Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Világbajnoki címet szereztek a veszprémi tékvandósok!

2019. május 2. 9:12
Az egyaránt veszprémi Bécsi Nikolettet, Kosztyu Veronikát és Mucsy Petrát soraiban tudó magyar válogatott a tavaly Európa-bajnoki címe után idén világbajnoki aranyat ünnepelhetett erőtörésben.

Április 24-től 28-ig a németországi Inzell városában rendezték a 2019. évi tékvandó-világbajnokságot, ahol 64 ország több mint 1200 sportolója küzdött meg. A magyar válogatott színeiben három veszprémi kiválóság is részt vett a rangos eseményen: Bécsi Nikolett (Veszprémi Padányi Klub, edzője: Vajky László), valamint Kosztyu Veronika és Mucsy Petra (Veszprémi TKD SE, edzőjük Somlai János).

Az ötnapos seregszemlén az egyéni számok után az utolsó napon, szombaton reggel lépett tatamira a magyar női alakulat. A mezőny nagyon erősnek bizonyult, több csapat már világbajnokként, tagjaik pedig egyéni világbajnokként érkeztek Németországba.

Bécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika és Mucsy Petra - világbajnok lett a magyar csapatBécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika és Mucsy Petra - világbajnok lett a magyar csapat

– Már az első csapatok fellépését követően látszott, hogy nagyon nehéz dolga lesz mindenkinek. A versenyző országok háromnegyede esélyes volt a dobogóra. A magyarokat még az elején szólították törésre, majd ezután következett az igazi idegharc. Sorra jöttek a különböző nemzetek csapatai, akik mind-mind a mieink alatt teljesítettek. Már három órája tartott ez a versenyszám és még mindig több mint tíz csapat volt hátra, akik közül még nyolcan potenciális esélyesnek számítottak akár az aranyéremre is. Nagy volt tehát az izgalom a magyarok lelátóján, aztán közel egyórás csúszást követően végre eldőlt minden: Magyarország megszerezte a világbajnoki címet az amerikai és a román válogatottat megelőzve – emlékezett vissza Vajky László, Bécsi Nikolett edzője.

Hozzátette: a magyar lányok jó esélyekkel érkezett a vb-re, hiszen már az előző világversenyeken is ígéretesen szerepeltek, s több dobogós eredményt is elértek. Bécsi Nikolett és Mucsi Petra tagja volt a korábbi Eb-, illetve vb-bronzérmes együttesnek is. Aztán 2018-ban jött az igazi áttörés, amikor is Európa-bajnoki lett az idén világbajnoki címet szerző, három veszprémi versenyző alkotta felnőtt női erőtörő csapat. A válogatott negyedik tagja: Süli Tamara (Corvin Taekwon-do Klub, Magyarbánhegyes). Az éremtáblázaton Magyarország az előkelő 14. helyen végzett a 64 nevező ország közül.

Mucsy Petra, Bécsi Nikolett és Vajky LászlóMucsy Petra, Bécsi Nikolett és Vajky László

A veszprémi lányok tehát világbajnokként zártak, s így bekerültek egy igen illusztris klubba. A magyar tékvandó negyvenéves fennállása alatt ugyanis eddig mindössze kilencen büszkélkedhettek vb-arannyal. Köztük a veszprémiek háromszoros világbajnokával, Rajkai Andreával, a kétszeres első Papirovnyik Mónikával és a szintén világbajnok Vajky Lászlóval. A mester után tehát a tanítvány is világbajnok lett!

A lányoknak legközelebb az Európa-bajnokságon bizonyíthatnak. Bécsi Nikolettnek pedig pár nap pihenés után folytatódik a felkészülése, ugyanis két héttel a vb után már másik sportágában – kick-box – rendeznek világkupát.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.