2020. január 25. // Pál névnap

Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből

A két város vezetői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton Veszprémmel, hogy közös projektek révén Veszprém és a Balaton régió, ezzel együtt Magyarország minél sikeresebben reprezentálhassa magát 2023-ban. A város emellett a 2024-es címbirtokossal, testvérvárosával, Tartuval is együtt fog működni.

Amikor Melina Mercouri görög kulturális miniszter több mint 30 évvel ezelőtt útjára indította az Európa Kulturális Fővárosa koncepcióját, saját bevallása szerint alapvetően két gondolat járt a fejében. Az egyik, hogy a titulus révén, Európa kulturális sokszínűségét elismerve lehetőség nyíljon a címet viselő városoknak jobban megismertetni kultúrájukat helyi, országos és európai szinten is. Másrészt a cím vándoroltatásával egy európai térség kialakítására is alkalom nyílik így, ami arra is ráébreszt minket, hogy az ezernyi különbségünk ellenére alapvetően hasonlóak vagyunk mi itt Európában – idézte fel a megállapodás aláírásakor az EKF gyökereit Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Navracsics úgy fogalmazott, a mostani megállapodás azért is különösen örömteli, hiszen azzal, hogy Veszprém és a Balaton térség kezet nyújt a korábbi két pályázó városnak, Győrnek és Debrecennek, ugyanígy egy kulturális térséget épít Magyarország vonatkozásában, hogy 2023-ban az egész ország ünnepelhessen. Ugyanakkor testvérvárosa, a 2024-es címbirtokos Tartu bevonásával területben és időben is kiterjeszti azt: lesznek programok, amiket Veszprém kezd el és az ész város folytat. Ezzel Veszprém egy kicsit oldani is tudja a magányát, miszerint 2023-ban rendhagyó módon csak egy európai város viseli a címet.

Porga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi TivadarPorga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi Tivadar

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint attól, mert Veszprém, illetve a balatoni régió nyerte el tavaly a zsűri döntése alapján az Európa Kulturális Fővárosa címet, még a döntőbe jutott két másik város elképzeléseinek sem kell elsikkadniuk. „A két város polgármesterei már az eredmény kihirdetésekor elmondták, szeretnék, ha a pályázatban lefektetett tervek egy része címtől függetlenül is megvalósulhatna, attól függetlenül pedig, hogy végül Veszprém nyert, a városnak nemcsak saját magát kell képviselnie 2023-ban, hanem azt a csodálatos magyar kultúrát is, aminek a győri és debreceni is markáns része. Az előkészítés során vállalt közös munka, illetve a közös projektek éppen ennek a kultúrának a megmutatására ad lehetőséget” – mondta el.

Ahogy az a Beyond – túllépni a határainkon szlogen köré felépített pályázatban is elhangzott, ezzel példát is tudunk mutatni Európának, illetve tanulni is tőle. Akárcsak a tartui együttműködéssel, akikkel 48 éve ápol a város baráti viszonyt, és akikkel mind a pályázati tanácsadás után most közös projekteken tud együtt dolgozni Veszprém.

Komolay Szabolcs, az együttműködési megállapodást aláíró debreceni alpolgármester úgy fogalmazott, az EKF címre a kezdetektől fogva úgy gondoltak, mint katalizátorra a városi kulturális stratégia megvalósításához. Ahhoz azonban kétségtelenül partnerekre is van szükség, hiszen nemcsak önmagában léteznek a városok, mind egy nagy konglomerátum, a magyar és az európai kultúra részei vagyunk.

Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere őszintén bevallotta, annak idején úgy álltak neki a pályázatnak, hogy nyerni fognak – ez mégsem sikerült. Ilyen előzmény után tehát nagyon jól esett nekik, hogy kicsit a szomorúságukat is oldva, lehetőséget kaptak, hogy összefogjanak a három legjobb pályázóként, és mind a korábbi tervek egy részét megvalósíthassák, mind Magyarország bemutatásában részt vehessenek.

Urmas Klaas, Tartu polgármestere az együttműködés kapcsán elmondta, nagy öröm számukra, hogy 2022-ben másik litván testvérvárosuk, Kaunas lehet az EKF címbirtokos, 2023-ban Veszprém, 2024-ben pedig ők, így egyfajta folytonosság is lesz a városok között. Tartu Veszprém legrégebbi testvérvárosa, 48 éve ápolunk jó kapcsolatot egymással, a közös munka révén pedig még közelebb kerülhetnek egymáshoz a két ország és város emberei, a projekteket illetően pedig akár a tartui és a veszprémi egyetem együttműködését is lehetségesnek tartja közös tartalmak létrehozására.

Porga Gyula és Urmas KlaasPorga Gyula és Urmas Klaas

A megállapodással kapcsolatos döntések után a felek aláírásukkal is megerősítették együttműködési szándékukat, előbb Debrecen, Győr és Veszprém, majd Veszprém és Tartu polgármesterei.

Bertalan Melinda

További cikkek

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Könyvtárba általában azért jár az ember, hogy az olvasás és az új könyvek iránti vágyát költséghatékony módon kielégíthesse. Ezek a helyek azonban ennél többet is tudnak: gyermekkori fantáziánkat kiélve, akár történelmi felfedezők is lehetünk itt.
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Az egyik legrangosabb állami elismerést, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapta meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ Veszprém megyében elsőként. A címet Fekete Péter államtitkár és dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár adta át Neveda Amália igazgatónak a Magyar Kultúra Napján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Szakmai előadások és kiállításmegnyitó szerepelt az első veszprémi közgyűjteményi nap programján a Veszprém Megyei Levéltárban.
Az ellenzék szerint a polgármester nem kíváncsi a lakosok véleményére V-Busz ügyben
Az ellenzék szerint a polgármester nem kíváncsi a lakosok véleményére V-Busz ügyben
Az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatójára Porga Gyula közleményben reagált. A polgármester szerint a V-Busz sikere nagyon fontos érdeke a városnak, és felajánlotta a Kossuth-termet lakossági tanácskozásra.
2020. január 25. // Pál névnap