2021. január 22.
//
Vince névnap

Vetésis diák lett az év női parasportolója

2016. február 14. 19:22
A Veszprém Úszó Klub (VÚK) és a Trappancs Egyesület tizenkilenc éves kiválóságát, Gyurkó Alexandrát választották a 2015-ös év női parasportolójának, aki a szervátültetettek világjátékán két-két arany-, ezüst- és bronzérmet zsebelt be.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége hagyományos év végi szavazásán Gyurkó Alexandra érdemelte ki az a 2015-ös év női parasportolójának járó rangos elismerést, melyet január közepén a Nemzeti Színházban rendezett Év sportolója gálán vehetett át.

A mindössze tizenkilenc éves úszónő a szervátültetettek világjátékán nyújtott kimagasló teljesítményével érdemelte ki a megtisztelő címet. Az Argentínában rendezett eseményen két aranyérmet (50 m gyors, 100 m gyors), két ezüst medált (200 m gyors, 400 m gyors) és két bronzérmet (50 m pillangó, 4x50 m-es gyors váltó) is szerzett.

Gyurkó AlexandraGyurkó Alexandra

A verseny afféle „mini olimpiának” tekinthető a szerv-donáción átesettek számára, hiszen a paraolimpiákon nincs külön kategóriájuk – tudtuk meg az idén érettségiző hölgytől, aki negyven ország sportolói között képviselte hazánkat a dél-amerikai seregszemlén.

Alexandrát teljesen váratlanul érte, hogy beválasztották az ország három legjobb parasportolója közé. – Január első keddjén éppen az iskolapadban ültem, amikor kaptam egy üzenetet, miszerint beválasztottak a top háromba. Először nem is értettem, hogy miről van szó. Telefonon tudtam meg, hogy az ország legjobb parasportolója közé kerültem, s csak később tudatosult bennem, hogy mekkora elismerés is ez – emlékezett vissza Herend büszkesége, akit a fővárosban rendezett gálán aztán újabb meglepetés ért.

– Édesapám és édesanyám is elkísért a Nemzeti Színházba, s velem izgulták végig a gálát. Amikor átvettem a díjamat, mondtam pár szót a színpadon, visszaülve aztán – szüleim körében – előtörtek belőlem az érzelmek s örömömben elsírtam magam. A díjátadó utáni vacsorán ismerőseimmel beszélgettem, amikor egy fotós megkért, hogy álljak Cseh László mellé. Felfogni sem volt időm, hogy egy ekkora úszó mellett állok. Varázslatos pillanat volt, életre szóló élmény. Azt sajnáltam, hogy Hosszú Katinka nem vett részt az eseményen, de remélem, vele is találkozom majd – tette hozzá bizakodva.

Balogh János úszóedző tanítványa – aki kilenc hónapos korában esett át részleges májátültetésen – a Március 15. utcai uszodában készül. Idei céljaival kapcsolatban elmondta: elsősorban önmagát szeretné legyőzni a helsinki Európa-játékokon. Továbbá meg szeretné mutatni, hogy a felvételi évében is képes továbbvinni sikeres sportpályafutását. A Vetési Albert Gimnázium végzős diákja az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre szeretne bekerülni, ahol a nyelvekkel foglalkozna.

Magyarországon 2004-ben rendeztek először nyári tábort szervátültetett gyerekek számára, ahol az úszás kötelező program volt. Egy évvel később már Alexandra is részt vett a nyári eseményen, ahol hamar kibontakozott a tehetsége, így a szervezők rávették, foglalkozzon behatóbban a sportággal. Tízéves korában bekerült a válogatottba, amelynek színeiben évről évre érmekkel tért haza a világeseményekről.

Gyurkó Alexandra azóta több tucat országban, négy kontinensen versenyzett már. – Egy nagy nemzetközi sportközösség tagja vagyok. Rengeteg embert ismertem meg, akikkel igyekszem tartani a kapcsolatot. A barátaim ellen versenyzek a vízben, ahonnan hazaérve édesanyám mindig palacsintával vár – jegyezte meg mosolyogva.

A herendi sportoló igazi példaképnek tekinthető, hiszen saját felkészülése, versenyzése mellett a gyerekek pallérozására is időt szentel. – A szervátültetettek nyári táborában önkéntes úszó-oktatónként veszek részt. A kicsik szeretete hatalmas motivációt ad, ugyanakkor felelősséggel is jár. Sokszor nehéz energiát találni a fárasztó edzésekhez, de ezekre a pillanatokra gondolva mindig leküzdöm a holtpontokat.

Zatkalik Dániel

További cikkek

Ezer veszprémi gyermeket tanított meg úszni
Ezer veszprémi gyermeket tanított meg úszni
Pedagógusként szembesült a mélyszegénységből érkező tanulók nehézségeivel, úszóedzőként szárnyai alá vett egy olyan gyermeket, aki lábai segítsége nélkül akar olimpiai bajnokká válni. Hencsei László eddigi pályafutása alatt sok nehézséggel szembenézett, mégis úgy véli, mindezek nélkül nem lehetne ma az, aki.
Hosszú Katinkának még sok munkára van szüksége, hogy visszanyerje februári formáját
Hosszú Katinkának még sok munkára van szüksége, hogy visszanyerje februári formáját
Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó úgy fogalmazott, még sok munkára van szüksége, hogy visszanyerje februári formáját.
Huszonegyszer állhattak a dobogón
Huszonegyszer állhattak a dobogón
Tizenegy arany-, nyolc ezüst- és két bronzérmet, valamint tíz oklevelet szereztek a Balaton Úszó Klub Veszprém fiatal tehetségei a Pest megyei és közép-dunántúli régió összevont bajnokságán.
Úszó ob: Kalmár arany-, Rasovszky bronzérmes 800 m gyorson
Úszó ob: Kalmár arany-, Rasovszky bronzérmes 800 m gyorson
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nagy fölénnyel nyert 800 m gyorson az úszók kaposvári olimpiai kvalifikációs országos bajnokságának szombati zárónapján.
Veszprémi úszóérmek az országos serdülő bajnokságról
Veszprémi úszóérmek az országos serdülő bajnokságról
A Balaton Úszó Klub Veszprém négy fős csapata kiválóan szerepelt a serdülő úszók országos bajnokságán, illetve az olimpiai reménységek versenyén.