Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Kiharcolták az Eb-részvételt!

2015. május 2. 18:04
A magyar férfi kézilabda-válogatott küzdelmes mérkőzésen fektette két vállra Oroszország legjobbjait, így kijutott a jövő évi lengyelországi Európa-bajnokságra.

Az öt veszprémi játékost felvonultató magyar férfi kézilabda-válogatott szombat délután az orosz együttest fogadta Eb-selejtezőn a Veszprém Arénában. Mint arról beszámoltunk, Talant Dujsebajev együttese csütörtökön történelmi sikert aratott Csehovban, a magyar együttes ugyanis korábban tétmérkőzésen sem a Szovjetunió, sem a Független Államok Közössége, sem Oroszország ellen nem győzött. A mieink újabb győzelme biztos kijutással kecsegtetett a jövő évi lengyelországi kontinenstornára.

A találkozót megelőzően a magyar és a lengyel "B" válogatottak csaptak össze, amelyen 26:24-es vendég siker született.

A kezdő sípszó előtt a 2014-es év legjobb junior játékosát, Bánhidi Bencét köszöntötte a nagyjából félháznyi publikum, majd a csapatkapitány Nagy László 175., Iváncsik Gergő pedig 250. válogatottsága alkalmából vehetett át emlékplakettet.

Kissé álmosan kezdett a vendéglátó, amely gyorsan kétgólos hátrányba került. Nagy László góljaival megkezdték a felzárkózást, de a 7. percben is őrizte előnyét az ellenfél (2:4). A magyar csapat keményített védekezésén, így többször is sikerült gyors ellentámadást vezetnie. Zubai gólja után Harsányi kétszer is végignyargalhatott a pályán, s mindkétszer mattolta is Bogdanovot. Gazdag góljával már 6:4 állt az eredményjelzőn, Kalaras kiskiállítását követően pedig már három is volt közte (16. perc: 8:5).

Talant Dujsebajev teljes sort cserélt, egyszerre érkezett Ancsin, Balogh, Bánhidi, Császár, Bodó és Iváncsik Gergő, védekezésben pedig Schuch. A házigazda ebben az összeállításban is magabiztosan őrizte előnyét, az oroszok nem tudtak kettőnél közelebb lopódzni (23. perc: 10:8). Mindehhez kellett Székely is, aki több fontos védést is bemutatott. Bodó különösen jól szállt be a meccsbe, a Tatabánya kiváló testfelépítésű balátlövője háromszor is megzörgette a hálót az első játékrészben. Öttel a vége előtt Ancsin alakította 13:9-re az állást, amikor Dimitrij Torgovanov azonnal időt kért. Ez azonban nem használt az övéinek, Császárék megőrizték előnyüket a szünetre (15:11).

Császár és Csipurin gólpárbajával rajtolt a második félidő, melyet a magyar válogatott irányítója nyert meg 3:2-re. A csereként beállt Mikler pedig kétszer is bravúrral védett, öt perc elteltével először nőtt ötre a fór (18:13). 20:15 után mínusz kettőre is feljöhetett volna a rivális, de Mikler megfogta Soroka hetesét, Lékai viszont magabiztosan lőtt a hálóba a túloldalon. Sőt, a meccs háromnegyedénél ismét ötre növelte fórját a Dusebajev-csapat (23:18).

Nagy hajrába kezdett a vendég együttes, amely hármat lőtt zsinórban. Nagyon kellett Bodó két bombája (51. perc: 25:22), melyeknek köszönhetően pillanatnyi levegővételhez jutott együttese. Buzmakov és Csipurin bombája után egyenlítési lehetősége is adódott az oroszoknak, de Mikler bravúrral védte a próbálkozást. Öttel a vége előtt Tcelisev kapott piros lapot miután arcon vágta Bodót. A kiállítás szemlátomást megtörte csapata lendületét, amely sorozatban hármat kapott. A magyar csapat győzelme így a hajrában már nem forgott veszélyben. 29:25-ös győzelmükkel kijutottak a lengyelországi Európa-bajnokságra.

