Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C

Minden mezőgazdasági út Nemesvámosra vezet

2019. szeptember 20. 15:11
Új agrárlogisztikai csarnokot avattak fel Nemesvámoson pénteken. A beruházás az alapjaiban szervezheti át a térség mezőgazdaságát.

Nemesvámos határában, a víztorony tőszomszédságában épült meg az a 830 négyzetméter alapterületű agrárlogisztikai csarnok, amely nem csak a nemesvámosi gazdáknak nyújt segítséget termelői munkájukban, hanem a térség településeinek is nagy segítséget jelent, hogy kiaknázzák lehetőségeiket.

A csarnok mellett továbbá átadtak egy hűtőházat, valamint kialakítottak parkolóhelyeket, vásárteret és megcsinálták az ide vezető mezőgazdasági utakat is.

Az ünnepélyes csarnokavatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő méltatta a település önkormányzatának és polgármesterének munkáját. Elmondta, hogy az elmúlt egy évben 2,5 milliárd forintból valósultak meg fejlesztések a településen, továbbá kiemelte, hogy Nemesvámos nemcsak a térségben, hanem mára országosan is egy elismert és követendő falu lett.

Ovádi Péter és Sövényházi BalázsOvádi Péter és Sövényházi Balázs

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében szintén Nemesvámos vezetését méltatta és rávilágított arra, hogy minden település egyenlő esélyekkel indul, csak magukon múlik, hogy mennyire lesznek sikeresek.

Az ünnepségen részt vett Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy már többször járt Nemesvámoson, és minden alkalommal egy újabb fejlesztéssel, újdonsággal találkozott. Szerinte Nemesvámos kiváló példája a Vidékfejlesztési Program hatékonyságának. A kormányzat célja, hogy a tízezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések is versenyképesek maradjanak, fejlődjön az infrastruktúra és munkahelyek jöjjenek létre.

Dr. Viski JózsefDr. Viski József

Kiemelte, hogy Nemesvámosnak - az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően - egy stabil és hosszú távú jövőképe van.

Szintén az egymásra épülő fejlesztések fontosságáról beszélt Sövényházi Balázs polgármester is. Az agrárlogisztikai csarnok kapcsolódik a korábbi óvoda- és bölcsődefejlesztésekhez, amelyekben saját konyhát alakítottak ki, hogy helyi alapanyagok felhasználásával főzhessenek a gyermekekre. A mostani fejlesztés megteremti a lehetőséget a gazdáknak, hogy modern körülmények között tárolják és dolgozzák fel terményeiket, amelyekből utána többek közt ezekben a konyhákban is elkészülhetnek az ételek. Véleménye szerint fontos, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező települések együtt gondolkodjanak, összefogjanak és kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyikkel most Nemesvámos is élt.

A projektre TOP-os forrásokból és a Vidékfejlesztési Programból összesen 274 millió forintot nyert el a Nemesvámos Község Önkormányzata, a teljes beruházás értéke a csarnokkal, hűtőházzal, vásártérrel, mezőgazdasági utakkal együtt 477 millió forint volt.

Sövényházi Balázs végezetül kiemelte, hogy szeretné, ha a megyében, majd országosan is elterjedne az ő stratégiájuk, amelyben egymásra logikusan épülő és egymást jól kiegészítő fejlesztések megvalósításával lépdel előre egy-egy település, miközben együttműködik a szomszédos falvakkal.

Most szombaton rendezik meg első alkalommal a Nemesvámosi Vigasságokat a ma átadott csarnokban. A település termelői vásárral, népi gyermekjátékokkal, bemutatókkal is készül a közösségi eseményre, amelyre akár lovaskocsival is lehet érkezni. A részletes programról a település honlapján tájékozódhat mindenki.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.