Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Negyedik egyéni vb-címére hajt

2015. szeptember 27. 12:48
Veszprém háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoka, Lepsényi Boglárka a kolozsvári lábtenisz vb-re is a legfényesebb medálokért utazik.

Október 9-11-ig a romániai Kolozsvárott rendezik a junior férfi és női lábtenisz-világbajnokságot egyéni, páros és hármas szakágban. A magyar válogatott frontembere a veszprémi Lepsényi Boglárka, aki azzal a hatalmas bravúrral büszkélkedhet, hogy az elmúlt hét esztendőben rendezett világversenyeken csak egyetlen alkalommal, 2011-ben maradt le az egyéni aranyéremről. Így már háromszoros világbajnoknak (2008., 2010., 2012.) és kétszeres Európa-bajnoknak (2009., 2013.) mondhatja magát.

Pedig a sportág, s különösen a női szakág – tekintve, hogy nem szerepel az olimpia programjában – meglehetősen mostoha helyzetben van hazánkban. Nem úgy a térség többi államában. Szlovákiában és Csehországban például nemzeti sportágnak számít, ahol a rangos ligák küzdelmei csarnokokat töltenek meg. De említhetnénk a román versenyzőket is, akik az állami/szövetségi támogatásoknak köszönhetően szinte meg tudnak élni a játékból.

Lepsényi BoglárkaLepsényi Boglárka

Boglárka ezzel szemben önerőből készül a versenyekre, nem részesül támogatásban. Edzője sincs, sőt, edzéseken sem vesz részt. A felkészülés számára magából a játékból áll. Azt viszont több helyen is űzi, hiszen a fővárosban, ahol napközis tanítónként dolgozik, valamint szentendrei klubjánál és Felcsúton is rendszeresen megfordul. Veszprémben viszont az egyetemi bitumenes pálya felszámolása óta kevés lehetősége van a gyakorlásra.

Hogy mindezek ellenére miért ő a világ legjobbja? Mert nemcsak tehetséges, szorgalmas és alázatos, imádja is ezt a játékot. Vallja: ez egy tiszta sport, ahol – ellentétben a futballal – nincs színészkedés, s nincs fizikai kontaktus sem az ellenféllel, így kisebb a sérülésveszély. Több mint egy évtizede meghatározó alakja a lábtenisznek, de még mindig ugyanolyan odaadással, lelkesedéssel várja, hogy a háló elé állhasson, mint a kezdetekkor.

Lepsényi Boglárka és Sipos ÁrpádLepsényi Boglárka és Sipos Árpád

Idén is számos versenyen vett részt. A teljesség igénye nélkül: a február végi Farsang-kupán, majd a szintén Szentendrén rendezett Május 1. Kupán is nyerni tudott válogatott partnerével, Sipos Árpáddal párosban. Az augusztus 1-jei csongrádi versenyen is aranyérmet szerzett a Lepsényi–Sipos duó, méghozzá a Tóth Dániel–Bertók Róbert páros, tehát két férfi ellen. Igaz, esetükben ez egyáltalán nem rendkívüli. Augusztus 8-10-ig meghívták a horvátországi Vsetinbe egy gyakorlóhétvégére, amely nagyon hasznosnak bizonyult számára az egyéni gyakorlására. Augusztus 20-án pedig a hagyományos ajkai megmérettetésen szerepelt a Lepsényi–Sipos páros, amely itt sem talált legyőzőre.

Lepsényi tehát a felsorolt versenyek tapasztalatival, valamint az elmúlt évek rutinjával felvértezve indul a kolozsvári világeseményre, ahol természetesen mindhárom szakágban megméreti magát.

– Hátrányt jelent, hogy a világversenyek versenyszabályában előírt két pattanó, három érintős játékot egyáltalán nem űzöm. Leginkább a férfiak egy pattanó, három érintős, valamint az amatőrök egy pattanó, két érintős szabálya szerint játszom – fogalmazott a Szentendrei Kinizsi Honvéd SE sportolója.

– Elsősorban továbbra is a játék öröme miatt versenyzem, de háromszoros világbajnokként természetesen szeretnék minél fényesebb érmet szerezni Kolozsvárott. Nagy vágyunk, hogy párosban is az élen zárjunk, ami a legutóbbi Eb-n már sikerült, de vb-n még soha. Hármasban kevésbé vagyunk favoritok, hiszen a csehek és a szlovákok triója is jóval összeszokottabb nálunk – latolgatta az esélyeket Boglárka, akinek egyéniben egy cseh versenyző lehet a legnagyobb riválisa. A kiváló képességekkel rendelkező hölgy a hírek szerint egy éve arra készül, hogy letaszítsa trónjáról a szám királynőjét. Persze ehhez azért Boglárkának is lesz néhány szava…

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.