletes leírást ad a XIX. századi Veszprém társadalmáról, néprajzáról, történelméről. Francsics Károly egyébként rajongott a növényekért, virágokért is, olvasmányos írásaiban ezekről is többször szó esik.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Hogyan ünnepelnek a különböző országokban? Hogyan ünnepelnek a különböző országokban? A karácsony a szeretet, a béke és az összetartozás ünnepe, amelyet világszerte eltérő szokásokkal ünnepelnek. Bár gyökerei a keresztény hitvilágból származnak, a különböző kultúrák sokszínűsége számos egyedi hagyományt hozott létre. ma 16:18 Karácsonyi ízek a világ körül Karácsonyi ízek a világ körül A karácsony nemcsak a szeretet és a családi összejövetelek ünnepe, hanem a gasztronómiai kalandoké is. Ahány ország, annyi szokás – és ez különösen igaz az ünnepi asztalokra. A helyi kultúra, történelem és ízvilág keveréke teszi egyedivé a karácsonyi ételeket, amelyek gyakran generációról generációra öröklődnek. Szerkesztőségünk most képletesen elutazott a világ különböző nemzeteinek ünnepi konyháiban, hogy megismerjük, milyen fogások varázsolják felejthetetlenné az ünnepeket! tegnap 17:29 Újra megjelent Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák I-II. – korfestő történeti tréfák című könyve kultúra Újra megjelent Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák I-II. – korfestő történeti tréfák című könyve 2024. december 18. 13:51 A múlt ízei: Bélafi László és az MI által újraálmodott 'békebeli sütemények' A múlt ízei: Bélafi László és az MI által újraálmodott 'békebeli sütemények' A magyar gasztronómia öröksége az identitásunk egyik legszínesebb és legizgalmasabb területe, amely generációk történeteit hordozza magában. Bélafi László két recepteskötete, az „Ükanyám Békebeli Süteményei” és a Réthy Erzsébet receptjeit bemutató második kötet egyaránt tisztelgés a múlt előtt és kísérlet arra, hogy a hagyományok a modern kor eszközeivel újjáéledjenek. 2024. december 18. 17:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.