Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A leggyakoribb hibák fogyókúra alatt

2019. október 4. 15:15
Nyolc hiba, ami megbosszulja magát.

1. Nem fogyasztasz elég rostot.

A rostok nagyon fontos szerepet játszanak a fogyókúrában, vízben oldódó fajtái sokáig teltségérzetet biztosítanak mivel nagyon sok vizet képesek megkötni. Az zöldségeket fogyaszd bátran bármikor, a gyümölcsöket egyed tízóraira vagy uzsonnára. Ne feledkezz meg az egészséges gabonákról és az abból készült termékekről sem. Kiemelkedően magas vízben oldódó rosttartalma van az almának, sárgabaracknak, sárgarépának, kelbimbónak, brokkolinak, zabnak, szárazhüvelyeseknek, lenmagnak és a chia magnak, ha ezek és az összes többi zöldség, amely vízben nem oldódó rostokat tartalmaz az étkezéseid szerves részévé válnak, akkor fél úton vagy a sikeres fogyókúrához.

2. Irreális célt tűzöl ki magad elé.

A célkitűzés nagyon motiváló tud lenni fogyókúrában is, főleg ha eléred, viszont hogyha elérhetetlen a cél, akkor nagyon visszavetheti a lelkesedésed a kitartásod pedig végképp. Mindig azt szoktam javasolni, hogy haladjunk lépésről lépésre, így sokkal tovább lelkes tudsz maradni és sikeresebben fogysz. Milyen jó érzés az, ha három kilónyi súlyfeleslegtől akarsz megszabadulni egy adott időn belül, majd ráállsz a mérlegre és rájössz, hogy még túl is teljesítetted.

3. Nem sportolsz, csak a diétától várod a csodát.

Abban az esetben, ha fogyókúrázol, és nem sportolsz akkor akarva akaratlanul az izomtömegedből is vesztesz, ezzel ellentétben a sport segít megőrizni az izmaidat és több súlyt fogsz veszíteni a zsírtömegből. A mozgás az elért súlyod megőrzésesben is segít.

4. Fogyókúrás csodaszerektől várod a fogyást.

Ki kell ábrándítsalak, nem létezik olyan csodabogyó amivel lefogysz úgy, hogy közben degeszre eheted magad. A fogyókúrának két nagyon fontos terápiás része van, a diéta és a mozgás.

5. Arra fókuszálsz, hogy mit nem ehetsz és nem arra, hogy milyen sok alapanyagból választhatsz.

Nem ehetek nasit, kenyeret, túl zsírosat... Ne így gondolkodj! Nem jobb, ha azt mondod magadnak, milyen sok egészséges és tápláló étel közül választhatok. Igazából nincs olyan ételcsoport, amiben nem lehetne megtalálni azt ami, képviselheti magát a fogyókúrában is.

6. Megtiltod magadnak, amit szeretsz.

Nem bírsz kenyér nélkül élni? Elhiszed, hogy belefér a fogyókúrába is a kenyér, csak nem mindegy hogy milyen és mennyi. Reggelire egy szendvics vékony szelet teljes kiőrlésű kenyérből sok-sok zöldséggel simán belefér a fogyókúrába.

7. Kiiktatsz egy egész makro tápanyag csoportot.

Szénhidrát, zsír, fehérje – biztos mindegyikőtök ismeri ezeket a makro tápanyagokat. Mindegyikre szüksége van a szervezetünknek, mindnek megvan a maga szerepe az egészségünk megőrzésében. Egyénre szabottan persze lehet variálni az arányokkal, de egyiket sem szabad teljesen kiiktatni az étkezésünkből.

8. Étkezéseket, hagysz ki vagy helyettesíted valamilyen fogyókúrás csodaszerrel.

A fogyókúrában nagyon fontos a rendszeres étkezés. Fél siker, ha naponta ötször étkezel. Ne hagyj ki étkezést! Bármilyen furcsán is hangzik, de a fogyókúrának nem az éhezésről kell szólnia, nagyon fontos a mennyiségeket szem előtt tartva az egyenletes tápanyagbevitel egész nap.

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.