Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Új taktikát vezet be a veszprémi sportbár

2019. szeptember 22. 17:46
Leves-főétel-desszert az alapfelállás. Vegetáriánus ételekkel cselez, miközben beépítette a taktikába az ebédmenüt is. Elindult az új sportidény, Veszprém első számú és egyetlen sportbárja pedig ehhez mérten számos újdonsággal készül.

Nyitás előtt egy sportpub pont olyan, mint a stadion a meccs előtt. Még csöndes, nyugodt, de már érezhető a vibrálás a levegőben. Ahogy a pályamunkások az utolsó simításokat végzik a zöld gyepen, úgy fűtik fel a pubban a sütőlapot, tisztítják meg a sörcsapot. Mindkét helyen fesztiválhangulat készül. Pontosan egy ilyen kép tárult elénk, amikor nyitás előtt nem sokkal megérkeztünk a GRUND- A Sport Bárba Veszprém belvárosában.

A GRUND-ot könnyű megtalálni a Horgos utcábanA GRUND-ot könnyű megtalálni a Horgos utcában

Mindenkinek van egy idillikus képe a különböző karakterű vendéglátóhelyekről. Az elegáns éttermektől kezdve a falusi kiskocsmáig. Viszont megtalálni azokat a helyeket, amelyek valóban megfelelnek annak, amit elképzeltünk, nem könnyű feladat, némely esetben lehetetlen is.

És akkor képzeljünk el egy klasszikus sportbárt! Hosszan elnyúló terem, a falon relikviák, dedikált mezek és csapatfotók. A tévék képernyőjén egymást követik a mérkőzések, miközben a hangfalakból néha-néha felerősödik a kommentátor hangja, amikor éppen helyzet alakul ki valamelyik meccsen. A pultban pedig a sörcsapok feszesen sorakoznak egymás mellett, mint himnusz alatt a válogatott csapat tagjai.

A nagyteremben közel 110 mez van kiállítva a falakonA nagyteremben közel 110 mez van kiállítva a falakon

A leírás akár ráillene egy romantikus sport- és gasztroőrült álmai netovábbjára is, ha nem létezne a valóságban a GRUND.

Amikor beléptünk a Horgos utcai pubba, Varju Veronika, a hely tulajdonosa már a pultban serénykedik.

„Kávét, vagy egy korsó sört?”

Szigorúan kávét, munkaidőben vagyunk! Persze nem vetettük el véglegesen a másik opciót sem.

Varju Veronika, a GRUND tulajdonosaVarju Veronika, a GRUND tulajdonosa

Verával Momir Ilic meze mellé ültünk le beszélgetni. Vagy Ivan Sliskovic-é alá? Nehéz meghatározni, mert az egész pubot beterítik a különböző nevekkel, csapatcímerekkel ellátott sportmezek. Legalább száztíz darab és még ugyanennyi az alsó teremben. Azokról nem is beszélve, amik még nincsenek kirakva – nevetett Vera, amikor a mezek számáról érdeklődtem. Ami viszont még különlegesebb ebben az egyedi „tapétában”, hogy a legtöbb mez egy-egy mérkőzés után került a GRUND-ba, a sportoló, akinek a nevét viseli gólokat lőtt, vagy dobott benne, pontokat szerzett csapatának, mielőtt azok dedikáltan eljutottak a sportpubba. Némelyiken még a mérkőzésen összeszedett foltok is látszanak.

A alsó terem is bővelkedik relikviákbanA alsó terem is bővelkedik relikviákban

Verának pedig mindegyikhez van egy külön története. Van olyan, amit rögtön a lefújás után adott oda a játékos, de érkezett már egyenesen Svédországból is küldeményként mez. Más játékos pedig személyesen hozta be a GRUND-ba előzőleg viselt trikóját.

Elárulta, hogy volt olyan játékos, akit egy örömittas estén kértek meg, hogy dedikálja az itt kiállított mezét. Ezt ő szívesen meg is tette, bár az aláírásán némileg látszik az este hangulata. Nevet természetesen nem mondunk.

Itt van kiállítva egyedül a három Iváncsik testvér meze egymás mellett a falon, a legnagyobb eszmei értékkel talán mégis az egész csapat által dedikált Barcelona és Juventus futballmezek bírnak.

