Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C

Veszprémi sikerek az új típusú tájfutó versenyen

2019. szeptember 4. 17:34
Nyolc érmet szereztek a Veszprémi Honvéd Sportegyesület versenyzői Vas megye rövidtávú bajnokságán, a Szombathely Kupán pedig hatan értek el dobogós helyezést.

A régiónkban először rendezték meg az új típusú tájékozódási futó versenyt, az úgynevezett kieséses sprintversenyt. 2020-tól fogják bevezetni a tájékozódási futó világbajnokságon ezt a rendkívül látványos, pörgős versenyformát, amelybe most a nevezők belekóstolhattak az augusztus 25-én rendezett Szombathely Kupán.

A terep újnak számított, az elmúlt húsz évben nem rendeztek tájfutó versenyt az Oladi-lakótelep környékén. A pályák változatos jellegű területeket érintettek, lakótelepeket, parkokat, játszótereket, de a városi környezet ellenére sűrű aljnövényzetű erdősávokon, a Perint-patak mentén ligetes-erdős részeken, és tarra vágott szántóföldeken is keresztül kellett haladniuk a futóknak – tudtuk meg Mérő Edittől, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tájfutó szakosztályának sajtóreferensétől.

A verseny három fordulóból állt. Elsőként a selejtezőre került sor a délelőtt folyamán. Ez a futam egyben Vas megye rövidtávú tájékozódási futó bajnoksága is volt, külön eredményhirdetéssel.

A dobogón végző veszprémi tájfutók - Fotó: VHSA dobogón végző veszprémi tájfutók - Fotó: VHS

A selejtezőből kategóriánként (férfi/női ifjúsági, felnőtt és szenior) a legjobb tizenkét időt futó versenyző juthatott tovább, akiket a szabályok alapján a kategóriánkénti két-két elődöntős csoport valamelyikébe soroltak be utána. Délután először ezekben a hatfős elődöntőkben mérkőztek meg egymással a továbbjutók, ahonnan csoportonként csak a három-három legjobb időt elérő versenyző kerülhetett be a döntőbe, a többiek pedig kiestek. Így alakult ki a döntők adott létszámú, hatfős mezőnye, akiket egyszerre indítottak, tömegrajttal, ezáltal a célba érkezési sorrend egyben a végeredményt is jelentette. Így a nézők számára is jól nyomon követhető, izgalmas, szoros küzdelmek alakultak ki.

A kieséses sprintversenyen a jó helyezésekhez tehát háromszor kellett rajthoz állni a nap során, három pályát kellett hibátlanul, és a lehető leggyorsabban teljesíteni. A Veszprémi Honvéd Sportegyesület versenyzői eredményesen szerepeltek, Vas megye rövidtávú bajnokságán nyolc érmet szereztek, míg a Szombathely Kupa keretében összesen tizenegyen jutottak el a döntőig, ahol végül hatan értek el dobogós helyezést.


Eredmények – Vas megye rövidtávú bajnoksága

F14B: 1. Barát Miklós
F45B: 1. Barát János, 3. Tömösközy Tamás
F55B: 2. Domán Gábor
N16B: 1. Szalontai Sára
N21B: 1. Mérő Dominika, 2. Varsányi Kinga
N45B: 3. Németh Zsoltné

Eredmények – Szombathely Kupa

Férfi ifjúsági: 3. Barát Miklós
Férfi szenior: 2. Barát János, 3. Horváth Tivadar
Női felnőtt: 1. Mérő Dominika
Női ifjúsági: 2. Szalontai Sára
Női szenior: 3. Németh Zsoltné

vehirsport.hu
további cikkek
Veszprémi sikerek a tájfutó válogató hétvégén tájfutás Veszprémi sikerek a tájfutó válogató hétvégén Remekeltek a Veszprémi Honvéd SE (VHS) tájfutói a pünkösdi hétvégén Lakitelek-Csévharaszt központtal rendezett kiemelt országos versenyen. 2024. május 30. 13:21 Negyedszer is a Lovassy nyerte a tájfutó országos diákolimpia döntő pontversenyét tájfutás Negyedszer is a Lovassy nyerte a tájfutó országos diákolimpia döntő pontversenyét A Veszprémi Honvéd SE versenyzői – ezúttal iskoláikat képviselve – ismét szép eredményeket értek el a tájékozódási futók országos diákolimpiáján. A Lovassy László Gimnázium tanulói ráadásul sorozatban negyedszer nyerték meg az iskolák közötti pontversenyt. 2024. május 24. 14:36 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Szezonnyitó nemzetközi versenyen szerepeltek a veszprémi tájfutók tájfutás Szezonnyitó nemzetközi versenyen szerepeltek a veszprémi tájfutók Remekeltek a Veszprémi Honvéd SE tájfutói az április első hétvégéjén rendezett Közép-Európai Ifjúsági Találkozón és annak kísérő rendezvényén. 2024. április 13. 8:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.