2020. június 1. // Tünde névnap

Veszprém megyei díjazottak az MKSZ tisztújító közgyűlésén

2019. április 20. 11:36
Magyar kézilabdázásért érdeméremben részesült dr. Soós Kálmán és Tari Tibor.

Mint arról szerdán beszámoltunk, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Budapesten megtartotta tisztújító és éves beszámoló küldöttgyűlését, amely megválasztotta tisztségviselőit. A nagy számban megjelenő 122 fő küldött újabb négy évre egyhangú döntéssel bizalmat szavazott a dr. Kocsis Máté vezette elnökségnek, a férfi szakágért felelős alelnök Nagy László, a női szakág felelőse szintén alelnökként Pálinger Katalin lett, az elnökségben pedig helyett kapott a balatonfüredi illetőségű Csermely Péter mellett Görbicz Anita, Györfi János, Kis-Máténé Kirsner Erika, Marosi László, Oláh Sándor, Radulovics Bojana és dr. Tállay András. A felügyelő bizottság elnökévé dr. Mezei Jánost, tagjaivá Kiss Istvánt és Zsódi Imrét választották.

A szövetség ezen országos fórumon átadta a 2019. évi kitüntetéseit is. Kézilabdázásért Érdeméremben dr. Jámbor Attila, dr. Kersch Ferenc, Komáromi Ákos, dr. Soós Kálmán, Szabó Károly, Szappanos István, Tari Tibor és Vass Sándor részesült, míg a Török Bódog Életműdíjat Kovács László és Vanyus Attila vehette át. Elismerő oklevelet Buday Ferenc, Demény Gyula, Juhász István, Novográdecz Péter (posztumusz), dr. Ökrös Csaba, Simon József és Székely Zoltán kapott.

Dr. Soós Kálmán egyetemi tanulmányai mellett aktív játékosként, majd edzőként is bizonyította sportág iránti szeretetét. 1969. és 1975. között a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem NB I/B-s és NB II-es női kézilabdaszakosztály edzője, az 1980-1985 közötti időszakban a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség Főtitkára.

1975-től NB-s játékvezető, 1989-től 2000-ig nemzetközi játékvezető, 2870 mérkőzést, ebből 492 NB I-es hazai bajnoki- és kupamérkőzést, nyolc világesemény során 197 nemzetközi és nemzetek közötti kupa és válogatott mérkőzést vezetett kézilabda játékvezetőként. A játékvezetői pályafutása után is aktív maradt, mint az MKSZ versenybírói keretének tagja, és mint játékvezetői ellenőr segíti a fiatal tehetséges játékvezetők karrierjét.

Novák András és dr. Soós KálmánNovák András és dr. Soós Kálmán

1997. óta a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség elnöke, 2012-től pedig az MKSZ Játékvezetői Albizottságának elnöke.

Tevékeny részese a Veszprém megyei sok csapatos és sokszereplős kézilabda életnek. Aktív elnökként generálja azon törekvést, hogy átlátható, demokratikus, még szervezettebb, érdekcsoportokra támaszkodó legyen az utánpótlástól a felnőtt első osztályú NB-s csapatokig a megyei kézilabdavilág azáltal, hogy a csapatok, a játékos közösség, a közönség, a szponzorok és a média súlya és szerepe dominánsabb legyen a korábbiaknál. Az általa elkészített és elfogadásra került új alapdokumentumokba, az alapszabályba olyan elemeket is beépített, melyek a sokszereplősség, a demokratikusabb, az átláthatóbb, a bizottsági munkákra épülőbb tevékenységeket jelentik a sportágban, és amelyekből a végrehajtók, az előkészítők, a döntéshozók feladatai, valamint a felügyelő bizottsági rész helyesen válik el egymástól – a kézilabda sportágunk érdekében történő előrelépésként.

A Magyar Kézilabdázásért Aranyjelvény kitüntetés után 2019-ben a Magyar Kézilabdázásért Érdeméremben részesült.

Tari Tibor kézilabdázással való tevékeny kapcsolata negyven évre tekint vissza. Veszprémben általános és középiskolai csapatban, illetve a Veszprémi Építők ifjúsági csapatában kezdett kézilabdázni, de már 14 és fél évesen a játékvezetés mellett kötött ki.

