Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lépcsőfokonként tárul fel a bohém borbély naplója

2019. augusztus 26. 11:00
A belváros szívében, mégis egy eldugott helyen halad az a lépcső, ami a XIX. században élt veszprémi borbély nevét viseli. A Francsics lépcső most közösségi projekt keretében megszépült és a névadó élettörténetét is megismerhetik lépcsőfokról lépcsőfokra azok, akik arra járnak.

Az Idegenvezetők Veszprém és a Gombrich Mester Művészeti Tanoda közös projektje révén vasárnap délután az Óváros térről a Horgos utcába vezető lépcsőnél gyűltek össze azok, akik helytörténeti érdekességek megismerése mellett saját kezűleg is hozzá szerettek volna járulni a szűk és romantikus lépcső és környezetének megszépítéséhez.

Bár a lépcső tisztítását megoldotta a gyors délutáni zápor, a résztvevőknek bőven volt dolga a belógó vadszőlő és indák metszésével.

Takácsné Ferenczik Brigitta az Idegenvezetők Veszprém részéről az eseményen elmondta, hogy idegenvezetőként amellett, hogy bemutatják Veszprém híres nevezetességeit, szeretik felhívni a figyelmet az olyan rejtett szépségekre is, mint például a Francsics lépcső és névadójának munkásságára.

A projekt keretében ezért amellett, hogy megtisztítják és megszépítik a lépcsőt, hétről hétre ki fognak helyezni Francsics Károly naplójából egy-egy fejezetet, hogy bárki megismerhesse, milyen volt a veszprémi élet a XIX. században egy irodalomkedvelő, botanikus borbély szemszögéből.

A napló egyébként elérhető könyvtárakban, antikváriumokban is, de aki egy kellemes veszprémi sétával egybekötve szeretné hétről hétre és fejezetről fejezetre elolvasni, az a következő hónapokban megteheti, ha elsétál a Francsics lépcső irányába.

Francsics Károly (1804-1880) borbélyként dolgozott a mai Óváros téren, munkahelyére 26 éven keresztül minden egyes nap a ma nevét viselő rövid lépcsőn keresztül jutott el. Hivatásán kívül több ezer oldalnyi emlékiratot hagyott hátra, amelyeket halála előtt hat rövidebb kötetbe foglalt. Ezek az írások nem csak a borbély mindennapjaiba engednek betekintést, hanem részletes leírást ad a XIX. századi Veszprém társadalmáról, néprajzáról, történelméről. Francsics Károly egyébként rajongott a növényekért, virágokért is, olvasmányos írásaiban ezekről is többször szó esik.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.