2022. december 5.
//
Vilma névnap

Egy hattyú élete

2009. október 21. 11:29
Viktoria Podolskaya balett táncosként bejárta a világot, most a következő generációnak tanít balettet a jeruzsálemhegyi közösségi házban.

– A balett az életem. Alig voltam tíz éves, amikor komolyabban elkezdtem foglalkozni vele. Bár a nővérem is táncolt, mégis úgy érzem, hogy az igazi lökést akkori példaképem, Anna Pavlova adta, miután filmen láttam leghíresebb szerepében, a Hattyú halála című tánckölteményben – mesél pályafutása kezdetéről az Azerbajdzsánban született orosz balett táncosnő, aki a világ számos nagy produkciójában lépett már fel.

Veszprémbe férje révén került, akivel egy óceánjárón, munka közben ismerkedett össze.
– Nagyon furcsa volt Magyarországra jönni, itt teljesen mások az emberek. Bakuban és Szentpéterváron, ahol előtte éltem, sokkal nyüzsgőbb az élet a nagyvárosi hangulat miatt. Veszprémben sokkal nyugalmasabb, ehhez nehéz volt hozzászokni. Munkát viszonylag gyorsan találtam, a Petőfi Színház táncosa lettem, majd miután egy versenyen az egyik fiatal tanítványom jól szerepelt, oktatóként is elismertek a városban – mondja Viktoria Podolskaya.

Szemléletét a hozzá érkezőknek is igyekszik átadni, hisz benne, hogy az általa tanult orosz metodika és a szigor meghozza a hozzá fűzött reményeket.
– A magyar táncok színes forgatagának szabadságával szemben a klasszikus balettnek kőbe vésett szabályai vannak, és fontosnak tartom, hogy ezeket az alapokat mindenki jól megtanulja. Ha az órákon 120 százalékot várok el, a színpadon is jobban teljesítenek a növendékeim. Úgy érzem, igazolnak az eredmények is, a tanítványaim szép sikerekkel büszkélkedhetnek.

Viktoria mindazonáltal, hogy tanít, maga sem hagyja tudását elévülni, szüksége van a folyamatos szakmai fejlődésre.

– Életemben fontos szerepet tölt be a tánc, ezt a fajta mentalitást próbálom átadni a tanítványaimnak is, és a már meglévő balettművész diplomámat szeretném kiegészíteni balett- és koreográfusmester diplomával is. Jelenleg ezt Kijevben végzem, kiváló tanárok keze alatt. Évente két-három alkalommal töltök egy-egy hónapot ott. A fellépésekről sem mondtam le, szeretnék még színpadra állni, ha úgy hozza az élet.

Kocsis Sándor

További cikkek

Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.