2021. március 4.
//
Kázmér névnap

Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből

A két város vezetői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton Veszprémmel, hogy közös projektek révén Veszprém és a Balaton régió, ezzel együtt Magyarország minél sikeresebben reprezentálhassa magát 2023-ban. A város emellett a 2024-es címbirtokossal, testvérvárosával, Tartuval is együtt fog működni.

Amikor Melina Mercouri görög kulturális miniszter több mint 30 évvel ezelőtt útjára indította az Európa Kulturális Fővárosa koncepcióját, saját bevallása szerint alapvetően két gondolat járt a fejében. Az egyik, hogy a titulus révén, Európa kulturális sokszínűségét elismerve lehetőség nyíljon a címet viselő városoknak jobban megismertetni kultúrájukat helyi, országos és európai szinten is. Másrészt a cím vándoroltatásával egy európai térség kialakítására is alkalom nyílik így, ami arra is ráébreszt minket, hogy az ezernyi különbségünk ellenére alapvetően hasonlóak vagyunk mi itt Európában – idézte fel a megállapodás aláírásakor az EKF gyökereit Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Navracsics úgy fogalmazott, a mostani megállapodás azért is különösen örömteli, hiszen azzal, hogy Veszprém és a Balaton térség kezet nyújt a korábbi két pályázó városnak, Győrnek és Debrecennek, ugyanígy egy kulturális térséget épít Magyarország vonatkozásában, hogy 2023-ban az egész ország ünnepelhessen. Ugyanakkor testvérvárosa, a 2024-es címbirtokos Tartu bevonásával területben és időben is kiterjeszti azt: lesznek programok, amiket Veszprém kezd el és az ész város folytat. Ezzel Veszprém egy kicsit oldani is tudja a magányát, miszerint 2023-ban rendhagyó módon csak egy európai város viseli a címet.

Porga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi TivadarPorga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi Tivadar

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint attól, mert Veszprém, illetve a balatoni régió nyerte el tavaly a zsűri döntése alapján az Európa Kulturális Fővárosa címet, még a döntőbe jutott két másik város elképzeléseinek sem kell elsikkadniuk. „A két város polgármesterei már az eredmény kihirdetésekor elmondták, szeretnék, ha a pályázatban lefektetett tervek egy része címtől függetlenül is megvalósulhatna, attól függetlenül pedig, hogy végül Veszprém nyert, a városnak nemcsak saját magát kell képviselnie 2023-ban, hanem azt a csodálatos magyar kultúrát is, aminek a győri és debreceni is markáns része. Az előkészítés során vállalt közös munka, illetve a közös projektek éppen ennek a kultúrának a megmutatására ad lehetőséget” – mondta el.

Ahogy az a Beyond – túllépni a határainkon szlogen köré felépített pályázatban is elhangzott, ezzel példát is tudunk mutatni Európának, illetve tanulni is tőle. Akárcsak a tartui együttműködéssel, akikkel 48 éve ápol a város baráti viszonyt, és akikkel mind a pályázati tanácsadás után most közös projekteken tud együtt dolgozni Veszprém.

Komolay Szabolcs, az együttműködési megállapodást aláíró debreceni alpolgármester úgy fogalmazott, az EKF címre a kezdetektől fogva úgy gondoltak, mint katalizátorra a városi kulturális stratégia megvalósításához. Ahhoz azonban kétségtelenül partnerekre is van szükség, hiszen nemcsak önmagában léteznek a városok, mind egy nagy konglomerátum, a magyar és az európai kultúra részei vagyunk.

Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere őszintén bevallotta, annak idején úgy álltak neki a pályázatnak, hogy nyerni fognak – ez mégsem sikerült. Ilyen előzmény után tehát nagyon jól esett nekik, hogy kicsit a szomorúságukat is oldva, lehetőséget kaptak, hogy összefogjanak a három legjobb pályázóként, és mind a korábbi tervek egy részét megvalósíthassák, mind Magyarország bemutatásában részt vehessenek.

Urmas Klaas, Tartu polgármestere az együttműködés kapcsán elmondta, nagy öröm számukra, hogy 2022-ben másik litván testvérvárosuk, Kaunas lehet az EKF címbirtokos, 2023-ban Veszprém, 2024-ben pedig ők, így egyfajta folytonosság is lesz a városok között. Tartu Veszprém legrégebbi testvérvárosa, 48 éve ápolunk jó kapcsolatot egymással, a közös munka révén pedig még közelebb kerülhetnek egymáshoz a két ország és város emberei, a projekteket illetően pedig akár a tartui és a veszprémi egyetem együttműködését is lehetségesnek tartja közös tartalmak létrehozására.

Porga Gyula és Urmas KlaasPorga Gyula és Urmas Klaas

A megállapodással kapcsolatos döntések után a felek aláírásukkal is megerősítették együttműködési szándékukat, előbb Debrecen, Győr és Veszprém, majd Veszprém és Tartu polgármesterei.

Bertalan Melinda

További cikkek

Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
A 2023-as évre való felkészülés jegyében tette közzé pályázati felhívását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
A 2023-as évre való felkészülés jegyében tette közzé pályázati felhívását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
2021. október 31-éig megvalósuló projektekkel pályázhatnak azok a szereplők, akik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz már csatlakozott településeken terveznek kulturális-művészeti programot megvalósítani. A pályázatok beadása és elbírálása folyamatos, a pályázati rendszer a tavasz folyamán további kategóriákkal bővül.