2020. október 30.
//
Alfonz névnap

Világbajnoki címet szereztek a veszprémi tékvandósok!

2019. május 2. 8:12
Az egyaránt veszprémi Bécsi Nikolettet, Kosztyu Veronikát és Mucsy Petrát soraiban tudó magyar válogatott a tavaly Európa-bajnoki címe után idén világbajnoki aranyat ünnepelhetett erőtörésben.

Április 24-től 28-ig a németországi Inzell városában rendezték a 2019. évi tékvandó-világbajnokságot, ahol 64 ország több mint 1200 sportolója küzdött meg. A magyar válogatott színeiben három veszprémi kiválóság is részt vett a rangos eseményen: Bécsi Nikolett (Veszprémi Padányi Klub, edzője: Vajky László), valamint Kosztyu Veronika és Mucsy Petra (Veszprémi TKD SE, edzőjük Somlai János).

Az ötnapos seregszemlén az egyéni számok után az utolsó napon, szombaton reggel lépett tatamira a magyar női alakulat. A mezőny nagyon erősnek bizonyult, több csapat már világbajnokként, tagjaik pedig egyéni világbajnokként érkeztek Németországba.

Bécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika és Mucsy Petra - világbajnok lett a magyar csapatBécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika és Mucsy Petra - világbajnok lett a magyar csapat

– Már az első csapatok fellépését követően látszott, hogy nagyon nehéz dolga lesz mindenkinek. A versenyző országok háromnegyede esélyes volt a dobogóra. A magyarokat még az elején szólították törésre, majd ezután következett az igazi idegharc. Sorra jöttek a különböző nemzetek csapatai, akik mind-mind a mieink alatt teljesítettek. Már három órája tartott ez a versenyszám és még mindig több mint tíz csapat volt hátra, akik közül még nyolcan potenciális esélyesnek számítottak akár az aranyéremre is. Nagy volt tehát az izgalom a magyarok lelátóján, aztán közel egyórás csúszást követően végre eldőlt minden: Magyarország megszerezte a világbajnoki címet az amerikai és a román válogatottat megelőzve – emlékezett vissza Vajky László, Bécsi Nikolett edzője.

Hozzátette: a magyar lányok jó esélyekkel érkezett a vb-re, hiszen már az előző világversenyeken is ígéretesen szerepeltek, s több dobogós eredményt is elértek. Bécsi Nikolett és Mucsi Petra tagja volt a korábbi Eb-, illetve vb-bronzérmes együttesnek is. Aztán 2018-ban jött az igazi áttörés, amikor is Európa-bajnoki lett az idén világbajnoki címet szerző, három veszprémi versenyző alkotta felnőtt női erőtörő csapat. A válogatott negyedik tagja: Süli Tamara (Corvin Taekwon-do Klub, Magyarbánhegyes). Az éremtáblázaton Magyarország az előkelő 14. helyen végzett a 64 nevező ország közül.

Mucsy Petra, Bécsi Nikolett és Vajky LászlóMucsy Petra, Bécsi Nikolett és Vajky László

A veszprémi lányok tehát világbajnokként zártak, s így bekerültek egy igen illusztris klubba. A magyar tékvandó negyvenéves fennállása alatt ugyanis eddig mindössze kilencen büszkélkedhettek vb-arannyal. Köztük a veszprémiek háromszoros világbajnokával, Rajkai Andreával, a kétszeres első Papirovnyik Mónikával és a szintén világbajnok Vajky Lászlóval. A mester után tehát a tanítvány is világbajnok lett!

A lányoknak legközelebb az Európa-bajnokságon bizonyíthatnak. Bécsi Nikolettnek pedig pár nap pihenés után folytatódik a felkészülése, ugyanis két héttel a vb után már másik sportágában – kick-box – rendeznek világkupát.

Zatkalik Dávid

További cikkek

Mestereket avattak Veszprémben
Mestereket avattak Veszprémben
Kerekes Balázs, Meilinger László, Tőkés Renáta, Gyömörei Gyula és Kurdi Panna veszprémi tékvandósok különleges dan mestervizsgán vettek részt öt a hétvégén.
Tizenkét bajnoki címet szereztek a veszprémi szumósok
Tizenkét bajnoki címet szereztek a veszprémi szumósok
Szigetszentmiklóson rendezték meg a szumó országos bajnokságot és Eb-válogatóversenyt, valamint az U12-es korosztály felkészülési versenyét. A Centrum SE húsz fős csapata huszonöt érmet szerzett.
Gálameccset nyert a veszprémi bunyós
Gálameccset nyert a veszprémi bunyós
Kun Marcell többször is padlóra küldte ellenfelét a fővárosi BSK Crossfightban rendezett küzdősport-gálaesten, amelyen végül még az első menetben TKO-győzelmet aratott Dobos Gergely tanítványa.
Veszprémi tehetséget támogat a MOL Alapítvány
Veszprémi tehetséget támogat a MOL Alapítvány
A Veszprémi Kempo SE tizennégy éves reménységét, Czuppon-Horváth Lilit beválasztották a MOL Alapítvány 2020-as Tehetségtámogató Programjába. Békési Gergely tanítványa rászolgált a támogatásra, hiszen a belföldi bajnoki címek mellett alapembere lett a magyar válogatottnak is. A nemzetközi sikereinek köszönhetően pedig az Európai Fekete Öves Tanács hazánk legjobb ifjúsági lány versenyzőjének választotta a tavalyi évben.
Rivalizálás helyett inkább tanulnak egymástól
Rivalizálás helyett inkább tanulnak egymástól
A Veszprémi Kempo SE vezetőedzőjének hitvallása, hogy ahol csak lehet, ott segítsenek egymáson az emberek. Békési Gergely ezzel a célzattal szervezte meg szombaton az I. Veszprémi K1 és kick-box szemináriumot is, amelyre nemcsak a megyéből, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeztek érdeklődők.