Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újabb lépés a harmadik hely felé

2017. február 25. 18:43
A Wisla Plock nagyot küzdött, de a több jó egyéni teljesítményt felvonultató Telekom Veszprém sikere nem forgott veszélyben. Nagy Lászlóék nagy lépést tettek a BL-csoport harmadik helyéért.

Egyik „mumusa”, a Wisla Plock ellen folytatta szereplését a férfi kézilabdázók első számú európai kupasorozatában a Telekom Veszprém. A lengyel gárda esetében nem túlzás az előbbi jelző használata, hiszen kellemetlen játékstílusával az elmúlt években – saját otthonában – többször is borsot tört a mieink orra alá. Hazai pályán azonban a győzelem volt az egyetlen elfogadható eredmény a bakonyiak számára, annak érdekében, hogy továbbra is a saját kezükben legyen a sorsuk a csoport harmadik helyéért folytatott versenyben.

Képgalériánkért kattintson a fotóra!

Javier Sabaté továbbra sem számíthatott Ivan Sliskovic és Aron Palmarsson játékára, s kisebb sérülése miatt Renato Sulic is kivált. Marko Kopljar és Ancsin Gábor ezúttal is kimaradt, Ligetvári Partik viszont ott volt a fedélzeten.

A Plockot szép számú szurkolótábor kísérte el a Veszprém Arénába, akik a bemelegítés során hangos ria, ria Hungária skandálással köszöntötték vendéglátóikat. Folytatódott a negyvenéves születésnapi hagyomány: az összecsapás kezdődobását a világbajnoki ezüstérmes jobbátlövő, Gyurka János végezte el.

Nilsson és Nagy kezdte a gólgyártást. A vendégek azonban nem akartak lemaradni, Corrales védése után Ivic, Pusica és Mihic is bevette Alilovic kapuját (5. perc: 2:3). Két rontott helyzet után Nilsson harmadjára már nem hibázott. A nyáron Szegedre igazoló Zsitnyikov szédületes bombát lőtt a léc alá, amire Nagy válaszolt a túloldalon. A játékrész harmadánál a Telekom ismét ellépett két találattal, Iváncsik és Nagy zörgette meg a hálót (6:4).

Élvezetes hangpárbajt vívtak a szurkolók, mindkét tábor kitett magáért. A lengyel gárda a folytatásban is szívósan tapadt ellenfelére, a mieink előnye egy-két gól között ingadozott (14. perc: 8:6). Egyik hátsó alakzat sem zárt kellően szorosan, s a kapusok is adósak maradtak a jó teljesítménnyel. A házigazda rendre vezetni tudott, s egyből jött a válasz a riválistól is (16. perc: 9:8).

Jött Mikler, aki rögtön egy védéssel mutatkozott be. Maciej Gebala aztán felavatta a magyar válogatott első számú portását. Ilic és Ivic pengeváltása után Ugalde növelte ismét kettőre a fórt, s Rocha is feliratkozott a gólszerzők közé. Piotr Przybecki is cserélt a kapuban, de Morawski nem tudott segíteni a társain. Nem úgy a másik gólvonal előtt Mikler, aki többször is kiszolgáltatott helyzetben avatkozott közbe. Lékai és Gajic góljai után először volt három közte (22. perc: 14:11). Időt is kért a Wisla, Mikler két ziccervédését követően Zsitnyikov szépített öttel a pihenő előtt. Ez sem törte meg a hazaiak lendületét, zsinórban Ilic, Gajic és Ugalde is mattolta a kék mezeseket (27. perc: 17:12). A két szélső, Wisinewski és Daszek szépített, de az utolsó szó Ilicé volt (18:14).

Érdekes jelenettel kezdődött a második felvonás: Nagyot kiállították két perce, Ivic pedig büntetőt is lőhetett. A jobbátlövő azonban a játékvezető sípszava után lepattintotta a játékszert, így nem lőhetett Miklernek. Maratoni hosszúságú támadás végén Tomasz Gebala jegyezte a félidő első sikeres kapura lövését. Jól szállt vissza a mérkőzésbe Corrales, aki több alkalommal is útját állta a kapujára érkező löketeknek. Zsitnyikov labdát szerzett és értékesítette is a helyzetet. Nagy nyolc és fél perc után lőtte a játékrész első veszprémi gólját. Nilsson elöl és hátul is jeleskedett, negyedik góljával ismét négyre nőtt a differencia (40. perc: 20:16).

