Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Veszprém testvérvárosa, az észt Tartu lesz az Európa Kulturális Fővárosa 2024-ben

2019. augusztus 29. 15:34 // Forrás: mti
Az észtországi Tartu lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik birtokosa 2024-ben - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

"Meg vagyok róla győződve, hogy a város és a térség képes lesz kihozni a legtöbbet a címből. (...) A látogatók Európából és a világ minden tájáról felfedezhetik Tartut és kulturális értékeit, lehetőségük lesz megtapasztalni kontinensünk kultúráinak sokszínűségét. Remélem, a város kihasználja majd az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket" - írta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos.

A korábbi megállapodások értelmében 2024-ben Ausztriának, Észtországnak és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás valamelyik tagországának jut a cím.

Észtország részéről Tartu és Narva volt versenyben, a brüsszeli testület tájékoztatása szerint végül előbbi lett a győztes.

Ausztriában Bad Ischl, Dornbirn és Sankt Pölten esélyes, közülük hamarosan kiválasztják az egyiket.

Az első kulturális főváros 1985-ben Athén volt, idén a bolgár Plovdiv és az olasz Matera viseli a címet, amelyet magyar város - Pécs - eddig egyszer töltött be 2010-ben, de 2023-ban majd Veszprém következik. Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon is érvényesülnek mind kulturális, mind társadalmi és gazdasági téren. Szakértők megállapították, hogy az érintett városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.

vehir.hu
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Egy kiállításba préselt év Egy kiállításba préselt év A 2023-as kiállításaiból állított össze best of tárlatot a Művészetek háza. Az Európa Kulturális Fővárosa évre visszatekintő gyűjtemény a Dubniczay-palotában látogatható. 2024. március 8. 21:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.