Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vetésis diák lett az év női parasportolója

2016. február 14. 19:22
A Veszprém Úszó Klub (VÚK) és a Trappancs Egyesület tizenkilenc éves kiválóságát, Gyurkó Alexandrát választották a 2015-ös év női parasportolójának, aki a szervátültetettek világjátékán két-két arany-, ezüst- és bronzérmet zsebelt be.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége hagyományos év végi szavazásán Gyurkó Alexandra érdemelte ki az a 2015-ös év női parasportolójának járó rangos elismerést, melyet január közepén a Nemzeti Színházban rendezett Év sportolója gálán vehetett át.

A mindössze tizenkilenc éves úszónő a szervátültetettek világjátékán nyújtott kimagasló teljesítményével érdemelte ki a megtisztelő címet. Az Argentínában rendezett eseményen két aranyérmet (50 m gyors, 100 m gyors), két ezüst medált (200 m gyors, 400 m gyors) és két bronzérmet (50 m pillangó, 4x50 m-es gyors váltó) is szerzett.

Gyurkó AlexandraGyurkó Alexandra

A verseny afféle „mini olimpiának” tekinthető a szerv-donáción átesettek számára, hiszen a paraolimpiákon nincs külön kategóriájuk – tudtuk meg az idén érettségiző hölgytől, aki negyven ország sportolói között képviselte hazánkat a dél-amerikai seregszemlén.

Alexandrát teljesen váratlanul érte, hogy beválasztották az ország három legjobb parasportolója közé. – Január első keddjén éppen az iskolapadban ültem, amikor kaptam egy üzenetet, miszerint beválasztottak a top háromba. Először nem is értettem, hogy miről van szó. Telefonon tudtam meg, hogy az ország legjobb parasportolója közé kerültem, s csak később tudatosult bennem, hogy mekkora elismerés is ez – emlékezett vissza Herend büszkesége, akit a fővárosban rendezett gálán aztán újabb meglepetés ért.

– Édesapám és édesanyám is elkísért a Nemzeti Színházba, s velem izgulták végig a gálát. Amikor átvettem a díjamat, mondtam pár szót a színpadon, visszaülve aztán – szüleim körében – előtörtek belőlem az érzelmek s örömömben elsírtam magam. A díjátadó utáni vacsorán ismerőseimmel beszélgettem, amikor egy fotós megkért, hogy álljak Cseh László mellé. Felfogni sem volt időm, hogy egy ekkora úszó mellett állok. Varázslatos pillanat volt, életre szóló élmény. Azt sajnáltam, hogy Hosszú Katinka nem vett részt az eseményen, de remélem, vele is találkozom majd – tette hozzá bizakodva.

Balogh János úszóedző tanítványa – aki kilenc hónapos korában esett át részleges májátültetésen – a Március 15. utcai uszodában készül. Idei céljaival kapcsolatban elmondta: elsősorban önmagát szeretné legyőzni a helsinki Európa-játékokon. Továbbá meg szeretné mutatni, hogy a felvételi évében is képes továbbvinni sikeres sportpályafutását. A Vetési Albert Gimnázium végzős diákja az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre szeretne bekerülni, ahol a nyelvekkel foglalkozna.

Magyarországon 2004-ben rendeztek először nyári tábort szervátültetett gyerekek számára, ahol az úszás kötelező program volt. Egy évvel később már Alexandra is részt vett a nyári eseményen, ahol hamar kibontakozott a tehetsége, így a szervezők rávették, foglalkozzon behatóbban a sportággal. Tízéves korában bekerült a válogatottba, amelynek színeiben évről évre érmekkel tért haza a világeseményekről.

Gyurkó Alexandra azóta több tucat országban, négy kontinensen versenyzett már. – Egy nagy nemzetközi sportközösség tagja vagyok. Rengeteg embert ismertem meg, akikkel igyekszem tartani a kapcsolatot. A barátaim ellen versenyzek a vízben, ahonnan hazaérve édesanyám mindig palacsintával vár – jegyezte meg mosolyogva.

A herendi sportoló igazi példaképnek tekinthető, hiszen saját felkészülése, versenyzése mellett a gyerekek pallérozására is időt szentel. – A szervátültetettek nyári táborában önkéntes úszó-oktatónként veszek részt. A kicsik szeretete hatalmas motivációt ad, ugyanakkor felelősséggel is jár. Sokszor nehéz energiát találni a fárasztó edzésekhez, de ezekre a pillanatokra gondolva mindig leküzdöm a holtpontokat.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.