Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Edzés a nyaralás alatt

2018. június 30. 7:30
Muladi-Piros Gabriella személyi edző blogjának témája, hogy miként tartsuk a formánkat a nyaralás alatt is.

Az a helyzet, hogy kis családunkban mi „elvetemültek” vagyunk, ha a nyaralás alatti edzésről van szó. Egész egyszerűen nálunk nem kérdés, hogy fogunk-e valamit „mocorogni” a szabadságunk alatt. Mindegy, hogy mikor és hol vagyunk, az edzés prioritást élvez. Mindig is az életem része volt a sport, az edzés, és nagyon remélem, hogy az is marad. A gyermekünket is ebben a szellemben neveljük, azt remélvén, hogy neki is a mindennapjai része lesz a testmozgás. Szóval én megoldom, mert meg akarom oldani, hogy vagy futás vagy saját testsúlyos edzés formájában, de megvalósuljon a napi edzés. Elfogadom azt, hogy nem mindenki ilyen „fitneszpartizán”, hogy gyakorlatilag mindenáron megoldja edzését a nyaralás alatt. Elfogadom azt is, hogy valakinek az a nagybetűs nyaralás, hogy „vigyázzfekvésben” fekszik nulla-huszonnégyben a parton. Elfogadom, de edzőként nem tudok egyetérteni vele.

Muladi-Piros GabriellaMuladi-Piros Gabriella

Ebben a bejegyzésben szeretnék néhány tippet, ötletet megosztani veled, hogy hogyan tartsd a formádat a nyaralás alatt is.

Nyár. Lángos, fagyi, kürtöskalács, sör, roséfröccs, koktélok. Lazaság. Sokaknak – tisztelet a kivételnek – az edzésekben is. Eredményképpen pedig ősszel, borítékolt a legalább 5 kg túlsúly, és kezdődhet az őrület az év végéig újra elérni kívánt formáért. Gyakran találkozom ezzel a jelenséggel. Persze nem a nyaralás alatt fogod elérni a csúcsformádat, főleg eszközök nélkül, de nem is feltétlenül kell leeresztve visszatérni onnan.

Az teljesen egyénfüggő, hogy kinek milyen típusú edzés esik jól a nyaralás alatt. A rövidebb, kevésbé megterhelő, de teljes testet megmozgató edzéseket ajánlom. (Így talán könnyebb is lesz rávenni magad.)

Amennyiben nem eszközök garmadával indulsz neki a nyaralásnak, akkor a saját testsúlyodat kell használnod. Nem feltétlenül kell konditermet keresned ahhoz, hogy edzeni tudj. Ha nincs konditerem, ezekből a saját testsúllyal végezhető gyakorlatokból, mint pl. guggolások, kitörések, szökdelések, futó gyakorlatok, hasizom gyakorlatok állítsd össze az edzéstervedet. Akár futásról vagy más kardió edzésről, akár a már előbb említett saját testsúlyos edzésről van szó, nem kell 30-45 percnél tovább tartania. Emiatt is preferálom a tabatázást vagy a köredzést. A lényeg az, hogy minden főbb izomcsoporton menjünk végig két-három sorozatban. A gyakorlatokat mindig előzze meg alapos bemelegítés, a végén pedig ne feledkezz meg a nyújtásról, valamint az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztásról!

Jobb, ha az edzésedet a kora reggeli órákra időzíted. Így amellett, hogy ilyenkor még nincs kánikula, nem csak egy nagyon kellemes, frissítő edzésben lehet részed, de nem veszel el időt az esetleg a családdal, gyerekekkel együtt tölthető programoktól.

Én személy szerint a futás megszállottja vagyok. Szeretem még kora reggel felfedezni nyaralásunk helyszínét, (érdekes, hogy futva mennyivel több mindent, mennyivel másabban lát az ember a tájból, a városokból, nagyon érdekes és szép helyeket lehet felfedezni) így nem teszem ki extra terhelésnek a szervezetem, ami ebben az időszakban teljesen felesleges.

Érdemes aktívabb kikapcsolódást tervezni, tele olyan programokkal, mint kirándulás, városnézés gyalog, biciklizés, medencében úszás, strand röplabdázás, tollasozás, vízi aerobikon vagy más animációs programokon való részvétel.

Magaddal vihetsz egyszerűbb eszközöket, mint gumigyűrű, gumiszalag, TRX, SMR henger. Ezek az eszközök nem foglalnak sok helyet és kifejezetten mobilisak. Kreatívan felhasználva változatossá tehetik az edzéseidet. Amennyiben erre nincs lehetőség, jöhetnek „tisztán” a saját testsúlyos gyakorlatok.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi van akkor, ha már hónapokkal a nyaralás előtt elhatároztad, hogy az átváltozás útjára lépsz? Hosszú idő óta következetesen és szigorúan betartod az előírtakat, nem eszel félre, folyamatosan nyomod az edzéseket. A jól megszokott környezetedben, a napi rutin során, ez nem olyan túl bonyolult. Na, de mi a helyzet, ha elmész nyaralni? Kezdetben mindig nagy a lelkesedés, majd pár nap után eléggé ki kell logisztikázni. Na meg összeszedni magad fejben ahhoz, hogy be tudd tartani a saját kis rituáléidat, hogy milyen alternatívákat kell majd kitalálnod mind az étkezésed, mind az edzésterved megvalósításának érdekében. Ez valljuk be, nem olyan egyszerű feladat, ha azért a kikapcsolódásra is koncentrálsz, elvégre nyaralásról van szó.

Az edzés és táplálkozás kérdésében én mindig a megfelelő táplálkozást részesítem előnyben. Ha tudsz jól előre tervezni, és ne sajnáld rá az időt még otthon, az utazás előtt, nem kell amiatt aggódnod, hogy kizökkensz a megszokott ritmusodból. A test más. Nem kell, és nem is tesz jót a testednek, és ezáltal neked sem, ha a nyaralás az egész napos fekvésről szól!

Aktív pihenést, élményekben gazdag nyaralást mindenkinek!

Muladi-Piros Gabriella

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.