Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Célkeresztben az olimpia

2015. december 3. 10:48 // Forrás: MTI
A magyar női kézilabda-válogatott célja, hogy december 20-án vagy március 20-án kijusson a riói olimpiára - előbbi dátum a szombaton rajtoló dániai világbajnokság döntőjének időpontja, a tavaszi pedig az olimpiai selejtezőtorna zárónapja.

Németh András szövetségi kapitány a csütörtöki elutazás előtt elmondta: egységesnek, erősnek érzi csapatát, és a felkészülés a tervek szerint haladt. Reméli, hogy a herningi kinntartózkodást sem zavarja meg semmi, de leginkább a megfelelő eredmények tudnának mindenkinek nyugalmat adni.

"Az első nyolc helyezett közül az aranyérmes már most kijut Rióba, a többiek pedig márciusban újból próbálkozhatnak. Az a célunk, hogy így vagy úgy, de szerezzünk kvótát" - mondta az MTI-nek Németh András. Hozzátette: ahhoz, hogy a sorsdöntő nyolcaddöntő könnyebbnek ígérkezzen, a csoportban kell minél jobban szerepelni.

Papírforma alapján a két nem európai csapat, Tunézia és Japán nem jelenthet komoly akadályt, mindkettőjük ellen százszázalékos a mérleg. Csakhogy Szerbia, Montenegró és Dánia nehéz ellenfél. A szerbek a legutóbbi, hazai rendezésű vb-n ezüstérmesek voltak, a BL-ben menetelő Buducnost Podgoricára épülő montenegróiak Londonban olimpiai finálét, a tavalyi, magyar-horvát közös rendezésű Eb-n pedig elődöntőt játszottak. A dánok hazai közönség előtt egyértelműen az aranyéremről és a vele járó riói kijutásról álmodnak.

A ferencvárosi irányító, Szucsánszki Zita szerint ugyan a hivatalos elvárás a legjobb hét közé kerülés, de szerinte a válogatott képes lehet a dobogóra jutni. Hozzátette: nemcsak a csapategység remek, hanem a forma is.

Az olimpiai kijutásért összesen bruttó 40 millió forint jár. Azt követően, hogy a csapat kivívta a vb-szereplés jogát Ausztriával szemben a nyáron, ebből az összegből már megkapott 4 milliót. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért további 12 millió forintot osztanak szét, a teljes 40 millió csak ötkarikás kvóta esetén jár.

A riói indulási lehetőséget eddig a rendező jogán a brazil, valamint a kontinentális selejtezőkről, bajnokságokról a norvég, az angolai, az argentin és a dél-koreai válogatott harcolta ki. Amennyiben a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-második spanyolok is közvetlenül kvótához jutnak.

Alapesetben a márciusi selejtezőben a vb 2-7. helyezettje, valamint a két legsikeresebb földrészről két-két, a másik két kontinensről pedig egy-egy válogatott, azaz összesen 12 együttes szerepel majd.

Ha a magyarok végeznek az élen a világbajnokságon - vagy a döntőben a braziloktól kapnak ki -, egyből olimpiai résztvevőkké válnak, ha pedig - feltételezve, hogy nem a brazilok mögött ezüstérmesek - a 2-7. helyen zárnak Dániában, kvalifikációs tornán indulhatnak. Részt vehetnek selejtezőtornán akkor is, ha nem sikerül a vb-n az első hét között végezniük, ugyanakkor a legjobb hétben zárnak azok, akik a tavalyi Eb-n megelőzték az ott hatodik magyarokat. Vagyis az ezüstérmes spanyolok, a bronzérmes svédek, az Eb-negyedik montenegróiak és az Eb-ötödik franciák. Ez esetben a kontinens képviseletében lehet ott a magyar válogatott az egyik kvalifikációs tornán.

vehirsport.hu
további cikkek
Palmarsson visszatér Veszprémbe? Veszprém Handball Club Palmarsson visszatér Veszprémbe? "Exkluzív hír érkezett Veszprémből! Aron Palmarsson visszatér, Xavi Pascual együttesét erősíti az idény végéig" – számolt be csütörtökön késő este a handball-planet.com a balkan-handball.com portálra hivatkozva. tegnap 21:48 Nyert a Veszprém, de nagy árat fizetett! Veszprém Handball Club Nyert a Veszprém, de nagy árat fizetett! A házigazda Veszprém Handball Club kellemetlen mérkőzésen két góllal múlta felül a sereghajtó, dán Fredericiát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csütörtök esti csoportmérkőzésén. A derbi kezdeti szakaszában az "Építők" egyiptomi irányító-átlövője, Jehja Elderaa vélhetően súlyos térdsérülést szenvedett: a játékost társai vitték le a pályáról. tegnap 20:26 MLSZ: nőtt az NB I átlagnézőszáma, romlott az átigazolási egyenleg labdarúgás MLSZ: nőtt az NB I átlagnézőszáma, romlott az átigazolási egyenleg A 2022/23-as idényben jelentősen nőtt a labdarúgó OTP Bank Liga átlagnézőszáma, a magyar válogatottat övező érdeklődés pedig európai szinten is kimagasló volt - többek között ez is kiderült a Magyar Labdarúgó Szövetség által második alkalommal elkészített Professzionális futballkörképből. tegnap 17:34 Jövő pénteken indul a jegyértékesítés a magyar-németre magyar labdarúgó-válogatott Jövő pénteken indul a jegyértékesítés a magyar-németre Jövő pénteken kezdődik a jegyértékesítés a november 19-én sorra kerülő Magyarország-Németország Nemzetek Ligája-mérkőzésre. tegnap 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.