Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Vaksakk a parlamentben

2019. szeptember 9. 17:28
Az ajkai Gaál Zsóka közreműködésével népszerűsítette a sakkot a honi szövetség, amely a parlamentbe szervezett rendhagyó, különleges fogadást. A 12 éves tehetség bekötött szemmel játszott – többek között Schmitt Pál ellen – az országházban.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Budapesten tartotta soros ülését, amelyen többek között az is szóba került, hogy hazánk pályázik a 2024-es sakkolimpia megrendezésére. A FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics szerint mindezt jó eséllyel tesszük, a sportág ismerői számára mondani sem kell, óriási dolog lenne Magyarországnak, ha nálunk küzdenének meg a sakkvilág legjobbjai.

A hétvégén tartott FIDE-ülés emiatt is különleges volt, a házigazda igyekezett lenyűgözni a szervezet elnökségét, és ebben hazánk egyik legnagyobb sakkígérete, az ajkai Gaál Zsóka is szerepet kapott.

Schmitt Pál, Polgár Judit és Gaál ZsókaSchmitt Pál, Polgár Judit és Gaál Zsóka

Az ülést követően a parlament vadásztermében rendeztek fogadást, amely egy érdekes partinak is helyet adott. Az est háziasszonya, Déri Stefi Zsókát szólította sakktáblához, a 12 éves játékos az asztalnak háttal foglalt helyet, és a szemét még egy kendővel is bekötötték.

Az ajkai hölgy összesen tizenegy ellenféllel játszott, akik felváltva léptek. A partit – amelyet a fogadás résztvevői egy nagy kivetítőn is tudták követni – Kállai Gábor nemzetközi nagymester moderálta, szellemesen kommentálva/anekdotázva végig a játszmát. A Zsóka által bemondott lépéseket nagy példaképe, minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit tette meg.

Zsóka Hf3 kezdő lépésére Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja b6 lépéssel válaszolt. Zsóka a 2. g3 lépésére, Arkagyij Dvorkovics Fb7 lépéssel válaszolt. Az ezt követő lépéseket neves személyiségek, köztük a FIDE elnökségének tagjai is felváltva tették meg, s végül Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke az „a5” lépés megtétele után döntetlent ajánlott, amit Zsóka elfogadott.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.