2021. július 23.
//
Lenke névnap

Dobópárbaj a város szívében

2019. május 8. 12:00
Csillogó szemek, önfeledt arcok – dobópályává varázsolta kedden az Óváros teret a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club: életre hívta a tavalyi nagy sikerű súlylökő párbajt, jótékonysági akciót hirdetve a sérült gyermekek támogatására.

Első királynénk, Gizella ünnepe bizony a veszprémi atlétika életében is jeles eseménnyel szolgált: kedden délután ugyanis a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szervezésében sor került a II. Súlylökő Párbajra városunk szívében, az Óváros téren. Megyénk egyebek mellett egyetlen felnőtt súlylökő magyar bajnokkal büszkélkedhet: a VEDAC egykori edzője és versenyzője, Páli Viktor igaz, már felhagyott a versenyzéssel, de szeretett sportágáról alkotott egykori szavai körülírják azt minden tekintetben: „Olyan, mint egy tánc, egyszerűen csodálatos!"

Nos, táncolni az esőben valóban varázslatos emlék, súlyt lökni azonban igazán veszélyes élmény: Németh Attila, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club közeljövőben jubiláló ügyvezető igazgatója hálát is mondott az időjárásnak, hogy a kegyeibe fogadta rendezvényüket, amelynek megvalósításáért közel harmincan dolgoztak a közelmúltban megállás nélkül, lelkiismerettel. Majd pedig felkérte Ovádi Pétert a királynék városának országgyűlési képviselőjét, hogy nyissa meg az ország egyetlen köztéri fesztiválversenyét.

Ovádi Péter és Németh AttilaOvádi Péter és Németh Attila

– A közelmúlt eredményei rendre azt igazolják, hogy Veszprém nemcsak egyetemi, hanem sportvárosként is helytáll: Rasovszky Kristóf ismét az ország legjobbja lett, a tékvandós lányok világbajnoki címet ünnepelhettek, kéziseink bejutottak a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, futsalcsapatunk újabb hazai diadalt aratott, a kosarasok pedig bejutottak bajnokságuk fináléjába. Természetesen méltán lehetünk büszkék a VEDAC-ra is, hiszen olimpikonokkal jutalmaznak minket: munkájuk ékköve a mai esemény, amely az ország legszebb közterületének örvend – fogalmazott Ovádi, majd sérülésmentes versenyzést kívánt a sportolóknak.

Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elismeréseként az erőpróba idén már hivatalosan is a liga versenysorozat része lett: a junior korosztályú férfiak mellett, a felnőtt nők néztek egymással farkasszemet. S, ha már szóba jöttek a tekintetek, szép számú közönség fordult meg az Óváros téren, a külön erre a célra kialakított versenyterületen: közel ezren megfordultak, voltak akik a tűztoronyból csodálták az eseményeket.

Péringer MárkPéringer Márk

Elkezdődött hát a párbaj, előszőr a junior férfiak ragadták meg az öntöttvas súlygolyókat (6 kg): a rendező egyesület képviseletében Péringer Márk nem is habozott, új egyéni csúcsával (15,47 cm) az előkelő harmadik helyezésig jutott. Ebben a számban Fekete István nyert, a kecskeméti KARC atlétájának lökése 18,61 méterig röpült. A felnőtt nők mezőnyében a győztes személye nem is volt kérdés (4kg): az olimpiai bronzérmes, világbajnok Márton Anita 17,81 méteres győzelme dicsérte békéscsabai egyesületét.

Márton AnitaMárton Anita

Miután véget értek a hivatalos versenyek, következhetett a jótékonysági súlylökés, melyen politikusok, sportvezetők de más sportág kiválóságai is dobókörbe léptek: ugyanis a VEDAC a 2023-as EKF-projektre utalva, vállalta, hogy annyiszor 2023 forintot ajánl fel az Útkereső Alapítvány a Gyermekekért szervezetnek, ahány métert löknek a veszprémi közéleti személyek. Fontos megjegyezni, hogy a szülők által alapított civil szervezet sérült gyermekek boldogságáért végez karitatív tevékenységet.

Rajki Tamás, Ovádi Péter és Porga GyulaRajki Tamás, Ovádi Péter és Porga Gyula

Együtt, közös erővel pedig nem nehéz jót cselekedni: az indíttatáshoz csatlakozott többek között Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Rajki Tamás, az 1. FC Veszprém NB I-es futsalklub ügyvezetője, Naményi Miklós, a Hoya Pannon Egyetem Veszprém NB I/B-s kosárlabda-együttest működtető társaság ügyvezetője, és Török Krisztián, a VEDAC szakmai vezetője is.

Valamint Gulyás Péter, a Telekom Veszprém utánpótlásért felelős szakmai igazgatója, aki portálunk kérdésére elmondta, hogy egy jó tett érdekében soha nem volt rest cselekedni, majd hozzáfűzte viccesen, hogy akárcsak a Veszprémnek a négyes döntőben, neki sem lesz egyszerű dolga hiszen komoly társaság gyűlt össze „ellenfélként”! Továbbá Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém elnöke is vasgolyót markolt. A VEDAC részéről pedig a három legfiatalabb magyar bajnokuk állt dobókörbe: Poharánszki Anna távolugró, Rédling Renáta futó és Kövér Fanni gerelyhajító is nemesen alkotott.

Orbán ÉvaOrbán Éva

Nem megfeledkezve Orbán Éva háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó kalapácsvetőnőről sem, aki kérdésünkre elmondta, hogy nagyon örül, hogy a VEDAC őt jelölte ki erre az önzetlen feladatra, hiszen ezzel gyerekeken segíthet. (Dobásaik által kicsivel több mint kettőszázhúszezer forint gyűlt össze.) Búcsúzásképp pedig reményét is kifejezte, miszerint a párbajból hagyomány terem, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-as projekt egyik büszkesége lehessen.


Videó a jótékonysági súlylökésről:

Képek
Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Egyre szebb az ezüst
Egyre szebb az ezüst
Az U20-as atlétikai Európa-bajnokság egyik legizgalmasabb fináléjában, a leány 3000 méteres akadályfutás döntőjében két századdal lemaradva az első helyezettől szerzett ezüstérmet a 17 éves Varga Gréta, akivel az utanpotlassport.hu elevenítette fel a tallinni pillanatokat.
A szövetség elnökének nincsenek konkrét elvárásai az atlétákkal szemben
A szövetség elnökének nincsenek konkrét elvárásai az atlétákkal szemben
Gyulai Miklósnak, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnökének nincs konkrét elvárása a versenyzőikkel szemben a pénteken kezdődő tokiói olimpián.
Hárman is döntőztek az Eb-n
Hárman is döntőztek az Eb-n
A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) három sportolója is döntőbe jutott Tallinnban az U20-as atlétikai Európa-bajnokságon. Mind a négy fiatal dicséretet érdemel, hiszen helytálltak az erős mezőnyben.
Ekkor szoríthatunk a veszprémi olimpikonokért
Ekkor szoríthatunk a veszprémi olimpikonokért
Két veszprémi egyesület négy sportolója kvalifikálta magát a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiára – íme a veszprémi olimpikonok programja.
Hatalmas küzdelemben Eb-ezüstérmes Varga Gréta!
Hatalmas küzdelemben Eb-ezüstérmes Varga Gréta!
A veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) tizenhét éves kiválósága, Varga Gréta Barbara ezüstérmet szerzett 300 méteres akadályfutásban a Tallinnban zajló U20-as Európa-bajnokság szombati versenynapján.