Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hosszú olimpiai csúccsal elődöntős

2016. augusztus 8. 19:42 // Forrás: MTI
A 400-on aranyérmes Hosszú Katinka a legjobb, Jakabos Zsuzsanna pedig a kilencedik idővel jutott elődöntőbe a 200 méter vegyes előfutamaiból a riói olimpia hétfői versenynapján. Cseh László és Kenderesi Tamás is elődöntős 200 pillangón.

A szám kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnoka kétséget sem hagyott afelől, hogy mindenkinél gyorsabb, nagy fölénnyel, 2:07.45 perces olimpiai rekorddal nyerte meg a futamát, amelyben Jakabos 2:11.69 perccel harmadikként csapott célba.

Jakabos Zsuzsanna a riói nyári olimpia női 200 méteres vegyesúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. Jakabos Zsuzsanna továbbjutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltJakabos Zsuzsanna a riói nyári olimpia női 200 méteres vegyesúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. Jakabos Zsuzsanna továbbjutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

"Ez most sokkal jobb volt, mint az első nap során, valahogy így kellett volna négyszázon is. Megpróbálok este még jobbat úszni. Remélem, hogy tudok javítani ezen az időn, mert szükséges lesz" - értékelt Jakabos.

A Vasas 27 éves világklasszisa, Hosszú viszont a vegyes zónában azt mondta az újságíróknak, hogy az esti duplázás miatt - mivel a 100 méter hát döntőjében is érdekelt lesz - nem nyilatkozik, ugyanis szüksége van a pihenőre.

A 200 méter vegyes elődöntőjét - Hosszú és Jakabos részvételével - magyar idő szerint kedd hajnali 4.35-től rendezik.

Cseh és Kenderesi is elődöntős 200 méter pillangón

Cseh László és Kenderesi Tamás is elődöntőbe jutott a 200 méter pillangó hétfői előfutamaiból a riói olimpián.

A 30 esztendős Cseh, a szám világ- és Európa-bajnoka a - papíron - legerősebb futamot 1:55.14 perccel megnyerve, a második legjobb idővel került tovább.

 2016. augusztus 8-án. Cseh László továbbjutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt 2016. augusztus 8-án. Cseh László továbbjutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

"Jó volt ez így délután, sok energiám benne maradt, de ez most elég volt. Sikerült spórolnom, délután teljesen más lesz. Most sokan csak fürödtek. Azért az utolsó ötvenen megnéztem, mit tudok. Kétszáz pillangón tudat alatt is van bennem egy pici fék, amikor látom, hogy elől vagyok és jól megy, nem adok ki mindent magamból" - mondta a Rióba pályafutása első ötkarikás aranyáért érkező Cseh.

Nála gyorsabb csak a 19 éves Kenderesi volt: a pécsi úszó a 19 aranyával minden idők legeredményesebb olimpikonját, az amerikai Michael Phelpset is megelőzve szintén megnyerte a futamát 1:54.73 perces egyéni csúccsal.

Kenderesi Tamás a riói nyári olimpia férfi 200 méteres pillangóúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. Kenderesi Tamás továbbjutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Kenderesi Tamás a riói nyári olimpia férfi 200 méteres pillangóúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. Kenderesi Tamás továbbjutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

"Többször beleesek ebbe a hibába, hogy kicsit erősen megyek. Bízom benne, hogy most nem úgy lesz, mint az Európa-bajnokságon. Első úszásra azt hittem, ez olyan 1:56-os idő lesz, de megláttam Michaelt, és úgy éreztem, menni kell. Úgy gondoltam, akkor inkább megverem, persze ez akkor lenne komoly, ha ő is erősen úszott volna. Remélem, ez nem vett ki belőlem túl sokat. Nem érzem most ezt. Ha ilyen érzésekkel életem legjobbját tudtam úszni, akkor ezen még lehet javítani" - értékelt Kenderesi.

A szám elődöntőjét - Cseh és Kenderesi részvételével - magyar idő szerint kedd hajnali 4.09-től rendezik.

Verrasztó Evelyn és Késely Ajna sem jutott elődöntőbe 200 méter gyorson

Verrasztó Evelyn és Késely Ajna sem jutott tovább a 200 méter gyors hétfői előfutamaiból a riói olimpia úszóversenyein.

Mindkét magyar elmaradt egyéni legjobbjától: a Kőbánya SC mindössze 14 éves tehetsége, a 400 méteren 21. Késely 1:59.20 perccel 25., míg a Jövő SC 27 esztendős versenyzője, Verrasztó 1:59.44 perccel 28. lett.

"Szerettem volna 1:58-as időt úszni, a kanadaival akartam menni, de már az első hossz után láttam, hogy ez nem fog menni. Nem vagyok elégedett ezzel az idővel, nem értem, hogy olimpián miért nem jön kis soha a lépés. Úgy jöttem ide, hogy "last one fast one" (a legutolsó a leggyorsabb), de nem sikerült" - mondta Verrasztó.

"Boldogabb vagyok, mint a négyszáz után, nagyon el voltam keseredve tegnap, de rengeteg motivációt kaptam a családomtól és a pszichológusomtól. Tegnap rosszabbnál rosszabb gondolatok jártak a fejemben, de végül is egy olimpián vagyok, ez is nagy dolog, hogy elértem. Úgy érzem, most mindent beleadtam, mindent megtettem" - mondta Késely, a magyar csapat legfiatalabb tagja, aki hozzátette: vannak még kisebb kijavítandó hibák, amiken ha sikerül túllépnie, akkor egyéni csúcsot jelentő 1:57-es idővel tudja majd segíteni a 4x200 méteres gyorsváltót.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.