Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kellemetlen körülmények, színvonalas küzdelem

2015. augusztus 24. 20:00
A Veszprémi Honvéd SE kiváló tájfutója, Németh Zsoltné (W45A kategóriában) győzni tudott a rangos Hungária Kupán.

Augusztus 16-20. között, közel 1400 résztvevővel eredményesen lezajlott a Hungária Kupa, Magyarország legnagyobb szabású, nemzetközi tájékozódási futó versenye a Mátrához tartozó Medves-hegységben, Salgótarján versenyközponttal.

Az öt nap során a tájékozódási futó verseny rangsoroló futamain kívül számos kísérő rendezvény színesítette a sporteseményt: mobilos tájfutás, mikrosprint verseny, külön gyerekverseny, Trail-O, 3x3-as váltó (eddig soha nem látott méretű tömegrajttal), de még alkonyati pontbegyűjtő, tájékozódási túraverseny, és az utánpótláskorú versenyzőket nevelő klubok ifjúsági találkozója is gazdagította a programlehetőségek sorát. Külön említésre méltó egy igazi csemege, az idén 40 éves múltra visszatekintő Hungária Kupa múltidéző „retro” versenye, a Retr-O 40 elnevezésű nosztalgia verseny 40 éves térképekkel, hagyományos papírkartonokkal és az akkoriban használt szúróbélyegzős pontigazolással.

– A színvonalas szervezést dicséri a változatos helyszínek kiválasztása is: mind az öt napon merőben más jellegű terepen kellett összemérniük a tudásukat a résztvevőknek. Ezek között voltak meredek hegyoldalak, alpesi jellegű legelők, mocsarak, részletgazdag domborzatú tájak, jól futható szálerdők, markáns sziklaalakzatokkal tarkított részek, de falusias, parkos, és lakótelepi környezet is – tájékoztatta portálunkat Mérő Edit, a Veszprémi Honvéd SE tájfutó szakosztályának sajtóreferense.

Németh Zsoltné a dobogó legfelső fokán - Fotó: Bálint MónikaNémeth Zsoltné a dobogó legfelső fokán - Fotó: Bálint Mónika

– Egyedül az időjárás nem kedvezett egy minden szempontból kitűnő hangulatú megmérettetéshez. Az első négy nap során végig esős, szeles időben, többnyire bőrig ázva, nyakig sárosan érkeztek a versenyzők a célba, néha olyan párás, ködös erdőben, hogy a látótávolság is az őszt idézően lecsökkent, de még az utolsó nap is erős szél nehezítette a helytállást. Jól jellemzi a rendkívüli időjárás okozta problémákat, hogy a két utolsó napi futam idejére a célt is át kellett helyezni, mivel az előzetesen tervezett helyszín a folyamatos esőzések miatt megközelíthetetlenné vált – tette hozzá.

A kellemetlen időjárási körülmények ellenére a versenyzők egyöntetű véleménye, hogy az utóbbi idők legjobb Hungária Kupáján vettek részt.

A 24 országból érkezett sportolók közt veszprémi tájfutók is indultak, megyénkből egy kiemelkedő eredmény is született: Németh Zsoltné (Veszprémi Honvéd SE) W45A kategóriában elért összetett győzelme, amelyet végig a mezőny élvonalához tartozva, három alkalommal a futamgyőzelmet is magáénak tudva érdemelt ki.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.