Továbbra is akadozott a magyar bajnok támadó gépezete. Daszek és Tomasz Gebala is eredményes volt, Javier Sabaté időt is kért, hogy rendezze a sorokat. Ilic két gólját, Mikler pedig az újabb hárítását ünnepelhette. Tomasz Gebala ismét átlőtte a bakonyi falat, s Lékai és Ilic is szaporította góljai számát (47. perc: 24:19). Ám ekkor sem nyugodhattak meg a bakonyi hívek, Wisinewski és Daszek akcióból, Ivic pedig hetesből faragott a különbségből.

Nagyon kellett Nagy rutinja, aki előbb megszerzett egy támadásban eladott labdát, majd a hálóba is jutatta azt. Ugalde és Marguc is megvillant a szélről. A közvetlen végjátékhoz érve úgy tűnt, hogy nem foroghat veszélyben a hazai siker (52. perc: 27:22). S nem is kellett csalódni, bár Tarabochia kétszer is betalált, csapatának már nem volt esélye a felzárkózásra. Sabaté utolsó időkérése után Lékai és Nilsson mattolta Corralest, a 31:25-ös végeredményt pedig Zsitnyikov állította be.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 12. forduló:
Telekom Veszprém–Orlen Wisla Plock 31:25 (18:14)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Mazeika, Gatelis (litvánok).
Veszprém: Alilovic – Gajic 2, NAGY L. 6, NILSSON 5, LÉKAI 4, lLIC 7, Iváncsik G. 1. Csere: Mikler (kapus), Schuch, Terzic, Blagotinsek, UGALDE 5, Gulyás, Rodriguez, Marguc 1, Ligetvári. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Plock: Corrales – Ghionea 1, Ivic 4 (1), M. Gebala 1, Mihic 1, Pusica 2, ZSITNYIKOV 4. Csere: Morawski (kapus), Rocha 1, Duarte 1, Racotea, DASZEK 3, T. GEBAELA 3, Tarabochia 2, Wisinewski 2, Piechowski. Vezetőedző: Piotr Przybecki.
Kiállítások: 12, ill. 8 perc.
Hétméteresek: -/-, ill. 2/1.

További eredmények:
THW Kiel–Bjerringbro-Silkeborg 21:24 (11:10)
PSG–Kadetten Schaffhause 34:26 (17:16)

Így látták a főszeplők

Javier Sabaté: – Nagyon tiszteljük a Plock együttesét, melynek vezetőedzője már az első évében remek munkát végez. A legfontosabb feladatnak azt tűztem ki, hogy megállítsuk a Wisla motorját, Zsitnyikovot. Nagy, Schuch és Terzic is remekelt védekezésben, nagyban segítették Mikler munkáját. A jó védekezésből gyors indításgólokat szereztünk. Támadásban is jól teljesítettünk, többen is sok gólt szereztek tőlünk. Látszik, hogy kevesebb az utazás, Nagy és Ilic is fittebben kézilabdázik. Kiváló százalékkal értékesítettük a lehetőségünket. Ez különösen nagy tett egy olyan kapus ellen, mint Corrales, aki rövid időn belül a top háromban lesz a világon.

Nagy László: – Ilyen mérkőzésre számítottam. Nagyon nehéz a Plock ellen játszani, amely egy nagyon kellemetlen ellenfél. Remek játékosaik vannak, akik több is stílust is tudnak alkalmazni támadásban, illetve védekezésben. Mi is kiválóan védekeztünk, aminek köszönhetően könnyű indításgólokat lőttünk. Úgy gondolom, ezzel alapoztuk meg a sikerünket.

Lékai Máté: – Tudtuk, hogy egy nagyon jó csapattal találkozunk ma. A Plock rendkívül kellemetlen stílusban kézilabdázik, ezért különösen nehéz belőlük jól felkészülni. Azt gondolom, remekül játszottunk ma. Az elején a védekezésünkben voltak rések, aztán amikor helyreállt a rend védőfalunkban, a kapusteljesítmény is megérkezett. Támadásban harminc gól felett teljesítettünk, ez önmagáért beszél. Boldog vagyok, úgy érzem, hogy jobb kézilabdát játszunk, mint ahogyan azt ősszel tettük. Többek között annak köszönhetően, hogy több időnk jut a felkészülésre, pihenésre és az edzésekre is. Bízom benne, hogy ennél már csak jobbak leszünk idén.

