2020. február 23. // Alfréd névnap

Világbajnoki címet szereztek a veszprémi tékvandósok!

2019. május 2. 9:12
Az egyaránt veszprémi Bécsi Nikolettet, Kosztyu Veronikát és Mucsy Petrát soraiban tudó magyar válogatott a tavaly Európa-bajnoki címe után idén világbajnoki aranyat ünnepelhetett erőtörésben.

Április 24-től 28-ig a németországi Inzell városában rendezték a 2019. évi tékvandó-világbajnokságot, ahol 64 ország több mint 1200 sportolója küzdött meg. A magyar válogatott színeiben három veszprémi kiválóság is részt vett a rangos eseményen: Bécsi Nikolett (Veszprémi Padányi Klub, edzője: Vajky László), valamint Kosztyu Veronika és Mucsy Petra (Veszprémi TKD SE, edzőjük Somlai János).

Az ötnapos seregszemlén az egyéni számok után az utolsó napon, szombaton reggel lépett tatamira a magyar női alakulat. A mezőny nagyon erősnek bizonyult, több csapat már világbajnokként, tagjaik pedig egyéni világbajnokként érkeztek Németországba.

Bécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika és Mucsy Petra - világbajnok lett a magyar csapatBécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika és Mucsy Petra - világbajnok lett a magyar csapat

– Már az első csapatok fellépését követően látszott, hogy nagyon nehéz dolga lesz mindenkinek. A versenyző országok háromnegyede esélyes volt a dobogóra. A magyarokat még az elején szólították törésre, majd ezután következett az igazi idegharc. Sorra jöttek a különböző nemzetek csapatai, akik mind-mind a mieink alatt teljesítettek. Már három órája tartott ez a versenyszám és még mindig több mint tíz csapat volt hátra, akik közül még nyolcan potenciális esélyesnek számítottak akár az aranyéremre is. Nagy volt tehát az izgalom a magyarok lelátóján, aztán közel egyórás csúszást követően végre eldőlt minden: Magyarország megszerezte a világbajnoki címet az amerikai és a román válogatottat megelőzve – emlékezett vissza Vajky László, Bécsi Nikolett edzője.

Hozzátette: a magyar lányok jó esélyekkel érkezett a vb-re, hiszen már az előző világversenyeken is ígéretesen szerepeltek, s több dobogós eredményt is elértek. Bécsi Nikolett és Mucsi Petra tagja volt a korábbi Eb-, illetve vb-bronzérmes együttesnek is. Aztán 2018-ban jött az igazi áttörés, amikor is Európa-bajnoki lett az idén világbajnoki címet szerző, három veszprémi versenyző alkotta felnőtt női erőtörő csapat. A válogatott negyedik tagja: Süli Tamara (Corvin Taekwon-do Klub, Magyarbánhegyes). Az éremtáblázaton Magyarország az előkelő 14. helyen végzett a 64 nevező ország közül.

Mucsy Petra, Bécsi Nikolett és Vajky LászlóMucsy Petra, Bécsi Nikolett és Vajky László

A veszprémi lányok tehát világbajnokként zártak, s így bekerültek egy igen illusztris klubba. A magyar tékvandó negyvenéves fennállása alatt ugyanis eddig mindössze kilencen büszkélkedhettek vb-arannyal. Köztük a veszprémiek háromszoros világbajnokával, Rajkai Andreával, a kétszeres első Papirovnyik Mónikával és a szintén világbajnok Vajky Lászlóval. A mester után tehát a tanítvány is világbajnok lett!

A lányoknak legközelebb az Európa-bajnokságon bizonyíthatnak. Bécsi Nikolettnek pedig pár nap pihenés után folytatódik a felkészülése, ugyanis két héttel a vb után már másik sportágában – kick-box – rendeznek világkupát.

Zatkalik Dávid

További cikkek

Csapatban és a férfiaknál címvédés, a nőknél trónfosztás
Csapatban és a férfiaknál címvédés, a nőknél trónfosztás
Rasovszky Kristófot sorozatban harmadszor választották meg az év veszprémi férfi sportolójának. A csapatoknál a Telekom Veszprém ugyancsak ismételt, a nőknél ugyanakkor „trónfosztás” történt: Bécsi Nikolett lett a 2019-es esztendő legjobbja.
Bécsi Nikolett háromszor is dobogóra állhatott az Európa-kupán
Bécsi Nikolett háromszor is dobogóra állhatott az Európa-kupán
A veszprémi klasszis egy ezüst- és két bronzéremmel tért haza a Horvátországban rendezett kick-box Európa-kupáról.
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
A veszprémi sportbarátok idén tizenegyedik alkalommal ítélhetik oda a közönségdíjat, a tavalyi évhez hasonlóan, a három mértékadó veszprémi hírportál összefogásával.
Nemzetközi szumó válogató és kvalifikációs verseny
Nemzetközi szumó válogató és kvalifikációs verseny
Kilenc ország 250 versenyzője 352 kategóriában mérte össze tudását az érdi viadalon, melyet az utánpótlás korosztályok számára az Európa-bajnokság válogatóversenyeként, a felnőtteknek pedig a Világjátékok kvalifikációs versenyeként rendeztek meg.
Pénz hiányában mennyit ér a tehetség?
Pénz hiányában mennyit ér a tehetség?
A veszprémi Weapon Group SC harcosa, Főczény Károly decemberben megszerezte első felnőtt világbajnoki címét a Szigetszentmiklóson rendezett II. kempo-világkupán. Nagy szerencse, hogy a megmérettetést hazánkban tartották, ugyanis Faragó Attila nehézsúlyú tanítványa – támogatók hiányában – már többször kényszerült lemondani a nemzetközi szereplésről.
2020. február 23. // Alfréd névnap