Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Másfél évtizede legyőzhetetlen a veszprémi lábteniszfenomén

2023. november 14. 7:54
Sorozatban a nyolcadik egyéni világbajnoki címét szerezte a 46 esztendős Lepsényi Boglárka, aki a Svájcban rendezett seregszemlén sem talált legyőzőre.

Október 27. és 29. között a svájci Fribourg városa adott otthont az idei lábtenisz-világbajnokságnak, amelyen kilenc ország legjobbjai vettek részt. A magyar válogatott tagjaként természetesen ott volt a mezőnyben a sportág királynője, az elmúlt hét vb-t egyéniben egyaránt megnyerő Lepsényi Boglárka is.

A svájci Fribourg városában rendezték az idei lábtenisz-világbajnokságotA svájci Fribourg városában rendezték az idei lábtenisz-világbajnokságot

A veszprémi születésű, a labdarúgással, majd később a lábtenisszel is a királynék városában megismerkedő, jelenleg a Szentendrei Kinizsi Honvéd SE-t erősítő klasszis a pénteki csoportküzdelmek során iraki ellenfelével szemben kezdett, s aratott 2:0-s győzelmet (11:2, 11:6).

Következett a román rivális, aki Lepsényihez hasonló játékstílust képvisel, vagyis a férfiasabbnak mondható, dropos, támadóbb szellemű játékot preferálja. Az első szettben simán nyert a magyar kitűnőség, a másodikat azonban elvesztette, így jött a döntő szett. Lepsényi itt ismét ellenfele fölé kerekedett, s újabb sima győzelmet aratott (11:3, 7:11; 11:3).

A 46 esztendős fenomén harmadik csoportmérkőzésén a hazaiak kiválóságával találkozott, aki ellen a 2017-es és a 2019-es vb-döntőt vívta.

Nagyon sokat fejlődött azóta a svájci, aki ráadásul hazai közönség előtt játszott. Lehetett érezni, hogy igazán felkészült az idei vb-re. Az első szettben nagyon erősen kezdett. Pontosan játszotta a széleket belsős rúgásaival, melyek éppen a háló fölött mentek, tehát nagyon laposak voltak és gyorsan érkeztek a vonal mellé. Így sokszor nem volt esélyem elérni őket, vagy ha el is értem, nehéz volt pályára játszanom, mert nagyon kisodródtam a felvételnél. Ezt a szettet el is vesztettem, innen kellett felállnom és fordítanom, hogy csoportelső lehessek. A második szettben jól kezdtem, ő pedig sokat hibázott, a játszma végére azonban megint szoros lett az állás, de végül én örülhettem. A döntőben is nagyon nagy csata zajlott, melynek végén az alapjátékomat tartva én kerülhettem ki győztesen (5:11, 11:9; 11:7)

– elemezte a mérkőzést Lepsényi, aki tehát csoportelső lett, így közvetlenül a vasárnapi elődöntőbe jutott.

Lepsényi Boglárka immáron nyolcszoros világbajnoknak mondhatja magátLepsényi Boglárka immáron nyolcszoros világbajnoknak mondhatja magát

Itt ismét a román rivális várt Boglárkára, akik ellen kétszettes mérkőzésen újra győzni tudott (11:7, 11:9). Kora délután következhetett a finálé. Akárcsak a legutóbbi vb-döntőben, ismét a cseh Aneta Fojtiková várt Lepsényire.

Az első szettben jobban tudtam támadni, ellenfelem nehezen vette az adogatásaimat, így én nyertem. A másodikban viszont nem tudtam jól megrúgni a szerváimat és Aneta a sikeres felvételei után ziccerhelyzetbe került, melyet mindig eredményesen kihasznált. Nem tudtam ebből a szettből győztesen kijönni, így a harmadik játszma következett. Ebben a cseh lány hibázott többet, én pedig visszataláltam a saját, támadó szellemű játékomhoz, ami győzelmet eredményezett számomra (11:8, 6:11; 11:6)

– foglalta össze a vb-döntő tapasztalatait az aranyérmes, aki tehát 2008, 2010, 2012, 2015, 2017, 2019 és 2021 után sorozatban nyolcadszor is egyéni világbajnoki címet ünnepelhetett.

Immáron tehát másfél évtizede legyőzhetetlen a legrangosabb seregszemlén.

A vb-címvédő számos segítője mellett külön köszönetet mondott Pál Tamás szövetségi kapitánynak az emberi és szakmai támogatásért.

Sokszorosan hálás vagyok, hogy immáron tizenöt éve mellettem van valamennyi vb és Eb-szereplésem alkalmával. Támogat a szakmai hozzáértésével, hasznos taktikai tanácsokkal és megfelelő időben alkalmazott időkéréseivel. Köszönöm az idejét, az energiáját, a szeretetét, amelyet mindezidáig ebbe a sportba és az én sikereimbe beletett. Hálás voltam, hogy ismét együtt emelhettük a magasba a kupát és együtt hallgathattuk meg a dobogó tetején a Himnuszt. Hiszen együtt csináltuk…

A sikerpáros: Pál Tamás és Lepsényi BoglárkaA sikerpáros: Pál Tamás és Lepsényi Boglárka

A kitűnőség sikerének értékét tovább növeli, hogy tavaly november óta bajlódott egy csípősérüléssel az ütőlábán. Több mint féléves kihagyás után, júniusban tudta elkezdeni az edzéseket, s terhelni magát.

A csípőizületem mozgástartománya korlátozódott, ami megnehezítette a technikai elemek sikeres kivitelezését. A vb előtti utolsó edzésen a térdhajlatom megsérült, így az ügyesebb lábam még egy ponton meggyengült. Egyéb mozgásszervi nehézségeim is voltak, vannak más területeken, amelyek szintén befolyásolni tudják az ember sportteljesítményét. Valójában a legnagyobb feladatom az volt, hogy mindezekkel a testi nehézségekkel együtt hogyan tudom a legtöbbet kihozni magamból, úgy, hogy közben óvom a testemet. Hogyan tudok ezeken a testi korlátokon, fájdalmakon, nehézségeken túlemelkedni. Ez egyfajta erősebb fókuszáltsággal ruházott fel

– tekintett vissza nehézségére főhősünk, aki a folytatásról is nyilatkozott portálunknak.

Az eddig világbajnokságokon mindig a 6-os számú mezben szerepeltem, aminek már két éve „lejárt az ideje”. Akkor sem volt könnyű nyernem, de sikerült. Aztán túlszárnyaltam a 6-ost, legutóbb pedig megszereztem a 7. egyéni vb-címemet is. Idén a szép, új mezeink közül a 8-ast öltöttem magamra. Ahogy Pál Tamás mondta, „hiszen azért megyünk.”  A románok edzője megkérdezte az esemény végén, hogy akkor majd két év múlva a 9-esben, újabb két év múlva pedig a 10-esben láthat? Igennel feleltem.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.