Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

VERDISSIMO - Rákász Gergely Füreden majd Veszprémben orgonál

2008. május 11. 11:43
Rákász Gergely koncertorgonista új műsora, a VERDISSIMO korszakát és hangulatát tekintve akár folytatása is lehetne a világszerte közel 20000 embert vonzó Romantika Light hangversenysorozatának, ám ezúttal Olaszországra fókuszálva, annak legszebb zenéi közé kalauzolja a hallgatókat. Izgalmas, bővérű, dallamos koncert következik, amely után garantáltan napokig dudorászni fogják a közismert dallamokat.

Verdi Szabadság kettőse a Don Carlos-ból, a Cigánykórus a Trubadúrból, Mascagni Intermezzója a Parasztbecsületből, a Nabucco Rabszolga kórusa, Vivaldi Tavasza a Négy évszakból, vagy az Aida Nagy Indulója bizonyára felejthetetlen élményt nyújt majd.

A művész néhány gondolata a koncerttel kapcsolatban:

 

- A felhangzó tizenegy darabból hetet soha nem játszottak még orgonán, az átiratok csak e koncert kedvéért készültek.

- A műsor hét hónapig készült és csak részben Magyarországon. Más részben Olaszországban, hogy ne csak játszani tudjam, de magam is megértsem ezeket a darabokat, az embereket, akik megálmodták őket.

A felkészülés alatt egyetlen koncertet sem vállaltam, hogy az eredmény a lehető legmeggyőzőbb legyen; hogy minden perce, ahogy szemünket behunyva hallgatjuk, lélekben elrepítsen Itáliába, beülni egy-egy operára a Scala-ba, cappucinót szürcsölni a Vittorio Emanuele árkádjai alá, vagy szemlélni merengve a múló időt a San Marco-n; feltöltődni.

- A program CD felvétele az Egri Bazilika öt manuálos, 103 regiszteres, szuperorgonáján készült, majd miután az Egri Bazilikát éjjelenként majd egy hétre stúdióvá alakítottuk, az utómunkálatokban közel húsz ember dolgozott azon, hogy mire a hangverseny élőben is megszólal, az érdeklődők a megjelent orgonalemezek egyik legjobbikát vehessék kezükbe.

- A Magyarországi turné után a műsort több nemzetközi rendezvény is lekötötte, így Németország, Olaszország, Anglia, Szlovákia, Erdély, és az Egyesült Államok színpadjaira, templomaiba utazik.

- Dupla koncerttel indult a hazai turné, a hajdúszoboszlói görög katolikus templom a várakozásokkal ellentétben nem volt elég nagy helyszín a koncert látogatottságát tekintve, hiszen csak elővételben minden jegy elkelt. A helyszínen jegyet váltani szándékozók, már csak az este nyolc órára, aznap meghirdetett második koncertre tudtak jegyet szerezni, így a bemutató koncert, bemutató két koncertté változott.

A közönség nem csalódott sem első, sem második alkalommal, a műsort már a második darab elhangzása után vastaps kísérte.

Plusz:

Verdivel kapcsolatban – persze említhetném bármelyik zeneszerzőtársát erről a lemezről – az igazán csodálatos az, hogy nem kell filozofálnunk és laikusoknak sem kell értést színlelve bólogatniuk egy-egy darabjukat hallgatva.

Szigorúan vaskalapos zenekritikusok persze épp ezt vetik a szemükre, emiatt lett osztályrészük a huszas évek zenei értelmiségének részéről csupán gúnymosoly.

Számomra azonban, úgy mai előadóművész, mint a zene és esztétikai szépség haladásának helyes irányáért aggódó koncertlátogató számára, sokkal inkább érdekes a hatás, amelyet gyakorolnak.

Olyan korban élünk, amikor a mindennapi tennivalóinkban elfáradva sokszor elkeseredetten keressük azt az energiaforrást, amire rákapcsolódva feltöltődhetünk.

A magam részéről vallom, hogy ez nem történhet meg csupán alvással, vagy fárasztó nap után lerogyva a TV elé. Mi emberek szerintem elsősorban lelki és csak másodsorban vagyunk testi lények. Biztos vagyok benne, hogy a teljes élethez feltétlenül szükséges a lélek ápolása, táplálása. Erre, pedig kiváló, ha az ember kiállításra jár, egy jó könyvet vesz a kezébe vagy koncertre látogat.

Az e hangversenyre összegyűjtött darabok is ezt a célt szolgálják.

Tökéletes mestermunkák, a legszebb klasszikusok, amolyan szellemi – lelki akkumulátortöltők, amelyek ha felhangzanak, és együtt töltünk velük egy kis időt, éppúgy kikapcsolnak és felfrissítenek bennünket, mint egy békés este egy pohár igazán jó borral a kézben.

Hangverseny helyszínek a megyében:

 

Balatonfüred – 2008. Május 26. Hétfő 19 óra – Református (Fehér) Templom (Kossuth u.)

Jegyelővétel: Tourinform Iroda – Kisfaludy u. 1. Tel: 87 580480

 

Veszprém – 2008. Május 27. Kedd 19 óra – Piarista – Szent Imre templom (Vár u.)

Jegyelővétel: Alexandra Könyváruház, Balaton Plaza – Budapesti út 20-28. Tel: 88 560168
Alexandra Könyvesbolt – Cserhát utca 7. Tel: 88 569210 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.