Iváncsik Gergő: – Ma minden összejött, a kezdő sípszótól jó mentalitással játszottunk, s végig mi uraltuk a mérkőzést. Az elmúlt pár hétben azt éreztem, hogy egyre jobbak vagyunk, kezd visszatérni a régi veszprémi csapatjáték. Kezdenek visszajönni azok a dolgok, amik korábban a csapatot jellemezték, s amik elmaradtak az ősszel.

Gulyás Péter: – Egy kellemetlen játékstílusú ellenféllel találkoztunk ma, akik ellen nagyon nehéz megtalálni a saját játékunk ritmusát. Többé-kevésbé sikerült végig feszesen tartani a védekezésünket. A második játékrészben ellenfelünk magas balátlövőjével meggyűlt a bajunk. A második harminc percben fokozatot váltottunk támadásban, s ezzel sikerült ellépnünk.

Piotr Przybecki: – Az első félidőben nem működött megfelelően a védekezésünk. Ezt jelzi, hogy tizennyolc gólt kaptunk. Próbáltunk változtatni, de nem jártunk sikerrel. Százszázalékos helyzeteket hagytunk ki Miklerrel szemben, ami végképp megpecsételte a sorsunkat. A fiataloknak is lehetőséget adtam, hogy tapasztalatot szerezzenek egy ilyen szintű csapat ellen, s ezt a későbbiekben kamatoztassák majd.

Mateusz Piechowski: – Meggyűlt a bajunk a helyzetkihasználással, s védekezésben is nagy hibákat vétettünk. Ezek pedig megbosszulták magukat. A Veszprém jobb volt nálunk ma.

Valentin Ghionea: – Remek mérkőzésen vagyunk túl, amelyet a játékrészek hajrájában vesztettük el. A védekezésünk rendben volt, de a Veszprém ma a játék minden elemében fölénk nőtt. Megérdemelték a győzelmet, végig nagy magabiztossággal játszottak.

