2019. október 22. // Előd névnap

Proaktív megoldás a passzívlakás

2019. szeptember 22. 5:00
ecoport
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.

Az izlandiak ősei építettek először gyeptéglából házakat, majd 1893-ban Fridtjof Nansen a tengeri közlekedésben kamatoztatta az extrém hőszigetelést. Fram (Előre) nevű hajóját úgy építette meg, hogy a különböző szigetelési rétegek a lehető legjobban megvédjék a hajót a sarkvidéki hidegtől. Ezeket a technikákat porolták le a XX. század végén, amikor Wolfgang Feist német fizikus megalkotta a passzívház fogalmát.

De mitől lesz egy épület passzívház? – teszi fel a kérdést a laikus ember, a válasz pedig egyszerű, mégis több száz kritériumot foglal magában. Varga Balázs veszprémi építészmérnök, passzívház tervező, tervrajzok fölött meséli, hogy a passzívház – ha pusztán definíciójában nézzük – akkor lehet egy épület, ha szokásos aktív hűtés és fűtés nélkül egész évben biztosítható a megfelelő klíma. Ehhez pedig a már ismert építészeti megoldások szigorú és tudatos alkalmazására van szükség, továbbá a technológián kívül számít a földrajzi tájolás, a mikroklíma és még több száz kritérium.

Mégis meg kell különböztetni a hivatalosan elismert passzívházakat a passzívház jellegű épületektől. Előbbire a Darmastadt-ban székelő Passzívház Intézetnek van egy minősítési rendszere. Ez tulajdonképpen egy speciális tanúsítvány, ami megszabja a szigorú követelményrendszert és kizárólag ők hitelesíthetik az épületeket passzívházként.

A passzívházak tervezésének alfája az extrém vastag hőszigetelés, a hőhidak csökkentése, a többrétegű nyílászárók alkalmazása, a légtömörség és a hővisszanyerős szellőzés megoldása – magyarázza Varga Balázs, hogy milyen kritériumok alapján fog körzőt és vonalzót egy passzívház tervezésénél. Ezeken kívül különösen fontos a környezeti erőforrások kiaknázása, elsősorban a természetes napfényé. Tervezhetünk passzívházat a veszprémi húszemeletes toronyház alá is, valószínűleg nem kapná meg a minősítést az árnyékolás miatt. Egy passzívház megépítése 15-20%-kal drágább egy átlagos épületnél, viszont ezek után a járulékos költségek rendkívül alacsonyak lesznek, még annál az épületnél is, amelyik csak jellegében passzívház minősítést nem kapna.

Ezt értjük, de akkor mégis miért éri meg hitelesített passzívházakban gondolkodni?

Az építészmérnök szerint erre a lakáspiac fog választ adni egy évtizeden belül. Amelyik épület rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, az jóval magasabb értéket fog képviselni a piacon is.

Hogy a passzívház mennyire nem csak az építőipari fellángolás, arra tervezőnk ad választ a beszélgetés végén, amikor kiderül, hogy a tervrajzok, amelyek fölött a passzívházak tulajdonságait magyarázta, a saját házának tervei voltak.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Huszonkilencedik bajnoki címét gyűjtötte be Szolnoki Olivér
Huszonkilencedik bajnoki címét gyűjtötte be Szolnoki Olivér
Megyeszékhelyünk 21 éves biliárdos tehetsége, Szolnoki Olivér felnőtt kategóriában tizenharmadik, összességében pedig huszonkilencedik magyar bajnoki címét gyűjtötte be szeptember 15-én a Budapesten rendezett pool biliárd 8-as országos megmérettetésen.
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Közel sem egyszerű, de egyben szerencsés helyzetben vannak a Veszprémi Jéglovagok utánpótláskorú jégkorongozói. Az egyesületnek a közelmúltban ugyanis több költözést is meg kellett élnie az uszoda beruházása miatt. A város támogatásával azonban a sátras kispálya kibővülhet, és szabványos méretű jégfelületre növelve a Tüzér utcába költözik az őszi évszak folyamán.
A sport és a tanulás erősítik egymást
A sport és a tanulás erősítik egymást
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.
Életet menthet, kerékpárt nyerhet – Fiatalok Napja Veszprémben
Életet menthet, kerékpárt nyerhet – Fiatalok Napja Veszprémben
Szívesen beszélgetne a világbajnok nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóffal? Megismerné a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó Nagy László történetét? Vagy esetleg vérét adná egy nemes célért? Ha igen, akkor mindezt megteheti a szombati nap folyamán az egykori Vasas Sportpályán.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.
2019. október 22. // Előd névnap