2021. január 22.
//
Vince névnap

Mindenki másképp egyforma

Harmadik alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete megyei esélyegyenlőségi napját Veszprémben.

Az egész napos program során fogyatékkal élők készültek kulturális produkciókkal a Szent Imre téren, valamint 14 kiállító árulta portékáit, melyek megvásárlásával is őket segíthették a résztvevők, hiszen a termékek készítői szinten egytől egyig érintettek voltak. A rendezvény emellett idén egy kicsit ki is bővült: a fogyatékkal élők mellett a mélyszegénységben élőkkel és a cigány kultúrával is megismerkedhettünk – tudtuk meg Horváthné Somogyi Ildikótól, a Tapolcán székelő szervezet elnökétől.

A rendezvény üzenete egyszerű, a mindennapokban azonban ezt olykor mégsem vesszük olyan egyértelműnek: függetlenül attól, hogy milyenek az anyagi körülményei, honnan származik, egészséges vagy fogyatékkal élő, valójában mindenki másképp egyforma.

Mindezt azért is lenne fontos észben tartani, mert bár talán kevesen tudják, de Magyarországon minden 20. ember fogyatékkal él. Azaz szinte nincs olyan személy, aki családja, baráti, ismerősi köre lévén ne lenne érintett a témában. Szerencsére az elfogadás itthon is egyre jobban terjed, a társadalom igyekszik olyan alternatívákat kidolgozni, amelyek segítik a beilleszkedést. A megyében például a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségével közösen elindult egy EFOP program, amelynek célja feltérképezni és megoldást nyújtani a szegregációs problémákra, csökkenteni a kirekesztettségben, szegénységben és mélyszegénységben élők számát, valamint elősegíteni a fogyatékkal élők integrációját – mondta el köszöntőjében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke.

A törekvésben természetesen fontos szerepet kapnak az olyan kezdeményezések, mint az esélyegyenlőségi nap a tolerancia hirdetésével, annak a gondolatnak a terjesztésével, miszerint mindenkiben rejlik egy olyan képesség, tulajdonság, amellyel a társadalom hasznos tagjának érezheti magát. Van, aki számára egy kicsit több segítség kell ahhoz, hogy megtalálja azt, miben jó, de támogatással igenis rá lehet bukkanni erre a képességre – hangsúlyozta az alelnök.

Ebben fontos szerepet játszik a kultúra, a művészet is, hiszen a fogyatékkal, mélyszegénységben élők ugyanúgy szeretnek szerepelni, alkotni, játszani, táncolni, ugyanúgy izgulnak egy fellépés előtt és ugyanúgy örülnek a sikernek, mint bárki közülünk.

Strenner Zoltán önkormányzati képviselő arról beszélt, a toleranciára való felhívás nem csak az olyan kampánynapokon szükséges, mint a fogyatékkal élők világnapja, amelyet 1992 óta tartunk az ENSZ javaslatára, vagy éppen a mai nap. A mindennapokban is ugyanúgy tennünk kell az elfogadásért. A megyei rendszer már nagyon felkészült, de mi, hétköznapi emberek is kivehetjük a segítésből a részünket, és ehhez semmiféle furfangra nincs szükség: csupán arra, hogy érzékennyé váljunk a téma iránt.

Az eseményen részt vettek Ovádi Péter és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselők is, akiknek a támogatása nagyon sokat jelent az egyesület számára, melyet egy-egy emlékéremmel köszönt meg nekik a szervezet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Egy szebb napokat is megélt civil városi díj története az egyik alapító tollából. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosának írása a Vehíren.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.