2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Sportosabb a Csillag Úti Óvoda

Multifunkciós mini pályát és sporteszközöket adtak át a Csillag Úti Óvodában hétfőn az Ovi-Sport Alapítvány komplex programjának részeként, amelynek célja az egészséges fejlődés, mindennapos testmozgás támogatása.

Veszprém MJV Önkormányzata 2018-ban nyújtott be pályázatot az Ovi-Sport Alapítványhoz Ovi-Sport pályaépítés tárgyában, ami a szakmai zsűri értékelése alapján pozitív elbírálásban részesült, így VMJV Önkormányzata és az Ovi-Sport Alapítvány között 2019. év első felében aláírásra került a pálya megépítéséről szóló támogatási szerződés, melynek értelmében a Csillag Úti Körzeti Óvoda területén létrejöhet a várt sportfejlesztési beruházás: értéke közel bruttó 14 millió forint (ebből 4.500.000.- Ft-ot az önkormányzat biztosított).

A 6x12 méter alapterületű pálya kivitelezési munkálataira 2019. június végén került sor, ami egy hét alatt, ütemterv szerint sikeresen be is fejeződött.

Porga Gyula polgármester a sportpálya ünnepélyes átadóján kiemelte: nemcsak egy műfüves pályát adunk át, hanem egy teljes programról beszélhetünk, ahol különböző segédanyagokkal és sporteszközökkel segítik az óvónők munkáját, hogy úgy tudják használni ezeket a létesítményeket, hogy szinte minden labdás sport alapjait elsajátíthassák a gyerekek.

- Minden alkalommal büszkék lehetünk, ha egy látványos beruházást adhatunk át, ám ugyanilyen fontos lehet egy óvodai kis pálya is, hiszen az óvodák és iskolák infrastruktúrális fejlesztésével a gyermekek mozgásának lehetőségeit javíthatjuk, bővíthetjük - fogalmazott.

Az Ovi-Sport Alapítvány elsődleges és tartós közérdekű célja, hogy működésével támogatást nyújtson az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, sportolásához, utánpótlás neveléshez. A szabadban töltött idő, aktív mozgás jelentős szerepet tölt be az egészségmegőrzésben, valamint egyértelműen segít a mozgáshiányból fakadó betegségek megelőzésében. A 3-6 éves korosztály esetében a mozgáskultúra szakszerű fejlesztése a fizikai és a szellemi képességek megfelelő fejlődésének szempontjából is kiemelten fontos.

A program az Ovi-Sport Pályák kialakításával, különböző sporteszközökkel és oktatási programmal a tárgyi feltételeken kívül a megfelelő tudásanyaggal is támogatja az óvodapedagógusok munkáját.

Dr. Molnár Andrea az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy az országban ez a 374. pálya (Veszprémben a második), így már több mint 50 ezer gyereket vonhattak be az Ovi-Sport programmal a mindennapos mozgás, testmozgás örömeibe.

 

Az Ovi-Sport Alapítványt Buzánszky Jenő, a Nemzet sportolója, az Aranycsapat legendás jobbhátvédje alapította 2011-ben, akkor még Ovi-Foci Alapítvány néven. Később a Magyar Labdarúgó Szövetséget követően, a Magyar Kézilabdaszövetséggel, majd tavaly a Magyar Röplabda Szövetséggel kötöttek együttműködési megállapodást és ennek köszönhetően dolgozták ki a labdajátékok óvodás verzióit, amihez a multifunkciós pálya tökéletes eszköz.

Az alapítvány elnöke szerint a programban talán a legfontosabb szerepet az óvodapedagógusok töltik be, akik elsajátítva a pálya és az eszközkészlet szakszerű használatát nap mint nap kinyitják a műfüves kapuit és mozognak a gyerekekkel. Eddig 3500 pedagógus bővítette szakmai tudását a program által kínált képzéssel, hogy a labdajátékok óvodás verzióit, a sportok alapjait átadhassák a legkisebbeknek.

Az új labdákat lelkesen használták a tornatermi bemelegítésnél, játékoknál is a gyerekek, majd a szalag elvágását követően örömmel szaladtak az új pályára: repültek a labdák a kapukba, a legbátrabbak pedig a palánkot célozták.

A gyerekek elmondták, hogy az óvónénivel már rúgtak néhány gólt és a kosárra dobás alapjaival is ismerkedtek. Azt is megtudtuk, hogy a zsinórladba még várat magára, de az ovisok már kíváncsian várják mit is takar pontosan a "rejtélyes kifejezés".

Az átadó végén Takácsné Kovács Éva intézményvezető mondott köszönetet, majd megjegyezte, hogy a kis pályával egy hiánypótló dolog készülhetett el a régi, füves, kitaposott focipálya helyén.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.