Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bajnoki címek egyéniben és váltóban

2019. szeptember 18. 19:16
Rendkívül eredményesen szerepeltek a Veszprémi Honvéd SE versenyzői a Kaposváron rendezett 2019. évi rövidtávú egyéni és váltó országos bajnokságon.

A somogyi megyeszékhely adott otthont a tájékozódási futó sport kiemelt, legnagyobb nevezői létszámot vonzó versenyének, a 2019. évi rövidtávú egyéni és váltó országos bajnokságnak, amelyen közel ezeregyszázan álltak rajthoz.

Az egyéni versenyen elsőként szombat délelőtt egy selejtező futamon kellett bizonyítaniuk a nevezőknek, ahol kategóriánként a huszonnégy legjobb időt futó versenyző juthatott be a délutáni „A” döntőkbe, az országos bajnoki cím várományosaként. A nők 55 év felett, a férfiak 70 év felett közvetlenül a döntőben indulhattak.

A 14 éves korosztályban országos bajnoki címet szerző csapat tagjai, Gaschler Emma, Barát Miklós, Bálint Gergő, Lantai Lili - Fotó: Kutnyánszky ErnőA 14 éves korosztályban országos bajnoki címet szerző csapat tagjai, Gaschler Emma, Barát Miklós, Bálint Gergő, Lantai Lili - Fotó: Kutnyánszky Ernő

– A kvalifikációs futamokat átlagos városi környezetben bonyolították le, az izgalmakat a délutáni döntő helyszíne tartogatta. Kaposvár belvárosának szívében, a sétáló utca és környékének adottságai trükkös, fejtörést okozó útvonal-választásokkal megtűzdelt pályák kialakítására adtak lehetőséget, amelyek alaposan próbára tették a versenyzők tájékozódási rutinját. Villámgyors helyzetfelismerő- és tájékozódási képességekre volt szükség, ráadásul nagy futósebesség mellett. A legerősebb mezőnyökben 4 perc/km alatt kellett végigfutni a távot a jó helyezésekért – tudtuk meg Mérő Edittől, a VHS tájfutó szakosztályának sajtóreferensétől.

A hétvégi, belvárosi forgatagban a járókelők számára is nagy látványosságot jelentett a nagyszabású sportesemény.

Szoros küzdelmek alakultak ki, ahol minden másodperc előnynek jelentősége volt. A Veszprémi Honvéd Sportegyesület versenyzői kiválóan teljesítettek: négy kategóriában országos bajnoki címet érdemeltek ki, de a mérlegen szerepel még két ezüst- és két bronzérem is.

A váltóversenyen dobogós helyezést elérő VHSE csapat tagjai - Fotó: Bálint MónikaA váltóversenyen dobogós helyezést elérő VHSE csapat tagjai - Fotó: Bálint Mónika

Másnap került sor a rövidtávú váltóbajnokságra a Kaposvári Egyetem campusának területén. A felnőtteknél három-, míg az utánpótlás korosztályokban négyfős váltók küzdöttek meg egymással a bajnoki címekért. Minden kategóriában jelentős számú csapat indult. A Veszprémiek a klubok közül – országos szinten – a legtöbb váltót állították ki, de nem csak a mennyiség terén jeleskedtek.

Kiemelkedően teljesített a 14 éves korosztályban induló Gaschler Emma, Barát Miklós, Bálint Gergő, Lantai Lili összetételű négyes, amely meggyőző fölénnyel nyert negyven csapat közül. Lili és Gergő ráadásul a második ob-aranyérmét zsebelte be a hétvégén ezzel a győzelemmel. Rajtuk kívül még négy csapat állhatott a dobogóra, valamint két további váltó végzett bajnoki pontszerző helyen.


Egyéni eredmények:

 • F14A: 1. Bálint Gergő
 • F35A: 4. Vajda Zsolt
 • F40A: 1. Molnár Zoltán, 4. Vajda Balázs, 6. Gaschler Gábor
 • F65A: 2. Horváth Tivadar, 4. Bacsó Attila
 • N14A: 1. Lantai Lili
 • N18A: 3. Mérő Dominika
 • N50A: 3. Németh Zsoltné
 • N65A: 1. Wieder Ilona
 • N75A: 2. Wengrin Istvánné

Váltó eredmények:

 • V14A: 1. Gaschler Emma, Barát Miklós, Bálint Gergő, Lantai Lili
 • V18A: 5. Lantai Boróka, Bálint Ádám, Bálint Benedek, Mérő Dominika
 • V105A: 1. Molnár Attila, Széplaki Erika, Molnár Zoltán, 3. Vajda Zsolt, Gaschler-Gyeviki Nóra, Tóth Attila
 • V135A: 3. Gaschler Gábor, Németh Zsoltné, Vajda Balázs
 • V195A: 2. Horváth Tivadar, Wieder Ilona, Bikki Sándor, 6. Domán Gábor, Komár Béláné, Andrási Lajos
vehirsport.hu
további cikkek
Tájold magad kalandokra! tájfutás Tájold magad kalandokra! Aktív hétvége a természetben, helyi értékek felfedezése a kincskeresés izgalmával az egész család számára. 2023. szeptember 15. 16:55 Hatalmas siker Veszprémnek a vb-rendezés tájfutás Hatalmas siker Veszprémnek a vb-rendezés Magyarországra jöhetnek a világ legjobb tájékozódási futói – erről döntött a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) elnöksége Svájcban, ahol kijelölték a 2027-es felnőtt világbajnokság helyszínét. A tájékozódási futó sport legnagyobb világversenyének központja Veszprém lesz. A magyar pályázat sikerének értékét növeli, hogy a tájfutás őshazája, Svédország is pályázott, a grémium azonban hazánk mellett tette le a voksát. 2023. július 20. 5:02 A veszprémi tájfutó, Máramarosi Rita háromszoros világbajnok lett! tájfutás A veszprémi tájfutó, Máramarosi Rita háromszoros világbajnok lett! Máramarosi Rita, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület még ifikorú versenyzője megállíthatatlan: csupán tíz nappal a bulgáriai Eb-érmei után eggyel magasabb korosztályban is fényesen bizonyította tehetségét. A tájékozódási futók július 3-8. között Nagybányán, Romániában megrendezett junior világbajnokságán Rita öt számból háromban szerzett aranyérmet. 2023. július 16. 10:56 Megszületett a döntés: Veszprémben rendezik a 2027-es tájfutó vb-t! tájfutás Megszületett a döntés: Veszprémben rendezik a 2027-es tájfutó vb-t! A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) elnökségének pénteki döntés értelmében 2027-ben a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség rendezheti a felnőtt világbajnokságot Veszprém központtal. 2023. július 15. 6:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.