2020. október 22.
//
Előd névnap

Fontos, hogy az egyetem kijelölje a helyét a felsőoktatási rendszerben

2019. szeptember 6. 4:00
Augusztusban állt munkába a Pannon Egyetem új kancellárja, Csillag Zsolt. Tapasztalatairól, terveiről, az egyetem teljesítményéről kérdeztük.

— Bár kancellárként csak az elmúlt hetekben kezdett, a Pannon Egyetemen már nagyjából egy évtizedes munkatapasztalata van. Milyen feladatokat látott el eddig?

— Valójában az én közös történetem a Pannon Egyetemmel már majdnem két évtizedes múltra tekint vissza. Győrben születtem, oda is jártam általános iskolába, ott érettségiztem, és 2000-ben érkeztem Veszprémbe gólyaként. 2002-ben szereztem az első igazi tapasztalataimat az egyetem működéséről, amikor a Hallgatói Önkormányzat tagja lettem. Aztán végigjártam a ranglétrát: voltam kari HÖK-elnökhelyettes majd elnök, ezt követően az intézményi HÖK elnökhelyettese majd elnöke, 2005/2006-ban pedig a HÖOK északnyugat-magyarországi régiójának elnöke és a HÖOK választmányának tagja. Roppant hasznos időszak volt ez:

tapasztalatot szereztünk az intézmények működéséről, megtanultunk csapatban dolgozni, lett egyfajta globális rálátásunk a magyar felsőoktatásra.

Ezt követően kezdtem el a Pannon Egyetemen dolgozni 2008 őszén. Először a Műszaki Informatika Karon projektasszisztensként majd projektmenedzserként, majd pályafutásomat a Fejlesztési és Projektigazgatóságon folytattam, miközben ezzel párhuzamosan egy egyetemi tulajdonú gazdasági társaság igazgatósági elnöke voltam négy éven keresztül. Az idén pedig többek javaslatára és saját indíttatásból is pályáztam a kancellári tisztségre.

— Mi vonzotta ebben a lehetőségben?

— Ez a lehetőség intézményi szempontból és személyesen is érdekes volt számomra. Egyik oldalról az elmúlt csaknem húsz évben nagyon megszerettem ezt a várost és ezt az intézményt, egy jó csapatot ismertem meg ebben a kollektívában. Másik oldalról pedig én is szeretnék fejlődni, vonzanak az újabb kihívások, szeretném tágítani a látókörömet, szeretnék újabb tapasztalatokat szerezni.

— Voltaképp mi a kancellár feladata egy felsőoktatási intézményben?

— A kancellári rendszert nem olyan régen vezették be. Míg korábban a felsőoktatási intézmények első számú vezetője a rektor volt, most duális vezetésben működnek: a rektor felel az akadémiai, oktatási-kutatási területekért, a kancellár pedig a működtetésért. Ő gyakorolja a munkáltatói jogokat mindenki fölött, aki nem oktató-kutató, illetve ő felel a fenntartó képviselőjeként az intézmény gazdálkodásáért, tehát valamennyi pénzügyi kérdésben vagy döntési vagy egyetértési joga van.

— Kívülállóként a működtetés egy mereven körülhatárolható feladatnak tűnik. Mennyire van lehetősége egyéni célokat kitűzni?

— Azt tapasztaltam, hogy azok a felsőoktatási intézmények az igazán sikeresek ma Magyarországon, ahol a rektor és a kancellár szorosan együttműködik, és az intézmény számára közös célt tudnak találni, aminek az eléréséért közösen dolgoznak. Ha a kancellár jól dolgozik, akkor a hatékony működtetés mellett támogatnia kell, hogy az intézmény minél színvonalasabb munkát végezhessen mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztési munkák tekintetében.

A konkrét egyéni céljaim közé tartozik többek között, hogy a papír alapú folyamatokat elektronikus folyamatmenedzsment-rendszerekkel váltsuk ki, amivel sok időt spórolhatunk meg, a folyamatok pedig ellenőrizhetőbbé, hatékonyabbá válnak.

Fontos lenne az egyetemi IT szolgáltatások színvonalának és biztonsági szintjének növelése az által, hogy a stratégia fontosságú informatikai rendszereink tekintetében felhő alapú szolgáltatási modellre állnánk át.

Fejleszteni kívánom az egyetem PR tevékenységét, hiszen amikor a felsőoktatásba jelentkezők száma országos viszonylatban csökkenő tendenciát mutat,

nem elég, ha egy intézmény színvonalas tevékenységet folytat, ezt kellő hatékonysággal kommunikálnia is kell.

