2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Európa egyik legjobb kosárlabda-akadémiája Veszprémben!

2019. augusztus 14. 12:00
veszpremkosar.hu
A Canarias Basketball Academy a kontinens egyik legjobb képzését biztosítja majd a magyar és külföldi fiataloknak egyaránt veszprémi műhelyében – jelentették be a felek szerdán, az Oliva Étteremben tartott hivatalos sajtótájékoztatón.

A veszprémi Oliva Étteremben tartott szerdai sajtótájékoztatón a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapatát működtető Veszprém Kosárlabda Kft. társszervezete, a Pannon Basketball Management Kft. bejelentette, hogy stratégiai szerződést kötött a világ egyik legjobb és legsikeresebb kosárlabda-akadémiájával, a tenerifei központú Canarias Basketball Academy-vel (CBA). Az együttműködés értelmében a CBA szakmai stábjának tagjai - kiegészülve magyar szakemberekkel - a kontinens egyik legnívósabb színvonalú képzését fogják biztosítani Veszprémben az arra kiválasztott, a Föld minden tájáról érkező fiatal tehetségeknek.

A Kanári-szigeteki kosárlabda-akadémiát 2007-ben alapította Rob Orellana, aki azt megelőzően tizenöt éven át edzősködött az amerikai egyetemi bajnokság egyes divíziójában, valamint három esztendeig nemzetközi szinten is. Több mint százhúsz NCAA Divízió 1-es és tíz NBA játékos dolgozott vele, illetve fejlődött az általa kidolgozott, mindenre kiterjedő és rendkívül hatékony egyéni kosárlabdaképzésnek köszönhetően.

A CBA a megalapítása óta eltelt tizenkét évben több mint százhetven kosárlabdázót adott az amerikai egyetemi kosárlabdázásnak és neves európai csapatoknak. Az akadémia egykori növendékei közül jelenleg harminchárom játékos játszik az Amerikai Egyesült Államokban, tizenkilenc a spanyol ligákban, míg huszonhat a világ különböző bajnokságaiban. Az elmúlt két évben például két játékosukat is leigazolta a spanyol Barcelona csapata. Ez a kiemelkedő képzés lesz mostantól elérhető Veszprémben.

Naményi Miklós, Rob Orellana, Csorvási Levente, Arvydas StraupisNaményi Miklós, Rob Orellana, Csorvási Levente, Arvydas Straupis

A Pannon Basketball Management Kft. ügyvezető igazgatója, Naményi Miklós az együttműködés létrejöttének hátteréről beszélt. Elmondta, hogy régre visszanyúló tervük volt már, hogy egyesületük önfenntarthatóságát biztosíthassák, ugyanis ha az utánpótlás-nevelés állami támogatása egyszer véget érne, szeretnék, hogy legyen továbbra is élet a veszprémi kosárlabdasportban. Hozzátette, hogy a kialakult kapcsolat féléves kemény egyeztetési munka eredménye. Végül pedig hangsúlyozta, hogy városunk előtt így a világ lehetőségei is megnyíltak, hiszen az akadémia kapcsolatrendszerének hála az itt fejlődő tehetségek világszerte elhelyezkednek majd a sportban.

Rob Orellana, a Canarias Basketball Academy alapítója és vezérigazgatója röviden bemutatta a szervezetét, valamint kitért arra is, hogy miért döntöttek úgy, hogy megalapítják a CBA Veszprém társszervezetet. Elárulta, hogy az akadémiának elsődleges célja volt az, hogy terjeszkedhessen, ehhez pedig megyeszékhelyünkre, Veszprémre esett a választásuk. Elmondta, hogy immár tizenkét szezon van a hátuk mögött, amely idő alatt 35 országból 700 kosárlabdázó pallérozódott az akadémiájuk rendszerében. Nyomatékosította, hogy Veszprém nagyon fontos része lesz a képzésüknek, hiszen itt minden feltétel adott ahhoz, hogy sikereket érhessenek el. Ehhez pedig pluszban egy külön vezetőedzőt is biztosítanak: az egykori profi kosárlabdázót, a CBA kötelékének rutinos tagját, a litván Arvydas Straupist.

A Pannon Basketball Management Kft. sportigazgatója, Csorvási Levente ismertette az ifjú sportolók számára biztosítani kívánt feltételeket, valamint azokat a projekteket, amelyekben közösen vesznek részt az spanyol központú szervezettel. Úgy fogalmazott, hogy ez az akadémiai rendszer egy óriási kinccsel szolgál mind a városnak, mind az országnak, ugyanis a fiatalok olyan tudásra tehetnek majd szert, ami egész életükön át elkíséri őket. Kiemelte, hogy a szülőknek sem kell majd aggódniuk gyermekeikért, ugyanis egy ösztöndíj rendszer is életbe fog lépni: az étkeztetés és lakhatás mellett a gyermekek iskoláztatása is biztosítva lesz. Így, ha végül profi játékosok nem is lesznek, de nyelvtudással és iskolai végzettséggel rendelkezni fognak. Végül pedig hozzáfűzte, hogy az edzésekre három helyi csarnok mellett a klub saját funkcionális edzőtermében is lehetőség lesz.

Fotók forrása: veszpremkosar.hu/Szász PéterFotók forrása: veszpremkosar.hu/Szász Péter

A veszprémi akadémia, illetve utánpótlás-szervezet élére kinevezett technikai igazgató és vezetőedző a litván Arvydas Straupis lett, aki már hosszú ideje edzősködik a CBA-nál. A szakember a képzési rendszerbe nyújtott betekintést az eseményen résztvevőknek. Elmondta, hogy tizenöt évig tartó profi játékoskarrierje alatt sikerült komoly tapasztalatot szerezni a sportban, amelyhez a tizenhárom éve tartó edzői pályafutása is hozzájárult. Hangsúlyozta, hogy az akadémián történő munka valós, mindennapi tevékenységet takar, ugyanis a reménységeknek naponta többször is lesz lehetőségük edzeni. Nyomatékosította, hogy nem az az elsődleges céljuk, hogy a fiatalokat versenyeztessék, hanem az, hogy egyénileg kihozhassák belőlük a maximumot, hogy később nívós kluboknál helyezkedhessenek el.

A sajtótájékoztató végén CBA Veszprém első növendékeinek képviseletében egy közös fotó erejéig csatlakozott az elöljárókhoz két fiatal tehetséges kosárlabdázó is, a magyar Bruder Flórián és a szenegáli Assane Mbaye. Ők már a Canarias Basketball Academy képzésében tesznek meg mindent azért, hogy a kosaras álmaikból valóság szülessen.

Simon Dani
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 3. 2023. május 14. 18:00 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrösi Sólymok KE Veszprém KK 91-94
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 2. 2023. május 10. 18:00 Veszprém, Vetési Albert Gimnázium Veszprém KK Nagykőrösi Sólymok KE 79-77
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 1. 2023. május 6. 18:00 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrösi Sólymok KE Veszprém KK 67-62
előző események betöltése