Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Távol került Rio

2014. június 15. 19:53
A hajrában bukta el a szlovének elleni sorsdöntő vb-selejtezőt a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely így lemarad a 2015-ös katari világeseményről.

Múlt heti 25:22-es veszprémi győzelmének köszönhetően háromgólos előnnyel várta a Szlovénia elleni vb-selejtező velenjei visszavágóját a magyar férfi kézilabda-válogatott. A Mocsai-csapat felkészülését számos sérülés nehezítette, a keret azonban csak egy helyen változott az egy héttel ezelőttihez képest: Gulyás Péter (akinek a mutatóujjában lepattant egy csontdarab) helyére Szalafai Gábor került be.

Az első felvonáshoz hasonlóan ezúttal is kiválóan kezdtek a magyarok: Nagy, Császár és Zubai góljaira csak Gaber tudott válaszolni. A heteseket kiváló hatékonysággal lövő Gajic ezúttal kihagyta első kísérletét, Harsányi ugyanakkor nem hibázott a túloldalon (5. perc: 1:4). Gajic főszereplésével öt perc alatt egalizáltak a hazaiak, de fordítani nem tudtak. Sőt, Harsányi és Iváncsik Gergő révén a mieink léptek el kettővel (13. perc: 4:6). A játékrész derekánál egyre zárkózott a rivális, ám úgy tűnt, hogy nem tudnak mit kezdeni ellenfelük felállt falával szemben. Mikler védéseinek és a labdaszerzéseknek köszönhetően sikerült néggyel meglépni (19. perc: 6:10).

MTI Fotó: Kovács AnikóMTI Fotó: Kovács Anikó

Boris Denic időkérése után is fogcsikorgatva küzdöttek a hazaiak, akik Natek vezetésével feljöttek 9:11-re.  Mocsai Lajos dolgát nehezítette, hogy Gulyás után a remeklő Harsányi is kiszállt térdsérülése miatt. A magyar kapitány időt kért, a Szegedre tartó Bombac góljával egyre csökkenet a differencia. Vadkerti kiskiállítása sem törte meg csapatát, sőt, Nagy és Lékai visszaállította a háromgólos fórt (26. perc: 10:13). A játékrész finisében szinte végig emberhátrányban játszott a magyar válogatott, de Császár főszereplésével így is sikerült megőrizni az előnyt szünetre (13:16).

Óriási rohanással kezdődött a második felvonás. Nagy László támadásban is felvállalta a vezér szerepét, aki óriási gólpárbajt vívott Gajiccsal. A 37. percben még három volt a különbség, a szlovének azonban mindent egy lapra téve rohamoztak, melynek eredményeként hosszú idő után ismét egalizáltak (20:20). A hazai közönség is ráérzett, hogy még nem lefutott a párharc, hangos buzdításuk mellett a 42. minutumban vezetett először Szlovénia (22:21). Lékai és Bezjak „pengeváltása” után kettővel is megléphetett volna a Denis-csapat, ám Mikler védett, Szalafai pedig egyenlített (47. perc: 23:23).

MTI Fotó: Kovács Anikó MTI Fotó: Kovács Anikó

Fej-fel mellett haladtak a felek, meccsnullnál kezdődött az utolsó tíz perc (25:25). Natek góljára Putics óriási bombával válaszolt, a hajrára azonban elfogyott a magyarok tudománya. Hárommal a vége előtt már hárommal vezetett a vendéglátó (29:26), de több idegenben lőtt góljával még mindig Iváncsikék álltak továbbjutásra. Sajnos nem sokáig. Mocsai Lajos időkérése sem segített: együttese úgy kapott ki 32:26-ra, hogy az utolsó hét percben nem tudott túljárni Skof kapus eszén. A magyar együttes tehát nem lesz ott a 2015-ös katari világbajnokságon, így nagyon nehéz dolga lesz a riói olimpiára való kijutás szempontjából.

Férfi kézilabda világbajnoki selejtező, 2. mérkőzés:
Szlovénia–Magyarország 32:26 (13:16)
Velenje, 2000 néző. Vezette: Kurtagic, Wetterwik (svédek).
Szlovénia: Skof – Gajic 10 (4), Dolenec 3, Gaber 3, Bezjak 1, L. Zvizej 3, Skube 5. Csere: Prost (kapus), Spiler 1, Pucelj, Bundalo, Natek 4, Bombac 2, Miklavcic 1. Szövetségi kapitány: Boris Denic.
Magyarország: Mikler – Harsányi 4 (2), Nagy L. 6, Zubai 2, Császár 3 (1), Ilyés, Iváncsik G. 4. Csere: Tatai (kapus), Schuch, Szöllősi Sz. 2, Ancsin, Putics 1, Vadkerti, Lékai 3, Szalafai 1, Balogh Zs. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 6, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/3.
Továbbjutott: Szlovénia, 54-51-es összesítéssel.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.