2023. június 3.
//
Klotild névnap

Vereség a címvédő dánoktól

2014. január 22. 8:02
MTI
A magyar férfi kézilabda-válogatott hétfőn 28-24-re kikapott a házigazda dán csapattól az Európa-bajnokság középszakaszában, így biztossá vált, hogy nem jut az elődöntőbe.

A címvédő dánok így az utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportelsőként várhatják az elődöntőt.

A magyar válogatott a középdöntő szerdai zárófordulójában a pont nélküli osztrákok ellen lép pályára, abban az esetben végezhet harmadikként a csoportban és játszhat az ötödik helyért, ha győz, az izlandi csapat pedig kikap a dánoktól úgy, hogy jobb lesz a Mocsai-csapat gólkülönbsége.

I. csoport (Herning):
Dánia-Magyaroszág 28-24 (14-11)
Herning, Jyske Bank Boxen, 14 000 néző, v.: Krstic, Ljubic (szlovénok)
gólszerzők: Hansen 5, Mogensen 5, Christiansen 3, Eggert 3/1, Mortensen 3, Söndergaard 2, Svan 2, Spellerberg 1, Toft Hansen 1, Lindberg 1, Knudsen 1, Mölgaard 1, illetve Iváncsik G. 6/4, Ancsin 4, Gulyás 3, Lékai 3, Császár 2, Mocsai 2, Putics 1, Szalafai 1, Szöllősi 1, Vadkerti 1.

Természetesen zsúfolásig megtelt a herningi Jyske Bank Boxen, így 14 ezer ünneplő hazai drukker előtt vonultak be a csapatok, amelyek legutóbb tavaly, a spanyolországi világbajnokság barcelonai negyeddöntőjében találkoztak egymással, akkor 28-26-os északi sikerrel végződött az összecsapás.    

A magyar kapuban némi meglepetésre Tatai kezdett, az első védésére a hetedik percig kellett várni, ezalatt a dánok négyszer találtak a hálóba, a túloldalon pedig Landin eszén csak Gulyás tudott túljárni. A kezdeti nehézségek után támadásban és védekezésben is magára talált a magyar csapat, melynek köszönhetően előbb Császár betörésével egyenlített, majd Ancsin góljával a vezetést is átvette (6-7). Ulrik Wilbek, a dánok szövetségi kapitánya erre azonnal időkéréssel reagált, húzása pedig azonnali eredménnyel járt, mivel egymás után három hazai gól esett, így Mocsai Lajos is "szünetet rendelt el". Ezt követően Eggert kiállítása alatt egyenlített a magyar együttes, majd a kapusok percei következtek, Tatai és Landin is bravúrok sorát mutatta be.

Mocsai Tamás (b), valamint a dán Anders Eggert Magnussen (j2) és Menash Mads Larsen (j) a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Dánia-Magyarország mérkőzésen, a herningi Boxen arénában 2014. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Mocsai Tamás (b), valamint a dán Anders Eggert Magnussen (j2) és Menash Mads Larsen (j) a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Dánia-Magyarország mérkőzésen, a herningi Boxen arénában 2014. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar csapat lendülete Szöllősi kiállítása alatt megtört, amit a skandinávok kihasználtak és négygólosra növelték a különbséget (14-10), ami háromra csökkent a szünetre. Lékai az utolsó másodpercekben megpróbálta lekopírozni a norvégok ellen szerzett parádés, egészpályás gólját, de ezúttal nem sokkal kapu mellé lőtt.

A második félidőt óriási lendülettel kezdte a dán csapat, ráadásul a szlovén játékvezetők a véleményes szituációkban rendre a hazaiakat segítették, majd Ilyést szándékos ütésért végleges kiállítással büntetették, a magyar csapatkapitány alig akarta elhinni a döntést. A félidő közepére kialakult ötgólos különbség állandósult a csapatok között. A folytatásban ugyan küzdött a magyar válogatott, volt hogy két gólra is felzárkózott, de végül 28-24-es vereséget szenvedett.

"Ebben a mérkőzésben a magyar válogatott számára több lehetőség volt - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. - Távolról jelentősen kevesebb gólt lőttünk, mint a dán csapat, a játék tempójában sajnos nem tudtunk megvalósítani mindent, amit elterveztünk. Nem tudtuk az átlövőket távol tartani és a második hullámot megfékezni. Persze volt sok szép dolog, de néhány megengedhetetlen technikai hiba is. Amit külön tanulmányozni kell, az az emberhátrányos játékunk, sajnos a felkészülési időszak erre kevés volt."    

A szakvezető fia, Mocsai Tamás úgy véli, kiváló dán csapat ellen játszottak, ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a hozzájuk hasonló élcsapatokkal, még meg kell tenniük egy lépést.    

"Úgy éreztem, nem volt piros lap - mondta Ilyés Ferenc -, két percet lehetett volna ítélni, hiszen a vállát eltaláltam Toft Hansennek, aki szépen rájátszott, és feldobta magát. Nagyon remélem, nem tiltanak el. Jól tartottuk magunkat a végső győzelemre is esélyes dánok ellen, és ha védekezésben egy kicsit stabilabbak vagyunk, akkor talán közelebb kerülhettünk volna. Nincs más hátra, az osztrákok elleni mérkőzést be kell húzni, de senki se higgye, hogy ez könnyű lesz, hiszen a spanyolok ellen ma megmutatták, milyen jó játékra képesek."    

"Nagyon jó ennyi ember előtt játszani, felemelő érzés volt - mondta Lékai Máté. - Úgy éreztem, több van ebben a mérkőzésben, volt, amikor saját hibáink miatt nem sikerült feljönni. Mindent megteszünk azért, hogy az ötödik helyért játszhassunk."

Ulrik Wilbek, a dánok szövetségi kapitánya szerint a magyarok elleni mérkőzés mindig nagyon nehéz, mivel rendkívül okosan, megfontoltan kézilabdáznak. Hozzátette, ezért nem tudtak olyan jó teljesítményt nyújtani, mint a spanyolok ellen, ráadásul több játékosa is fáradtnak tűnt.

"Nagyon boldog vagyok az eredmény miatt, támadásban voltak ma problémáink, de remekül védekeztünk. Mindannyian örülünk neki, hogy készülhetünk az elődöntőre" - mondta Hans Lindberg, a dánok játékosa.


Korábban:
Spanyolország-Ausztria 28-27 (14-12)
Izland-Macedónia 29-27 (14-11)

A csoport állása: 1. (már elődöntős) Dánia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Izland 5, 4. MAGYARORSZÁG 3, 5. Macedónia 2, 6. Ausztria 0.

A csoportból az első kettő jut az elődöntőbe, a harmadik az ötödik helyért léphet pályára.

A csoport további programja:
szerda:
Macedónia-Spanyolország 16.00
Ausztria-Magyarország 18.15
Dánia-Izland 20.30

vehirsport.hu