2023. június 7.
//
Róbert névnap

DNS-ből csinálna processzort az IBM

2009. augusztus 18. 12:47
MTI / origo
DNS-molekulákból készítenének mikroáramköröket az IBM fejlesztői. Jöhetnek a hiperteljesítményű processzorok.

A kutatás arra keres választ, hogy milyen módon lehet a molekulákat úgy elrendezni a chipek felső részén, hogy egyfajta tartóállványként funkcionáljanak, amelyek több millió apró szénalapú nanocsövet és nanorészecskét tartanak meg. Utóbbiak a szakemberek szerint tranzisztorként szolgálnának a jövő számítógépes processzorai számára.

A gyártók évtizedek a chipek miniatürizálásán dolgoznak azért, hogy növeljék a teljesítményt, de az energiafelhasználást csökkentsék - számol be az Associated Press hírügynökség. A leggyorsabb processzorokat napjainkban 45 nanométeresre gyártják, de amint pár év múlva 22 nanométerre csökken ez a méret, összeállításuk és gyártásuk sokkal nehezebb és drágább lesz - nyilatkozta Bob Allen, az IBM kutatórészlegének egyik vezetője.

Az új technológia olyan munkán alapszik, amelyet Paul Rothmund, a Kaliforniai Műszaki Egyetem tudósa dolgozott ki. Rothmound arra jött rá, hogy a DNS-molekulák adott helyzetben maguktól szabályos formákká alakulnak: háromszögekké, négyzetekké, csillagokká. A DNS ezen felül óriási mennyiségű komplex információt képes hordoz, ezt a tulajdonságát pedig különböző területeken is lehet felhasználni - például jelen esetben a számítástechnikában is.

A gyártáshoz a tudósok először hagyományos technológiák segítségével nyomtatási sablonokat gyártanak azon minták alapján, amelyekből a processzorokat gyártják. Aztán a DNS-t tartalmazó oldatot szilícium alapra helyezik, ezen alakulnak ki a különféle formájú molekulák a felületen lévő nyomtatási sablonokhoz kapcsolódva. A Rothmunddal dolgozó IBM-kutatók számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miképpen rögzítsék az áramkörök nanorészecskéit az így elkészített "DNS-állványra".

Bár a technológia ígéretes, a tudósok szerint még több évre járunk attól, hogy használni is lehessen. Bob Allen szerint még túl korai megmondani, hogy valódi áttörésről van-e szó, de az már most világos, hogy a hatalmas lehetőségek rejtőzhetnek benne.

vehir.hu

További cikkek

MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.