Kiemelkedő jelentőségűnek tartom, hogy a meglévő kutatás-fejlesztési eredményeinket a korábbiakhoz képest jóval nagyobb arányban tudjuk vállalati partnereinkkel közösen piacra vinni. Ez amellett, hogy növelheti hazai és nemzetközi elismertségünket, jelentős bevételt eredményezhet az intézmény számára.

Nagy lehetőséget látok a közelgő 2023-as Európa Kulturális Fővárosa évben is, melynek pályázatában is közreműködtünk partnerként. Meggyőződésem, hogy egy felsőoktatási intézménynek az oktatási-kutatási terület mellett szerepet kell vállalnia a régió kulturális, sport- és művészeti életében is.

Számíthatunk arra is, hogy a következő években a felsőoktatás markáns átalakuláson megy majd keresztül. Szeptembertől az Innovációs és Technológiai Minisztérium lett a felsőoktatási intézmények fenntartója, és várhatóan elindul majd egy racionalizációs folyamat. Fontos, hogy a Pannon Egyetem rendelkezzen olyan közép- és hosszútávú stratégiai tervekkel, amik segítségével elhelyezheti magát ebben a rendszerben. Ennek részeként fontosnak tartom a duális képzések fejlesztését, képesnek kell lennünk minél több külföldi hallgató fogadására, és szükségünk lesz infrastrukturális fejlesztésekre is. Ennek részeként különösen a veszprémi campusunk tekintetében lenne fontos a külső-belső felújítás, ami fejlettebb infrastruktúrát és alacsonyabb működési költséget eredményezhetne.

— Hogy áll gazdálkodását tekintve a Pannon Egyetem?

— A Pannon Egyetem gazdálkodása stabil, az elmúlt években mintegy 19 milliárd forint támogatást nyert el különböző pályázati forrásokból oktatás, kutatás-fejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés céljából. Ez azt jelenti, hogy nagyjából száz-száztíz projekt fut párhuzamosan. A piaci együttműködésre épülő pályázatok esetében az elnyert támogatások számát tekintve csupán két intézmény tudott több pályázatot nyerni, mint mi, méretüket tekintve viszont ezek az intézmények hatszor-nyolcszor akkorák, mint a Pannon Egyetem.

Arányosítva tehát abszolút mi nyertük a legtöbb innovációs pályázatot Magyarországon.

Ez büszkeségünkre válhat azért is, mert ez a bevétel nagyban hozzájárulhat az intézmény fejlődéséhez; és azt is mutatja, hogy a piac bízik bennünk, hiszen a nagy cégek csak olyan felsőoktatási intézményekkel tűznek ki közös célokat, nyújtanak be közös pályázatokat, akiknek bíznak a szaktudásában. Ez jó kiindulási alap: gondozni kell ezeket kapcsolatokat és lehetőség szerint tovább fejleszteni.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Veszprémi származású, operaénekes, televíziós szakember, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Bennünket az Opera új művészeti központjában, az Eiffel Műhelyházban fogad, és rögtön az öthajós csarnokot reprezentáló maketthez kalauzol, hogy megmutassa, hogyan is néz ki a 6,7 hektáros objektum, amely az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja lesz, termekkel, zenekari stúdióval, háziszínpaddal.
Helytállni városvezetőként, családanyaként és nagyszülőként
Helytállni városvezetőként, családanyaként és nagyszülőként
Első női alpolgármesterként 10 évvel ezelőtt kapta meg a megbízatását Brányi Mária, akinek az íróasztalán megfordult az összes jelentősebb városi fejlesztés tervrajza. A jubileum alkalmából beszélgettünk a 10 év tapasztalatáról, családról és az eltérő szerepekben való helytállásról.
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
A Pannon Egyetem képviseletében Gelencsér András rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatósági és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Szűcs Imre ezredes parancsnok, a Veszprémi Sportlövész Egyesület képviseletében pedig Nagy Ádám elnök ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodást.
Mentalistaként harcolni a győzelemért
Mentalistaként harcolni a győzelemért
Legenda övezi Veszprémben, pedig karrierje nagy részét Spanyolországban töltötte. Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kapusa idén januárban jelentette be visszavonulását a profi sporttól, de a kézilabdától nem tudott elszakadni. Borászatról, családról, csapattársakról és szurkolókról, valamint egy éjszakai telefonhívásról is beszélgettünk, aminek egyik legnagyobb sikerét köszönheti.
Porga Gyula: Európába álmodtuk Veszprémet
Porga Gyula: Európába álmodtuk Veszprémet
Napra pontosan 10 évvel ezelőtt, 2010. október 7-én vette át a városvezetői stafétát Porga Gyula. Azóta eltelt egy évtized, a veszprémi polgármestert pedig a mai napig így hívják. Az elmúlt évtized sikereiről, botlásairól, valamint a közel egy évszázaddal ezelőtt megfogalmazott jó tanács megfogadásáról is beszélgettünk.