Egyik legnagyobb kincs az eredeti és csapat által dedikált Barcelona mezEgyik legnagyobb kincs az eredeti és csapat által dedikált Barcelona mez

Szép és felbecsülhetetlen gyűjtemény jött össze három év alatt, mióta a GRUND megnyitotta kapuját és vált Veszprém meghatározó vendéglátóhelyévé. De ahogy a stadion légköre sem az igazi szurkolók nélkül, úgy egy sportbár karakterét is a törzsvendégek adják meg.

Amikor egy új vendéglátóhelyet nyit valaki, fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy ki a célcsoportja, kit szeretne kiszolgálni. A GRUND-nál látszólag ez egyszerű, hiszen sportbárként nem is kérdés, hogy a sportszerető vendégkör ejti útba először. Ennél viszont összetettebb a kép – meséli Vera. Nálunk tényleg megfordul a 15 évestől a 70 éves vendégig mindenki, baráti összejöveteleket és randevúkat is szerveznek nálunk.

Persze főleg meccsnapokon van telt ház, de a törzsvendégek közül, sokan lejönnek pihenőnapokon is barátokkal, vagy a párjukkal. Apropó párok... szövődtek már szerelmek is a GRUND-ban sportszerető vendégek között. Hiába, a sport összehoz – folytatja lelkendezve Vera.

A GRUND-ban darts-versenyeket is szoktak szervezniA GRUND-ban darts-versenyeket is szoktak szervezni

A GRUND viszont nem csak a szurkolók célkeresztjében van benne. Rendszeresen megfordulnak itt Veszprém élsportolói. Atléták, kosarasok, futsalosok és a kézilabdaklub játékosai, de David Davis és Carlos Perez is ismeri már a legendás GRUND-burgert.

Ahogy az edzőtől sem illik megkérdezni a titkos taktikát, úgy egy étteremben sem szerencsés a recept mibenlétéről érdeklődni. Mi mégis megkíséreltük, Vera pedig egyszerűen és őszintén válaszolt: saját alapanyagokkal, saját fűszerezéssel dolgozunk, mi készítjük elő az alapanyagokat és főzünk, sütünk meg minden étlapon szereplő ételünket. Nem dolgozunk mirelittel.

A Jack-burger az egyik legnépszerűbb étel a GRUND-banA Jack-burger az egyik legnépszerűbb étel a GRUND-ban

Nem titok, hogy a legnépszerűbbek még mindig a burgereink és a pizza. Szerintem egy sportbárnak ezek elengedhetetlen részei. Szurkolás mellé pont ilyen sörkorcsolyák illenek, mi pedig igyekszünk nem csak egy sima burgert a vendég elé tenni, hanem a magunk által készített húspogácsával és fűszeres szószokkal egyedivé tenni azokat, de a pizza tésztáját is mi gyúrjuk – közben lapozgatjuk az étlapot és mindkettőnknek megakad a szeme néhány tételen.

Mérkőzések mellé sokan választják a pizzát a GRUND-ban isMérkőzések mellé sokan választják a pizzát a GRUND-ban is

Lazacburger? Grillsajt? Nem kimondottan férfias szurkolóknak javasolt ételek, persze ízlések és pofonok. Amikor az étlap újdonságairól érdeklődöm, Vera részletesen magyarázza a miérteket.

Igaz, hogy a GRUND törzsközönségét javarészt férfiak alkotják, de nem szeretnénk, hogy ez alapján kategorizáljanak be. Sok sportkedvelő van a hölgyek között is, nekik is szeretnénk kedvezni az étlapon. Arról nem is beszélve, hogy mérkőzésnapon kívül is járnak hozzánk vendégek, nekik sem szeretnénk kizárólag húst hússal kínálni. Ezért került fel az étlapra például a lazacburger is, ami a környék éttermei közül egyedül nálunk kapható.

Lazacburgert nem lehet máshol kapni a környékenLazacburgert nem lehet máshol kapni a környéken

De ugyanígy az italkínálatban is nyitottunk a lányok felé – fordul az itallap felé Vera. Több könnyebb likőr és üdítő közül is lehet már válogatni.

Közben mesél tovább, arról a szenvedélyről, amivel három évvel ezelőtt megnyitották a helyet. Volt már itt letargikus hangulat egy elvesztett döntő után, de fieszta-szerű örömünnep is a megnyert bajnokságok után. Ahogy egy sportoló pályafutásában is vannak mélypontok és sikerszériák, úgy a GRUND életében is voltak holtpontok, amiken át kellett esniük.