18 évesen lett az akkori országos NB-s játékvezetői keret legifjabb tagja Pongrácz Lászlóval, később pedig a Veszprémbe települő Tiba Andrással. Sok éven keresztül ő volt a legfiatalabb NB-s játékvezető hazánkban, aki a ranglétrát sorra bejárva a pécsi Tóth Jánossal fújhatta a sípot a Győri Rába ETO – Magyar Kábel NB I-es női mérkőzésen is. Amikor már magasabb osztályú mérkőzéseket vezetett, akkor Balatonalmádi férfi kézilabdaéletében vállalt jelentős szerepet addig, amíg a tóparti város férfi gárdája veretlenül megnyerte az NB II-es bajnokságot.

1999-ben azon aktív és agilis csoport tagja volt, aki értelmezte és kidolgozta a kézilabda homokon, strandon űzött változatát, a mai strandkézilabda ősét; itt is az elsők között lett vizsgázott sípmester, később pedig versenybíróként is aktívan munkálkodik.

Novák András és Tari TiborNovák András és Tari Tibor

Megtanulta és tudja, hogy rendkívül hasznos, ha a játékvezető mindvégig szem előtt tartja a sérüléseket megelőzni szándékozó sportszerűséget, no meg a korrektséget – és erre a mérkőzés közvetlen résztvevőit is megtanítja, neveli – mint játékvezető. Ez nála mindig meg is nyilvánult verbalitásban, a két csapat játékosaihoz, az edzőkhöz, a sportvezetőkhöz való viszonyában és minden megnyilvánulásában és tettében.

Szakmájából adódó sportrendezvény szervezési ismereteire, ill. tapasztalatára támaszkodva több évtizede önzetlenül segíti a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség szakmai, szervezési és marketing munkáját. Társadalmi munkáját széleskörű elismerés övezi. Kollégái, sporttársai nagyra becsülik önzetlenségét, a kézilabdázás veszprémi népszerűsítéséért kifejtett tevékenységét.

A negyvenéves aktív játékvezetői működésért kapott jubileumi elismerése után 2019-ben a Magyar Kézilabdázásért Érdeméremben részesült.

vehirsport.hu

További cikkek

A Szeged két évvel hosszabbított Mirko Aliloviccsal
A Szeged két évvel hosszabbított Mirko Aliloviccsal
A MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata két évvel, 2023 nyaráig meghosszabbította Mirko Alilovic szerződését.
A veszprémi szurkolók meglepték a búcsúzó Terzicet
A veszprémi szurkolók meglepték a búcsúzó Terzicet
A Veszprémi Szurkolói Egyesület szervezésében csütörtök este mintegy kétszáz drukker gyűlt össze a Benedek-hegynél, hogy köszönetét fejezze ki a kézilabdacsapatot tizenegy év után elhagyó Mirsad Terzicnek.
Érden játssza a következő szezon hazai mérkőzéseit a DKKA
Érden játssza a következő szezon hazai mérkőzéseit a DKKA
Érden játssza a 2020/2021-es szezon hazai mérkőzéseit a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) saját sportcsarnoka felújítása miatt - közölték a klub csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol négy új játékost is bejelentettek.
Éles Benedek: Nem mondtunk le a feljutásról!
Éles Benedek: Nem mondtunk le a feljutásról!
Minket, fiatalokat a pénz egyelőre még egyáltalán nem érdekel. A fejlődésünk viszont már annál inkább. Ahhoz pedig itt, a Veszprémi KKFT színeiben minden adott. Nem akarunk innen elmenni, az élvonalban bizonyítanánk! – hangsúlyozta a húszéves kézilabdázó.
Eldőlt, mikor kezdi a felkészülést a Telekom
Eldőlt, mikor kezdi a felkészülést a Telekom
A Telekom Veszprém sportigazgatója, Nagy László a Veszprém tervezett programja mellett a magyar bajnoki rajt időpontjáról, valamint a válogatott összetartásáról is beszélt az M4 Sportnak, ahol az Izland elleni londoni „thriller” is szóba került.
2020. június 1. // Tünde névnap