Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi helyzetjelentés Rióból

2016. augusztus 12. 10:02
Szokolai László tanítványa, Rasovszky Kristóf feladatai mellett beszámolt az olimpiai falu „belakásáról”, Hosszú Katinka tündökléséről és a „pécsi Kukorica János” Kenderesi Tamás meglepetéséről.

Mint arról korábban is beszámoltunk, Rasovszky Kristóf egyetlen veszprémi magyarként képviseli városunkat a riói ötkarikás játékokon. A Balaton Úszó Klub 19 esztendős kiválósága pénteken, magyar idő szerint 18:38-kor száll medencébe, az 1500 méteres gyorsúszás előfutamában.

Rasovszky olimpiai debütálása előtt edzőjét, Szokolai Lászlót kértük arra, hogy tartson rövid élménybeszámolót az olimpia forgatagáról.

– Több mint egy hete érkeztünk Rióba, mostanra belaktuk az olimpiai falut. Nagyok a távolságok az olimpiai falu és a versenyuszoda között, Kristófnak több mint harminc percet kell utaznia busszal, hogy a versenyhelyszínre érkezzen. Nekem pedig még bonyolultabb a közlekedés, mivel nem az olimpiai faluban, hanem egy szállódában lakom, ahonnan egy órányi buszutat kell megtennem a medencéhez – kezdte az élménybeszámolóját Szokolai, aki a közbiztonsággal kapcsolatban megjegyezte: minden versenyhelyszínhez vezető utat fegyveresek védenek, így védve érzik magukat az esetleges támadásoktól, ugyanakkor nem hagyná el egyedül a védett övezetet.

Életének csúcspontjához érkezett a veszprémi úszó

– Kristóf pozitív hangulatban várja a mai versenyt. Élete csúcspontja lesz ez az 1500 méter. Nagyon szeretnénk, ha megdöntené egyéni legjobbját. A papírforma azt mutatja, hogy neki önmagával kell küzdenie az olimpián, a döntőbe jutás nem realitás még esetében. Fiatal versenyző, neki nem itt kell nagyot dobbantania – mondta Szokolai, aki elárulta tanítványa kiváló formában érzi magát, sőt, otthonosan mozog a riói versenymedencében.

Mester és tanítványa Rióban - Fotók: Rasovszky Kristóf FacebookMester és tanítványa Rióban - Fotók: Rasovszky Kristóf Facebook

Rasovszky egy apartmanon osztozik Cseh Lászlóval és Bernek Péterrel. Szokolai szerint Cseh a csalódást keltő 200 méteres pillangóúszást követően 100 méteren jó eséllyel javíthat. – Úgy láttam, hogy Laci annyira rákészült a 200 méteres távra, hogy beleremegett a lába. Természetesen tiszteletből semmilyen kérdéssel nem zavartuk. Az ilyen negatív élményt a versenyzőnek maga módján kell feldolgoznia. Úgy érzem, hogy 100-on minden mindegy alapon sokkal közelebb érhet céljához, az aranyéremhez – jósolta a tréner.

Minden adott az eredményes versenyzéshez

– Az Olimpiai Uszoda hangulata annak ellenére, hogy messze található a falutól, egészen varázslatos, semmihez nem fogható. Egyszerűen leírhatatlan érzés, amikor magyar versenyzőnek szurkolhatunk a lelátón – tette hozzá érezhető izgatottsággal hangjában, majd megjegyezte, más sportágak magyar sportolói mellett, viszonylag sok hazai szurkolóval is összefutottak a létesítményben. Szokolai szerint a magyar olimpiai csapat hangulata is kiváló a sok éremnek köszönhetően.

Mint mondta, ők nem érzékeltek komolyabb hiányosságot, vagy veszélyt az olimpia ideje alatt. – Gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy a versenyző eredményes lehessen. Aki már sokadik ötkarikás játékán vesz részt, talán jobban össze tudja hasonlítani az olimpiai falukat, de úgy gondolom, hogy minden olyan körülmény adott, ami a jó versenyzéshez szükséges. A brazilok igyekeztek jól megszervezni a versenyeket, s a sok negatív hír ellenére szinte minden elkészült és működőképes is – húzta alá hozzátéve, hogy ez pusztán személyes véleménye, amit néhány más sportágban érdekelt honfitársa is megerősített.

Rasovszky Kristóf készen áll a feladatraRasovszky Kristóf készen áll a feladatra

Szokolai és tanítványa csütörtökig az összes magyar érdekeltségű úszódöntőt végigszurkolta. – A legkatartikusabb élményt talán Kenderesi Tamás bronzérme okozta. Tamás, mint egy „kis Kukorica János” Pécsről idekerült a világ elé, s rögtön az első megmérettetésén megvillantotta tehetségét a legnagyobbak között. Ő is az első olimpiáján debütált, jól ismerik egymást Kristóffal, az ő meglepetése különösen örömteli volt – emelte ki az ötkarikás játékok eddigi legfelemelőbb pillanatát.

Hosszú Katinka ellopta a showt az amerikaiaktól

– Mindenki az IronLadyt fotózza, róla beszél. Minden kamera rá szegeződik, a média szinte csak vele foglalkozik. A külföldi szakemberek nincsenek hozzászokva, hogy egy ilyen kis ország képviselője ilyen sikereket vigyen véghez a medencében. Most a mindig kiemelkedő amerikaiak bámulják Hosszú teljesítményét. Nincsenek hozzászokva, hogy így leiskolázzák őket. De hát ez a magyar virtus. Kicsi ország vagyunk, de sportnemzet – büszkélkedett.

– Hosszú Katinka és Shane Tusup olyan munkát végeztek az elmúlt négy évben, mint talán senki más. Szimbiózisban élnek edző-férjével, amit nagyon kevesen tudnak felmutatni. Ők ezt a célt hajtották közösen négy éve, s mindent alárendeltek ennek érdekében. Egyedülálló, amit véghezvittek. Úgy gondolom, hogy csak férj és feleség képes elviselni az ilyen mértékű terhelést. Nincs olyan edző, aki ennyi napot és ennyi órát távol tud lenni a családjától. Forradalmasították az úszást, ilyenre nem emlékszem korábbról. A jövőben többen meg fogják próbálni alkalmazni az ő módszerüket, várhatóan Katinkáék is megpróbálják átadni majd edzésmódszerüket nemrégiben alapított egyesületükben. Aztán hogy hányan képesek azokat alkalmazva eredményeket elérni, az már a jövő zenéje – fejtegette Hosszú sikerének kulcsát Szokolai.

Zatkalik Dániel
vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.