Ha a legnagyobb sportolókra tekintünk, azt látjuk, hogy a legmélyebb gödörből is vissza tudnak jönni a legmagasabb szintre. Ez különbözteti meg őket másoktól. A GRUND életét is lehetne egy sportoló pályafutásához hasonlítani, de esetünkben szerencsénk van, hiszen itt mindig velünk volt egy erős közösség, akik segítettek a hullámvölgyekben is – meséli Vera. Most ismét felfelé ívelő pályán vagyunk, úgy érzem.

A grillsajt az egyik újdonság az étlaponA grillsajt az egyik újdonság az étlapon

Miközben belemélyedünk a beszélgetésbe, a konyhából már érződik a frissensült illata, pedig a vendégek előtt még nem nyitott ki a hely. Értetlen tekintetemre Vera ad választ.

Ismét elindítottuk az ebédmenüztetést – meséli büszkén. A hely megnyitásakor már próbálkoztunk vele, de akkor még nem voltunk olyan szinten beágyazódva a köztudatba, az utóbbi időben viszont többen keresték a napi menüket nálunk is. Szeptembertől minden hétköznap készülünk egy levessel és két választható főétellel.

Leves például még sosem szerepelt a GRUND étlapján, de néhány tétel ezek közül már állandó helyet kapott ott is. Sőt, leves-különlegességekkel is készülnek.

A magyar-sarok, ahol csak magyar mezek vannak kiállítvaA magyar-sarok, ahol csak magyar mezek vannak kiállítva

Szeretnénk, hogy amikor például egy család a vasárnapi ebédet egy étteremben tervezi elfogyasztani, akkor Veszprémben a GRUND is az opciók között legyen. Az a cél, hogy ne csak a sportrajongók térjenek be hozzánk, bár aki megismeri ennek a világnak a sokszínűségét, az hamar fanatikussá tud válni – vetíti előre Vera, hogy mire számíthatnak az új vendégek.

A vasárnapi ebéd mellé desszertek közül is válogathatunk a GRUND-banA vasárnapi ebéd mellé desszertek közül is válogathatunk a GRUND-ban

Kezdem úgy érezni, hogy bár egy étteremben ülök, a GRUND-ot mégsem lehet pusztán sport tematika köré szerveződő vendéglátóhelyként említeni. Itt egy közösségi tér működik, ahol ráadásul még jól is főznek és kedves a kiszolgálás. Vívódásomra végül Vera ad választ, amikor elkezd mesélni legújabb rendezvénysorozatukról, a GRUND Sportolói estekről.

Havi rendszerességgel fogunk szervezni beszélgetőesteket sportolókkal, vagy sporthoz közelálló szakemberekkel. Az első ilyen alkalmon már túl vagyunk, akkor Rasovszky Kristóf volt a vendégünk, és nagyon várjuk már Veszprémbe Babos Tímeát is, de válogatott labdarúgót is megkerestünk már az ötletünkkel. Ilyenkor egy szakavatott sportújságíró, vagy riporter vezeti a beszélgetést, de természetesen a közönség is felteheti a kérdéseket a sportolónak – zárja gondolatát Vera.

Kedves kiszolgálás, jó közösség, kiváló ételek, ez a GRUNDKedves kiszolgálás, jó közösség, kiváló ételek, ez a GRUND

Végezetül stílszerűen egy mérkőzés utáni statisztikával és elemzéssel zárunk:

  • elfogyasztott ételek: 1 GRUNDburger, 1 lazacburger, 1 sonkás pizza, 2 grillsajt
  • elfogyasztott italok: 2 kávé, 1 pohár sör, 1 pohár narancslé
  • beszélgetéssel töltött idő: nem számoltuk a perceket

Könnyű sztorizással kezdtük a beszélgetést, majd kissé kizökkentünk az ételek felszolgálásakor, de sikerült így is megszerezni néhány kulisszatitkot a konyhából. Végül megtudtuk, hogy a pult fölött Michael Schumacher eredeti dedikált sapkája is megtalálható, majd teli gyomorral és a jövő heti napi menü listájával a zsebünkben távoztunk.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.