2021. szeptember 16.
//
Edit névnap

Mindenki másképp egyforma

Harmadik alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete megyei esélyegyenlőségi napját Veszprémben.

Az egész napos program során fogyatékkal élők készültek kulturális produkciókkal a Szent Imre téren, valamint 14 kiállító árulta portékáit, melyek megvásárlásával is őket segíthették a résztvevők, hiszen a termékek készítői szinten egytől egyig érintettek voltak. A rendezvény emellett idén egy kicsit ki is bővült: a fogyatékkal élők mellett a mélyszegénységben élőkkel és a cigány kultúrával is megismerkedhettünk – tudtuk meg Horváthné Somogyi Ildikótól, a Tapolcán székelő szervezet elnökétől.

A rendezvény üzenete egyszerű, a mindennapokban azonban ezt olykor mégsem vesszük olyan egyértelműnek: függetlenül attól, hogy milyenek az anyagi körülményei, honnan származik, egészséges vagy fogyatékkal élő, valójában mindenki másképp egyforma.

Mindezt azért is lenne fontos észben tartani, mert bár talán kevesen tudják, de Magyarországon minden 20. ember fogyatékkal él. Azaz szinte nincs olyan személy, aki családja, baráti, ismerősi köre lévén ne lenne érintett a témában. Szerencsére az elfogadás itthon is egyre jobban terjed, a társadalom igyekszik olyan alternatívákat kidolgozni, amelyek segítik a beilleszkedést. A megyében például a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségével közösen elindult egy EFOP program, amelynek célja feltérképezni és megoldást nyújtani a szegregációs problémákra, csökkenteni a kirekesztettségben, szegénységben és mélyszegénységben élők számát, valamint elősegíteni a fogyatékkal élők integrációját – mondta el köszöntőjében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke.

A törekvésben természetesen fontos szerepet kapnak az olyan kezdeményezések, mint az esélyegyenlőségi nap a tolerancia hirdetésével, annak a gondolatnak a terjesztésével, miszerint mindenkiben rejlik egy olyan képesség, tulajdonság, amellyel a társadalom hasznos tagjának érezheti magát. Van, aki számára egy kicsit több segítség kell ahhoz, hogy megtalálja azt, miben jó, de támogatással igenis rá lehet bukkanni erre a képességre – hangsúlyozta az alelnök.

Ebben fontos szerepet játszik a kultúra, a művészet is, hiszen a fogyatékkal, mélyszegénységben élők ugyanúgy szeretnek szerepelni, alkotni, játszani, táncolni, ugyanúgy izgulnak egy fellépés előtt és ugyanúgy örülnek a sikernek, mint bárki közülünk.

Strenner Zoltán önkormányzati képviselő arról beszélt, a toleranciára való felhívás nem csak az olyan kampánynapokon szükséges, mint a fogyatékkal élők világnapja, amelyet 1992 óta tartunk az ENSZ javaslatára, vagy éppen a mai nap. A mindennapokban is ugyanúgy tennünk kell az elfogadásért. A megyei rendszer már nagyon felkészült, de mi, hétköznapi emberek is kivehetjük a segítésből a részünket, és ehhez semmiféle furfangra nincs szükség: csupán arra, hogy érzékennyé váljunk a téma iránt.

Az eseményen részt vettek Ovádi Péter és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselők is, akiknek a támogatása nagyon sokat jelent az egyesület számára, melyet egy-egy emlékéremmel köszönt meg nekik a szervezet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Nyugállományú ex-légierősök találkoztak Veszprémben
Nyugállományú ex-légierősök találkoztak Veszprémben
Tizennegyedik alkalommal tartottak baráti találkozót az egykori Légierő Parancsnokság veteránjai a Jutasi úti honvédségi sporttelepen.
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Megújult névvel valamint több új képzéssel indult meg a 2021/22-es tanév a Veszprémi Érseki Főiskolán.
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Nem csitulnak a kedélyek a kertvárosi közlekedés kapcsán
Nem csitulnak a kedélyek a kertvárosi közlekedés kapcsán
Nyolc hónap telt el a kertvárosi utcák forgalmi rendjének módosítása óta, amely – bár a lakosság bevonásával történt – sokaknak nem nyerte el a tetszését. Mielőtt finomhangolnák a rendszert, még egyszer vitára bocsátotta az önkormányzat a városrész közlekedését.
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
A járvány okozta válság hatásairól és a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara rendezvényén Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, korábbi (1998-1999) gazdasági miniszter.