Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal

2019. október 2. 12:23
Emléktábla-avatással és kiállítással emlékeztek meg a 110 éve elindult és 50 éve bezárt Veszprém-Balatonalmádi-Alsóörs vasútvonalra a megyeszékhely vasútállomásán.

A veszprémi vasútállomás dolgozóinak kezdeményezésére készítették el és leplezték le hétfő délelőtt azt az emléktáblát, amely az egykori vasútvonalra emlékezik.

Pontosan 110 évvel ezelőtt, 1909. július 9-én indult el az első vonat Veszprémből Balatonalmádiba, majd onnan Alsóörsre. A vonal kereken 60 évet élt meg, amikor 1969. szeptember 30-án az utolsó menetrend szerinti járat is elhagyta a veszprémi vasútállomást, majd bezárták a vonalat.

Az évfordulóhoz kapcsolódva a vasútállomás kisvárótermében kiállítással is várják az érdeklődőket, amelyen korabeli felvételeken és dokumentumokon keresztül lehet megismerni az egykori vasútvonalat. 

Az eseményen Erdősi Ferenc, a veszprémi vasútállomás állomásfőnöke, Tóth Gusztáv, vasúti balesetvizsgáló és Takács László önkormányzati képviselő társaságában leplezték le az emléktáblát a vasútállomás peronján.

Ezt követően Tóth Gusztáv rövid történelmi áttekintést adott a vasútvonal 60 éves történetéről, számos érdekességgel, kevésbé ismert adattal kiegészítve azt.

Az eseményen levetítettek egy 1970-es egy filmhíradót, amely feldolgozta a vasútvonal bezárását és a buszközlekedés korabeli fejlesztését a vasút alternatívájaként.

A kiállítás október végéig ingyenesen látogatható, a veszprémi vasútállomás forgalmi irodájában lehet kérni, hogy megtekinthessék a tárlatot.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.