Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kutatók éjszakája a Pannon Egyetemen!

2019. szeptember 29. 4:10
A Pannon Egyetem ismét megnyitotta kapuit a tudományos világ előtt; péntek este – korosztálytól függetlenül – több tucat programmal várták az érdeklődőket.

Kísérletek, interaktív programok, játékok és előadások „öltöztették fel” az egyetem különböző épületeit, a programsorozatra rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott. Az intézmény karainak más és más rendezvényei csalogatták be a tudomány szerelmeseit, de nem túlzás kijelenteni, mindenki megtalálhatta a számára leghasznosabb programpontot.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar egyik eseménye a következő címmel hívogatta a zene kedvelőit: „Biztos minden zenét ismersz? Tegyük rendbe a műfajokat!” Az előadást Halmos Attila, a Tükrös Zenekar alapítója tartotta, akit dr. András Ferenc egyetemi docens, az est moderátora hívott meg. Ismeretségük korábbra nyúlik vissza, dr. András Ferenc kérésünkre elmondta, miért gondolta érdekesnek a népzenész meghívását:

„Ahogyan azt Halmos Attila vallja: a zenei műfajok hármas felosztásában – népzene, komolyzene és popzene – egy egészen különleges jelenség van: ha a felsoroltakba tartozók valamelyike „elfárad”, akkor kizárólag az egyikhez nyúlnak vissza megújulásért: a népzenéhez. Attila a népzene mély ismerője, így sok eredetit mondhat nem csak a zenei szerkesztéssel barátkozó kommunikáció-média szakos hallgatóinknak.”

Halmos a jelenlévőket is bevonta, sőt, a címnek eleget téve a közönséggel együtt tisztázta a műfajok körül elcsúszott fogalmakat. Mindemellett kisebb zenetörténeti áttekintést is kaptunk, így sikerült egészében és folyamatában látni a műfajok megszületését, vagy akár átalakulását.

Mindeközben megérthettük, miért is nem kék, hanem sokkal inkább szomorú Gershwin rapszódiája.

Az előadó egészen újító gondolatait is megosztotta a jelenlévőkkel: ahogyan az embereknek egyre nagyobb igényük van a zöldre, ezzel párhuzamosan az élő zenére is nagyobb lett a kereslet.

A dr. András Ferenc által „bedobott” kérdezési lehetőséget kihasználva, a gépzenék, az MI zeneszerzői létjogosultságáról faggatták az előadót, aki válaszként elmondta: a hangkiadó eszközt hangszernek nevezzük, legyen az gép, vagy nem gép – így az MI sem több egy hangszernél. A popzene és komolyzene helyzete is előkerült.

A zenész meglátása szerint „eltorzult” arányban vannak jelen a médiában és az oktatásban:

a popzene az előbbiben túlságosan, míg utóbbiban egészen foghíjasan él, a komolyzene ezzel szemben épp fordítva.

Az est végén természetesen előkerült a hegedű, sőt, a közönség kérésére a visszataps is újabb dalt hozott a péntek éjszakába.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.