2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Veszprém a nyelvészek városa

2019. szeptember 21. 4:04
Péntek délután jelent meg a várostörténeti kiadvány, a Veszprémi Szemle legújabb száma, mely a sorban már az ötvennegyedik.

Szeptember 20-án délután a szokásoknak megfelelően az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében mutatták be a Veszprémi Szemle legújabb számát, melyben ezúttal több nagyobb terjedelmű írás is szerepel.

Az Olvasóhoz című rovatban egy rendhagyó megemlékezés olvasható Simonyi Zsigmondról, halálának 100. évfordulóján. Az írás rendhagyónak mondható, mivel a szerző, Sebő József a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozatának elnöke Veszprém, a nyelvészek városa címmel bő kitekintést ad a régi idők veszprémi nyelvészeiről is.

az új számot Földesi ferenc főszerkesztő mutatta beaz új számot Földesi ferenc főszerkesztő mutatta be

A Forrásközlés rovatban két tanulmány olvasható. Rainer Pál Laczkó Dezső 1914-1918 közötti noteszfeljegyzéseit rendezte közlésre alkalmassá, Rybár Olivér és Kovács Győző Gyula pedig az érdi földrajzi múzeumba újonnan bekerült Cholnoky Ferenc feljegyzéseit tartalmazó iratokat dolgozta fel.

A Tanulmányok rovatban a főszerkesztő, Földesi Ferenc részletezi a Veszprém és a Nagy Háború sorozat utolsó részét. A város zenei életéről a XVIII. századtól kezdődően Erdélyi Ágnes, a Veszprém Város Vegyeskara karvezetője írt. E rovatban kapott helyet Poór Ferenc írása is, amely a Tanácsköztársaság ideje alatti veszprémi színházi életről közöl új ismereteket.

Az Évforduló rovatban egy operatörténeti kuriózumról szól Köteles György írása, aki – amellett, hogy írásában megemlékezett a Béke Téri Általános iskola gyermekopera bemutatójáról is - , köszönti az idén 95 éves szerzőt, Szőnyi Erzsébetet.

 lapszám bemutatóján Sebő József tartott előadást a veszprémi nyelvészekről lapszám bemutatóján Sebő József tartott előadást a veszprémi nyelvészekről

A Visszapillantó rovatban a veszprémi nyelvészeket bemutató tanulmányhoz kapcsolódó írás olvasható. A Veszprémi Szemle utolsó rovata, a Könyvszemle három kiadványról szól, melyeket Csiszár Miklós, Tölgyesi József és Somfai Balázs írt.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken.
Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne
Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne
Kiragadott sorok, félreérthető mondatok, vagy valóban azt állította valaki Kosztolányi Dezső egyik kötetéről, hogy túl sok vers van benne?
Elmondani az elmondhatatlant
Elmondani az elmondhatatlant
A mai napig vita tárgyát képezi, lehet-e hiteles alkotást készíteni olyan sokkoló témákról, mint a holokauszt. Az elmúlt évek többszörösen díjazott filmalkotásai arra engednek következtetni, lehet, sőt, érdemes több megközelítést alkalmazni. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja apropóján ajánlunk öt hazai filmet.
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
14 bámulatosan szép könyvtár
14 bámulatosan szép könyvtár
Talán nem nekik jut a legnagyobb megbecsülés a munkaerőpiacon, de ők dolgozhatnak az egyik legszebb környezetben. A könyvtárosok világnapján 14 lenyűgöző könyvtárt mutatunk a világból.