2020. május 27. // Hella névnap

Fényes veszprémi sikerek a tájfutó diákolimpián

2019. május 24. 20:48
Kiválóan szerepeltek a veszprémi fiatalok a 2018/2019. évi tájékozódási futó diákolimpia Tatabányán rendezett országos döntőjében.

A Komárom-Esztergom Megyei Tájfutó Szövetség, valamint három tájfutó egyesület összefogásával rendezték meg a 2018/2019. tanévi tájékozódási futó diákolimpia országos döntő Tatabányán, amelyen kitűnő eredményeket értek el megyénk általános és középiskolás tanulói.

A rövidtávú versenyszámmal kezdődött a megmérettetések sora Tatabánya lakótelepi jellegű, közparkokkal tarkított városrészében. A Május 1. parkban kialakított célba ketten is diákolimpiai bajnokként érkeztek: Bálint Gergő a FII-es korcsoportban, tavalyi rövidtávú bajnoki címét megismételve, Gaschler Emma pedig a NIII-as korcsoport legjobbjaként.

A rövidtávú verseny Veszprém megyei díjazottjai - Fotók: Bálint MónikaA rövidtávú verseny Veszprém megyei díjazottjai - Fotók: Bálint Mónika

Délután ugyanez a környék volt a helyszíne a megyei összeállítású fiú- és lánycsapatok számára meghirdetett váltóversenynek, ahol az első futónak egy közepes, a másodiknak egy rövid, míg a harmadik csapattagnak egy hosszú pályát kellett teljesítenie. A népes és erős mezőnyben (a fiúknál ötven, a lányoknál harmincegy háromfős váltó indult) Veszprém megye két ezüstérmes helyezést vívott ki másodperceken múló, szoros küzdelemben.

Vasárnap a normáltávú versenyszámban, a Gerecse-hegység köves-sziklás, néhol meredek oldalai között mérték össze újra felkészültségüket a fiatalok. – A Tatabánya fölé magasodó híres Turul-madár szobor közeléből induló pályákon komoly tájékozódási képességeket igénylő feladatot kaptak a versenyzők. A jócskán felnövekedett, csalános aljnövényzeten kívül az időjárás viszontagságait is le kellett küzdeniük: a mezőny eleje még szakadó esőben futott, míg a később rajtolókat az időközben kisütő nap melegétől párolgó, szinte egy öntözött fóliasátor belsejét idéző erdő fogadta, amelyben szintén nem könnyű futni – de öt szép dobogós helyezés itt is született – fogalmazott Mérő Edit, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tájfutó szakosztályának sajtóreferense.

A normáltávú verseny Veszprém megyei díjazottjaiA normáltávú verseny Veszprém megyei díjazottjai

Kiemelkedő formában versenyeztek az országos döntőben Bálint Gergő, Gaschler Emma és Mérő Dominika, akik mindkét egyéni számukban, valamint a váltó versenyen egyaránt dobogós helyezést értek el, így a hétvége során három-három diákolimpiai éremmel lettek gazdagabbak.

Egyéni eredményeik alapján az iskolák pontversenyében 24-24 ponttal a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola (Gaschler Janka és Gaschler Emma jóvoltából), valamint a Vetési Albert Gimnázium (Bálint Benedek és Mérő Dominika révén) egyaránt az 5. legmagasabb pontszámot érte el tanintézménye számára a 71 iskolát felvonultató, népes ranglistán.

Rövidtáv eredmények:
FIII. 1. Bálint Gergő (Veszprém, Báthory), 5. Blaskó Benedek (Nemesvámos, Waldorf)
FV. 4. Bálint Benedek (Veszprém, Vetési)
FVI. 6. Péntek Márton (Veszprém, Lovassy)
NII. 4. Barát Jázmin (Nemesvámos, Waldorf)
NIII. 1. Gaschler Emma (Veszprém, Szilágyi)
NIV. 6. Lantai Lili (Veszprém, Botev)
NV. 5. Lantai Boróka (Veszprém, Lovassy)
NVI. 2. Mérő Dominika (Veszprém, Vetési)

Váltóverseny eredmények:
Fiúk: 2. Veszprém megye 1. sz. csapata: Bálint Ádám, Bálint Gergő, Bálint Benedek
Lányok: 2. Veszprém megye 1. sz. csapata: Lantai Lili, Gaschler Emma, Mérő Dominika

Normáltáv eredmények:
FIII. 2. Bálint Gergő (Veszprém, Bátory)
FV. 4. Bálint Benedek (Veszprém, Vetési)
NII. 4. Gaschler Janka (Veszprém, Szilágyi)
NIII. 2. Gaschler Emma (Veszprém, Szilágyi)
NIV. 2. Lantai Lili (Veszprém, Botev)
NV. 2. Lantai Boróka (Veszprém, Lovassy)
NVI. 3. Mérő Dominika (Veszprém, Vetési)

vehirsport.hu
2020. május 27. // Hella névnap