Férfi kézilabda Eb-selejtező, 5. csoport, 4. forduló:
Magyarország–Oroszország 29:25 (15:11)
Veszprém Aréna, 2500 néző. Vezette: Fleisch, Rieber (németek).
Magyarország: Székely – HARSÁNYI 4 (1), NAGY L. 4, Zubai 1, Lékai 1, Nagy K., Gazdag 1. Csere: Mikler (kapus), Ilyés, Schuch, ANCSIN 3, Balogh 3 (2), Bánhidi, CSÁSZÁR 5 (1), BODÓ 6, Iváncsik G. 1. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev.
Oroszország: Bogdanov – SISKARJEV 4, Buzmakov 2 (1), Kalaras 1, Tcelisev, Naszirov 3, Dibirov 3. Csere: Pavlenko (kapus), Selmenko 1, ZSITNYIKOV 4, Soroka 2 (2), Zsedik 1, CSIPURIN 3, Voronyin 1. Szövetségi kapitány: Dimitrij Torgovanov.
Kiállítások: 4, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/3.
Piros lap: Tcelisev (54.).

Vasárnap játszották:
Portugália–Ukrajna 34:24 (19:12)

Az állás: 1. Magyarország 8 pont/4 mérkőzés, 2. Portugália 4/4, 3. Oroszország 2/3, 4. Ukrajna 0/3.

A magyar csapat további mérkőzései:
június 10.: Portugália-Magyarország, Santo Tirso 21.05
június 13.: Magyarország-Ukrajna, Győr 16.00


Így látták a főszereplők

Talant Dujsebajev: – Teljesítettük a célunkat, s megnyertük mindkét meccset az oroszok ellen. Ellenfelünk ma nyomás nélkül játszhatott, s emiatt sokkal jobban teljesített, mint két nappal ezelőtt Csehovban. Megyünk tovább az utunkon, igyekszünk lépésről lépésre javítani. Szeretnénk a hátralévő két meccsünket is megnyerni. Kívánjuk, hogy az oroszok is kijussanak az Eb-re. Mielőtt bárki is elméleteket gyártana, elmondom, hogy a hátralévő két mérkőzésünket a veteránok nélkül fogjuk játszani. Ez volt az idősebbek meccsprémiuma két győzelem esetére, amit már előre elterveztünk. Természetesen a fiatalított csapatunkkal is nyerni szeretnénk az ukránok és a portugálok ellen is.

Bodó Richárd: – Nagyon boldog vagyunk, hogy mindkét találkozónkat megnyertünk, s kijutottunk az Eb-re. Nagy dolog, hogy 22 évesen itt lehetek és jól is ment a játék. Szeretnénk mindét selejtezőnket megnyerni, s az Eb-n is jól játszani, de a legfontosabb, hogy kijussunk az olimpiára.

Dimitrij Torgovanov: – Úgy érzem, nem volt szerencsénk. Sokat hibáztunk az egy az egy elleni játékban, kapufákat lőttünk, s többször is a kapusba dobtuk a labdát. Veszprémben mindig nehéz kézilabdázni, de egyúttal élmény is, hiszen a közönség szakértője a sportágnak. A játékvezetők keményen ítélték meg a játékunkat, hiszen mi hat kiállítást kaptunk, a hazaiak viszont csak kettőt. Küzdünk tovább, hogy kijussunk az Eb-re, de ehhez jobban kell játszanunk. A magyaroknak gratulálunk. Szeretnénk, hogyha segítenének nekünk azzal, hogy nyernek Portugáliában.

Mihail Csipurin: – Köszönöm a magyar válogatottnak a nemes küzdelmet. Fiatal csapatunk van, bízom benne, hogy a jövőben jobbak leszünk. Klubcsapattal és válogatottal is nehéz ilyen jó közönség előtt játszani. A mai vereséget magunknak köszönhetjük, de tovább kell mennünk azon az úton, amely elvisz minket Lengyelországba.

Galéria
Magyarország – Oroszország 29:25
Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.