2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Vivace | Japán lett a közönségkedvenc

2009. augusztus 2. 18:15
A szakmai zsűri díját Tajvan kapta, míg a közönség a japánokat tartotta a legjobbnak a tizedik nemzetközi kórusfesztiválon.

Hét ország nyolc kórusa, összesen 250 énekes érkezett Veszprémbe a pénteken kezdődő 10. Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválra. A csaknem negyven jelentkező társaság közül idén Bulgáriából, Svédországból, Japánból, Tajvanról, Szerbiából, Lengyelországból, Olaszországból, Székesfehérvárról és Debrecenből érkeztek.

A kórusok számos templomi és szabadtéri koncertet adtak a hétvégén. A fesztivál állandó témája Az élet örömei, ezt hirdették még ma is a dalok az Óváros téren, a Veszprémi Vigasságok népművészeti kirakodóvásáron japánul, svédül, bolgárul, lengyelül, kínaiul, olaszul, szerbül és magyarul.

- A dal mindig is közösség összetartó erővel bírt. Lételem, melyre szükségünk van, hiszen kell, hogy érzéseinket, gondolatainkat ne csak egy papírra vetve tudjuk kifejezni - mondta C. Szalai Ágnes a VMK nyugalmazott igazgatója szombat este.

A zsűri elnöke, egyben a 10. Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál művészeti vezetője Erdélyi Ágnes Gizella-díjas karnagy, Veszprém Város Vegyeskarának és Vokáljának vezetője. A zsűri tagjai Victoria Liedbergius, az Európa Cantat elnökségi tagja, kórusmenedzser Svédországból, Sasa Matovina énekművész, karnagy Horvátországból és Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy, a Janus Pannonius Egyetem docense, a pécsi Bartók Béla Férfikar karnagya voltak.

Szausev Xénia

További cikkek

Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában.