Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cél az olimpia vagy az olimpiai selejtező

2015. december 1. 13:55 // Forrás: MTI
A magyar női kézilabda-válogatott azzal a céllal vág neki a szombaton rajtoló dániai világbajnokságnak, hogy ott bekerüljön a legjobb hét közé és jövő márciusban szerepelhessen az olimpiai kvalifikációs tornán, vagy pedig közvetlenül jusson ki az ötkarikás játékokra.

Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta: eddig a női és a férfi vonalon is a vb-2., vb-3. és vb-4. helyezettek rendezhettek selejtezőtornát, ám most a nemzetközi szövetség (IHF) arról döntött, hogy a tornák csoportjaiban érdekeltek mindannyian pályázhatnak rendezésre. Ezen túlmenően az IHF szándéka, hogy ezeket a tornákat más-más földrészen tartsák. Kocsis bejelentette, hogy ha a magyar női és férfiválogatott kvalifikációs tornán érintett lesz, akkor az MKSZ pályázik torna rendezésére. A férfiak januárban, a lengyelországi Eb-ről kerülhetnek az áprilisi selejtezőre.

Az elnök hozzátette: az elnökség minden feltételt biztosított a női válogatottnak a zavartalan felkészülésre, és arra, hogy a kinntartózkodás nagyon jó legyen.

Németh András - Fotók: MKSZNémeth András - Fotók: MKSZ

Németh András szövetségi kapitány jelezte: jók a csapat lehetőségei, jól sikerült a felkészülés, a körülmények ideálisak voltak, és a munkával a tervezettnek megfelelően haladnak. Megjegyezte: a múlt héten kétszer simán legyőzött Ukrajna helyett lehetett volna erősebb ellenfelet választani, de így is minden rendben.

"Az első három ellenfélről, Tunéziáról, Szerbiáról és Montenegróról tiszta a kép, sikerült őket feltérképezni. Jó hangulatban készülünk és várjuk a vb-t" - mondta a szövetségi kapitány.

Novák András főtitkár a prémiumról ejtett szót. Elmondta: az olimpiai kijutás a fő cél, ezért összesen bruttó 40 millió forint jár. Azt követően, hogy a csapat kivívta a vb-szereplés jogát Ausztriával szemben a nyáron, ebből az összegből már megkapott 4 milliót. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért további 12 millió forintot osztanak szét, a teljes 40 millió csak riói kijutás esetén jár.

A sajtóeseményen Kocsis Máté az ezredik válogatottbeli gólja alkalmával névre szóló, 1000-es számmal ellátott mezzel ajándékozta meg Görbicz Anitát.

A csapatkapitány jelezte: számára az eredmény a fontos, nem az, hogy hány gólt dob. "Jó a hangulat, jók az edzések, és képesnek érzem arra a csapatot, hogy bekerüljön az elitbe. Kisgyerekem otthon marad, nem utazik velem, úgy érzem, így jobban tudok koncentrálni a vb-n" - mondta Görbicz.

Csapattársa, Szucsánszki Zita hangsúlyozta: maguk között azt a célt tűzték ki, hogy a négy közé jussanak, s jobb esetben dobogóra állhassanak. "Bizakodóak vagyunk, jó formában várjuk a vb-t, a Győr és az FTC is megnyerte csoportját a Bajnokok Ligájában" - tette hozzá.

Szucsánszki ZitaSzucsánszki Zita

A vb-n sorsdöntő lesz a nyolcaddöntő, hiszen ezek győztesei - különösen akkor, ha az Európa-bajnok és olimpiai címvédő Norvégia vagy a vb-címvédő, olimpiai házigazda Brazília is állva marad - kvalifikációs tornán vehetnek részt, azaz marad esélyük a riói kvótaszerzésre. Ehhez - amint a kapitány fogalmazott - a herningi csoportban kell minél jobb helyezést elérni, de ez nem lesz egyszerű. Az első ellenfél a vb-17. Tunézia, ám utána három kőkemény összecsapás következik. A vb-ezüstérmes Szerbia, az olimpiai döntős, Eb-4. Montenegró, valamint a hazai közönség előtt szereplő, vb-bronzérmes Dánia legyőzése komoly fegyvertény lenne az Eb-hatodik, vb-nyolcadik - és a londoni olimpiáról lemaradt - magyaroknak. A csoport zárásán a vb-16. Japán vár a Németh-csapatra.

A másik ágon, Naestvedben papíron a svédek a legerősebbek, ők a londoni olimpián is szerepelhettek (11. helyezés), míg a tavalyi magyar-horvát közös rendezésű Eb-n a harmadikok lettek. A lengyelek vb-4. és a hollandok Eb-7. helye is figyelemre méltó. Angolától - amely mint az afrikai selejtező győztese már biztos riói résztvevő - kapott már ki a magyar csapat, mégpedig a 2007-es franciaországi vb 7. helyéért rendezett összecsapáson 37-36-ra. Kínát sem lehet lebecsülni, míg Kuba nem képvisel komoly játékerőt.

A riói indulási lehetőséget eddig a rendező jogán a brazil, valamint a kontinentális selejtezőkről, bajnokságokról a norvég, az angolai, az argentin és a dél-koreai válogatott harcolta ki. Amennyiben a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-második spanyolok is közvetlenül kvótához jutnak.

Alapesetben a márciusi selejtezőben a vb 2-7. helyezettje, valamint a két legsikeresebb földrészről két-két, a másik két kontinensről pedig egy-egy válogatott, azaz összesen 12 együttes szerepel majd.

Ha a magyarok végeznek az élen a világbajnokságon, egyből olimpiai résztvevőkké válnak, ha pedig a 2-7. helyen zárnak Dániában, kvalifikációs tornán indulhatnak. Részt vehetnek selejtezőtornán akkor is, ha nem sikerül a vb-n az első hét között végezniük, ugyanakkor a legjobb hétben zárnak azok, akik a tavalyi Eb-n megelőzték az ott hatodik magyarokat. Vagyis az ezüstérmes spanyolok, a bronzérmes svédek, az Eb-negyedik montenegróiak és az Eb-ötödik franciák. Ez esetben a kontinens képviseletében lehet ott a magyar válogatott az egyik kvalifikációs tornán.

vehirsport.hu
további cikkek
Palmarsson visszatér Veszprémbe? Veszprém Handball Club Palmarsson visszatér Veszprémbe? "Exkluzív hír érkezett Veszprémből! Aron Palmarsson visszatér, Xavi Pascual együttesét erősíti az idény végéig" – számolt be csütörtökön késő este a handball-planet.com a balkan-handball.com portálra hivatkozva. tegnap 21:48 Nyert a Veszprém, de nagy árat fizetett! Veszprém Handball Club Nyert a Veszprém, de nagy árat fizetett! A házigazda Veszprém Handball Club kellemetlen mérkőzésen két góllal múlta felül a sereghajtó, dán Fredericiát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csütörtök esti csoportmérkőzésén. A derbi kezdeti szakaszában az "Építők" egyiptomi irányító-átlövője, Jehja Elderaa vélhetően súlyos térdsérülést szenvedett: a játékost társai vitték le a pályáról. tegnap 20:26 MLSZ: nőtt az NB I átlagnézőszáma, romlott az átigazolási egyenleg labdarúgás MLSZ: nőtt az NB I átlagnézőszáma, romlott az átigazolási egyenleg A 2022/23-as idényben jelentősen nőtt a labdarúgó OTP Bank Liga átlagnézőszáma, a magyar válogatottat övező érdeklődés pedig európai szinten is kimagasló volt - többek között ez is kiderült a Magyar Labdarúgó Szövetség által második alkalommal elkészített Professzionális futballkörképből. tegnap 17:34 Jövő pénteken indul a jegyértékesítés a magyar-németre magyar labdarúgó-válogatott Jövő pénteken indul a jegyértékesítés a magyar-németre Jövő pénteken kezdődik a jegyértékesítés a november 19-én sorra kerülő Magyarország-Németország Nemzetek Ligája-mérkőzésre. tegnap 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.