Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Milyen fényforrást vásároljunk 2019-ben?

2019. szeptember 19. 11:41

Fényforrást vásárolni nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első hallásra tűnik… Legalábbis akkor, ha nem érjük be az első, kezünk ügyébe kerülő termékkel. Egy minőségi fényforrás akár 10-20 éven keresztül világítja meg az otthonunkat, érdemes tehát némi figyelmet szánni a kiválasztásra!

A múlt izzói

Számos technológia mára teljesen kiszorult a világítástechnika eszközei közül. A klasszikusnak tekinthető, wolframszálas izzók gyártása mára teljesen megszűnt, így nem találkozhatunk velük a boltok polcain sem. Az ilyen izzók a fényt egy wolframszál izzása által állították elő; a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a villamos energia legnagyobb része hőenergiává alakult, és csak kisebb hányada hasznosult fényenergiaként.

Emiatt a hagyományos izzók kifejezetten energiapazarló megoldásnak számítottak, hiszen a felvett energia mindössze 8-10 százalékát voltak képesek rendeltetésszerűen hasznosítani. Persze nem lehet letagadni, hogy rendelkeztek néhány jó tulajdonsággal: olcsók voltak, azonnal teljes fényerőt nyújtottak, ráadásul a fényük is kellemes színhőmérsékletű volt.

Az izzók másik „levitézlett” csoportját a halogénizzók képezik. Ezek egykoron relatív korszerűnek számítottak, ma már túlzás lenne ilyesmit állítani. 2018. szeptember 1-től nem gyárthatók; az értékesítésük csupán addig tart, amíg rendelkezésre állnak a már legyártott készletek. A széleskörű elterjedésük elsősorban a kedvező áruknak volt köszönhető.

Ezek az izzók tulajdonképpen feljavított „hagyományos” izzók, amelyeket halogéngázzal töltöttek fel a technikai paraméterek javítása érdekében. A gáz alkalmazása nem volt hiábavaló, hiszen ennek köszönhetően a színhőmérsékletük megnőtt, gazdaságosabb világítást tettek lehetővé, ráadásul az élettartamuk is magasabb lett. Rendkívül magas üzemi hőmérsékletük miatt azonban az alkalmazásuk korlátokba ütközött.

A jelen és a jövő fényforrásai

Az energiatudatosság felé vezető úton a kompakt izzók jelentették az első fontos állomást. Ezek esetében már valódi energiatakarékosságról beszélhetünk, mivel esetükben a keletkező ultraibolya sugárzás, a luminofornak köszönhetően, fénnyé alakul. Persze ezek sem jelentenek tökéletes megoldást, hiszen gyakran előfordul, hogy, méretükből adódóan, nem férnek el a lámpatestekben, illetve a felfutási idejük is igencsak hosszú. Emellett a gyakori kapcsolgatást sem tűrik túl jól, habár a korszerű kompakt izzók esetében ez már kevésbé jelent problémát.

Miután megismerkedtünk a hagyományos wolframszálas, halogén- és kompakt izzókkal, elérkeztünk a LED-fényforrásokhoz. Nem túlzás azt állítani, hogy a LED-fényforrásoké a jelen és a jövő; jelenleg nincs kihívója, és nem áll rendelkezésünkre megfizethető technológia, ami jobb tulajdonságokkal rendelkezik. Rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, átlagos használat mellett is képesek 10-15 évig működni. Sőt, akár még ennél is hosszabb ideig használhatjuk őket, de tudni kell, hogy 20-25 ezer üzemórányi használatot követően elkezdenek veszíteni a fényerejükből, így kénytelen leszünk cserélni őket még abban az esetben is, ha látszólag világítanak!

Ezek a fényforrások messze a leggazdaságosabb választást jelentik, rendkívül alacsony energiafelvétel mellett képesek megfelelő fényerősséget biztosítani számunkra. Jól tűrik a kisebb-nagyobb ütéseket és a rázkódásokat, ráadásul mentesek mindenféle toxikus anyagtól.

Nem kérdéses, hogy a LED-technológia a ma elterjedt megoldások közül a legszerencsésebb választást jelenti. Ha fényforrást szeretnénk választani, fordítsunk figyelmet a fényáram nagyságára, a vetítési szögekre, illetve a színhőmérsékletre is!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.