Galéria
Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock 31:25
Zatkalik Dávid
Tál Dominik
Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2024/2025
M GY D V LG KG GK P
1. OTP Bank-PICK Szeged 4 4 0 0 147 106 41 8
2. Veszprém HC 2 2 0 0 80 56 24 4
3. ETO University Handball Team 2 2 0 0 66 56 10 4
4. Carbonex-Komló 2 2 0 0 56 54 2 4
5. Csurgói KK 2 1 1 0 55 54 1 3
6. PLER-Budapest 2 1 0 1 59 58 1 2
7. MOL Tatabánya KC 2 1 0 1 66 66 0 2
8. Balatonfüredi KSE 2 1 0 1 57 66 -9 2
9. HE-DO B Braun Gyöngyös 2 0 1 1 56 64 -8 1
10. FTC-Green Collect 1 0 0 1 29 30 -1 0
11. CYEB–Budakalász 2 0 0 2 59 62 -3 0
12. NEKA 2 0 0 2 58 65 -7 0
13. Dabas KC 2 0 0 2 57 80 -23 0
14. Eger 3 0 0 3 74 102 -28 0
Utolsó módosítás: 2024. szeptember 16. 0:22
Események
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
OTP Bank - Pick Szeged
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. március 28. 18:45
Helyszín
Szeged, Pick Aréna
Eredmény
30-37
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
HSA NEKA
Időpont
2024. március 30. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
42-27
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
OTP Bank - Pick Szeged
Időpont
2024. április 4. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
39-32
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
CYEB-Budakalász
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. április 6. 17:00
Helyszín
Budakalász, Sportcsarnok
Eredmény
30-43
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
FTC-Green Collect
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. április 13. 18:00
Helyszín
Budapest, Elek Gyula Aréna
Eredmény
31-40
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Balatonfüredi KSE
Időpont
2024. április 15. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
33-20
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
OTP Bank-Pick Szeged
Időpont
2024. április 19. 20:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
36-27
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL negyeddöntő 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Aalborg Handbold
Időpont
2024. április 25. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
32-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL negyeddöntő 2023/24
Hazai
Aalborg Handbold
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 1. 18:45
Helyszín
Aalborg (Dánia)
Eredmény
33-28
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Carbonex-Komló
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 4. 18:00
Helyszín
Komló, Sportközpont
Eredmény
28-43
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Fejér-B.Á.L. Veszprém
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 15. 18:00
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
34-46
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda Magyar Kupa 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Dabas
Időpont
2024. május 18. 18:00
Helyszín
Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok
Eredmény
38-27
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda Magyar Kupa 2023/24
Hazai
OTP-Bank Pick Szeged
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 19. 18:00
Helyszín
Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok
Eredmény
30-33
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
OTP Bank-Pick Szeged
Időpont
2024. május 24. 20:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
35-28
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
OTP Bank-Pick Szeged
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 29. 18:00
Helyszín
Szeged, Pick Aréna
Eredmény
30-34
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda felkészülési mérkőzés 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Dukla Praha
Időpont
2024. augusztus 20. 17:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
40-29
részletek
Sorozat
SO-TECH Nemzetközi Kézilabda Kupa
Hazai
Füchse Berlin
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. augusztus 24. 15:45
Helyszín
Németország
Eredmény
32-41
részletek
Sorozat
SO-TECH Nemzetközi Kézilabda Kupa
Hazai
THW Kiel
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. augusztus 25. 15:30
Helyszín
Halle, Németország
Eredmény
34-38
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Dabas KC
Időpont
2024. szeptember 6. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
42-28
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Füchse Berlin
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. szeptember 12. 20:45
Helyszín
Berlin, Max-Schmeling-Halle
Eredmény
31-32
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Balatonfüredi KSE
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. szeptember 15. 18:00
Helyszín
Balatonfüred, Szabadidőközpont
Eredmény
28-38
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Paris Saint-Germain HB
Időpont
2024. szeptember 19. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
41-28
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
CYEB–Budakalász
Időpont
2024. szeptember 21. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
45-26
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Sporting CP
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. szeptember 25. 20:45
Helyszín
Lisszabon, Pavilhao Joao Rocha
Eredmény
39-30
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda klubvilágbajnokság, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Handebol Taubaté
Időpont
ma 14:00
Helyszín
Egyiptom, Új Adminisztratív Főváros
Eredmény
43-17
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda klubvilágbajnokság, 2024/25
Hazai
Zamalek SC
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
holnap 16:30
Helyszín
Egyiptom, Új Adminisztratív Főváros
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Eger
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. október 6. 18:00
Helyszín
Eger, Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Dinamo Bucuresti
Időpont
2024. október 10. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Csurgói KK
Időpont
2024. október 13. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Fredericia Handboldklub
Időpont
2024. október 17. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
ETO University Handball Team
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. október 20. 18:00
Helyszín
Győr, Audi Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
HC Eurofarm Pelister
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. október 24. 20:45
Helyszín
Bitola, Boro Curlevski
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
PLER-Budapest
Időpont
2024. október 26. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Orlen Wisla Plock
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. október 30. 20:45
Helyszín
Plock, Orlen Arena
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
HE-DO B Braun Gyöngyös
Időpont
2024. november 2. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
OTP Bank-PICK Szeged
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. november 16. 18:00
Helyszín
Szeged, Pick Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Orlen Wisla Plock
Időpont
2024. november 21. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna 
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
NEKA
Időpont
2024. november 23. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
HC Eurofarm Pelister
Időpont
2024. november 28. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna 
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
FTC-Green Collect
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. december 1. 18:00
Helyszín
Budapest, Elek Gyula Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL, A csoport, 2024/25
Hazai
Fredericia Handboldklub
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. december 4. 18:45
Helyszín
Kolding, Sydbank Arena
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Carbonex-Komló
Időpont
2024. december 7. 15:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
MOL Tatabánya KC
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2024. december 12. 18:00
Helyszín
Tatabánya, Multifunkciós Csarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Dabas KC
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2025. február 8. 18:00
Helyszín
Dabas, OBO Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Balatonfüredi KSE
Időpont
2025. február 16. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
CYEB–Budakalász
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2025. február 22. 17:00
Helyszín
Budakalász, Sportcsarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
Eger
Időpont
2025. március 2. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Csurgói KK
Vendég
Veszprém Handball Club
Időpont
2025. március 9. 18:00
Helyszín
Csurgó, Sótonyi László Sportcsarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, alapszakasz, 2024/25
Hazai
Veszprém Handball Club
Vendég
ETO University Handball Team
Időpont
2025. március 22. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.