Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újvárosi mámor Veszprémben: EHF Kupa-győztes a Kohász!

2016. május 6. 19:30
Zdravko Zovko Veszprémben nyert európai kupát. A kiválóan szervezett Dunaújváros végig vezetve fektette két vállra a német Metzingen együttesét az EHF Kupa veszprémi fináléjában.

Kétgólos hátrányból várta a női kézilabda EHF Kupa döntőjének visszavágóját a Dunaújváros a német Metzingen ellen. Tekintettel arra, hogy az európai szövetség alkalmatlannak minősítette a dunaújvárosi sportcsarnokot a finálé megrendezésére, a találkozónak a Veszprém Aréna adott otthont.

Képgalériánk megtekintéséhez kattintson a fotóra! - Fotók: Tál Dominik - vehirsport.hu

A bakonyi publikum többeket is ismerősként köszönthetett a dunaújvárosiak közül, hiszen korábban – hosszabb-rövidebb ideig – Triscsuk Krisztina, Azari Fruzsina, Bulath Anita és Hajtai Vanessza is szerepelt a Barabás együttesében. Edzőjüket, Zdravko Zovkót végképp nem kell bemutatni a bakonyi megyeszékhelyen. A pontosság kedvéért azért megjegyezzük: a horvát tréner 2000 és 2007 között dirigálta a veszprémi férfi együttest, amellyel hatszor nyerte meg a magyar bajnokságot, négyszer a Magyar Kupát, 2002-ben pedig BL-ezüstérmet szerzett.

Érdekesség, hogy a német gárda magyar trénere, Konkoly Csaba már játszott európai kupadöntőt a Veszprém Arénában. 2009-ben az általa dirigált Győr alulmaradt a dán Viborggal szemben. Temes Bernadett személyében magyar légióst is felvonultatott a Bundesliga harmadik helyén álló együttes.

Hamisítatlan kupahangulatban kezdődött az összecsapás, melyre több mint négyezren – köztük több száz, rózsaszínbe öltözött német szimpatizáns – látogattak ki.

Kapufákkal, kihagyott helyzetekkel indult a találkozó, Triscsuk a 3. percben jegyezte az első találatot, melyre azonnal válaszolt Loseth. 3:3-ig fej-fej mellett haladtak a felek, majd Triscsuk és Bulath átlövéseivel meglépett kettővel az Újváros. Nem sikerült azonban semlegesíteni a rivális remek adottságokkal rendelkező balátlövőjét, Losethet, aki bő tíz perc alatt ötször is betalált (12. perc: 6:7).

A magyar együttes rendezte védekezését, s Oguntoye is elkapta a fonalat a kapuban. A Kohász sorra vezethette a gyors kontrákat, amely 5:0-s szériájának köszönhetően nemcsak fordított, összesítésben már továbbjutásra is állt. Konkoly Csaba időkérése után Loerper nyolcperces gólcsendet tört meg (20. perc: 13:9). Triscsukkal továbbra sem tudott mit kezdeni a Metzingen, a magyar válogatott átlövő góljaival állandósult a négy-ötgólos különbség (25. perc: 16:11). Hárommal a szünet előtt Vince kapott kétperces kisbüntetést, az ellenfél faraghatott volna hátrányából, ám a csereként beállt Triffa megfogta Loerper büntetőjét. Az utolsó percben a mezőny két legeredményesebb játékosa növelte tovább góljai számát: Loseth hetedszer, Triscsuk kilencedszer volt eredményes (18:14).

A második játékrész Triscsuk újabb kiválóan lőtt hetesével indult, melyre Zapf válaszolt a jobbszélről. Triscsuk másodjára már rontott, de csapata kettős emberelőnybe került, Azari húzása után a mérkőzésen először hatra nőtt a fór (21:15). Bulath kiskiállításával a németek is előnybe kerültek, de Oguntoye bravúrral védett. A vendégek felzárkóztak négyre, de a nagyszerűen küzdő, s közönsége parádés buzdítását élvező DKKA ismét ellépett hattal (23:17). Konkoly mester újabb időkérésre kényszerült, de együttese továbbra sem tudott közelebb zárkózni.

Az utolsó negyedórára ötgólos újvárosi vezetésnél érkeztek a felek. Tekintve a mérkőzés meglehetősen nagy iramát, kulcskérdésnek tűnt, hogy melyik gárda bírja jobban erővel a hajrát. Nos, úgy látszott, hogy inkább a németek fáradnak, hiszen Takács és Azari találatait követően már hét volt közte, pedig Stockhorst többször is védett (25:18).

A végig jól szervezett, fegyelmezett vendéglátó a végjátékhoz közeledve is uralta a meccset, hattal a vége előtt Azari kilencre növelte a differenciát. A Metzingen ráadásul kettős emberhátrányba került, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a kupa sorsa. Az utolsó percekben már felállva ünnepelt a publikum, amely hosszas „Veszprém, Veszprém!” rigmussal mondott köszönetet a házigazda városnak. Több ezer torokból zúgott a „kupagyőztes, kupagyőztes”. A vége 29:21 lett, a Dunaújváros így összesítésben hat góllal múlta felül ellenfelét, s elhódította az EHF Kupa serlegét.

Női kézilabda EHF Kupa, döntő, 2. mérkőzés:
Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia–TuS Metzingen 29:21 (18:14)
Veszprém Aréna, 4300 néző. Vezette: Kijauskaite, Zaliene (litvánok).
Dunaújváros: Oguntoye – Azari 6, Kovács A. 2, Bulath 3 (2), Triscsuk 11 (4), Horváth B., Vincze 2. Csere: Triffa (kapus), Takács D. 2, Szalai B. 3, Hajtai, Nick, Klujber. Vezetőedző: Zdarvko Zovko.
Metzingen: Stockhorst – Zapf 5 (1), Temes 1 (1), Michielsen 1, Loerper 4 (2), Loseth 8, Beddies. Csere: Obein (kapus), Grossmann 1, Weigel 1, Dinkel. Vezetőedző: Konkoly Csaba.
Kiállítások: 6, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 8/6, ill. 5/4.
A Dunaújváros 55-49-es összesítéssel megnyerte a kupát.

Edzői nyilatkozatok

Zdarvko Zovko: – Gyors játékra törekedtünk. Tudtuk, hogy kiváló első sorral, de kevés cserével rendelkezik az ellenfél. Sok futást kértem a lányoktól, mert úgy gondoltuk, hogy a végére elfogyhat az ellenfél ereje. Fiatal, kevés rutinnal rendelkező csapatom nagyon akarta a győzelmet. Köszönjük a szurkolóknak a fergeteges buzdítást.

Konkoly Csaba: – Az első félidőben a védekezésünk, a másodikban pedig a támadásunk működött jól, de összességében mindkét játékelemben felülmúlt minket a Dunaújváros. Gratulálunk neki. Egy ilyen kis csapattól óriási eredmény, hogy idáig eljutott. Egy ilyen rangos nemzetközi kupában nem szégyen másodiknak lenni.

Galéria
Dunaújvárosi KKA – TuS Metzingen 29:21 (18:14)
Zatkalik Dávid
vehirsport.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.