2019. december 6. // Miklós névnap

Veszprémnek is lehet kerekesszékes kosárcsapata

2019. október 5. 19:33
Népszerűsítési céllal az MKOSZ Veszprémben rendezte a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szombaton. A párbeszéd már elindult, hogy a városban kerekesszékes csapat jöjjön létre. A fél csapat már megvan.

A 2019-es szezon nyitányaként az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a veszprémi Lovassy gimnáziumban rendezte a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szombaton. A magyar bajnokság jelenlegi összes csapata részt vett a négyes döntőben, melyet a Soproni Tigrisek nyertek 56-42-re a DVTK ellen. A kupa harmadik helyezettje a Törekvés SE, a negyedik a pécsi PTE PEAC Rolling Basket lett.

A kupát a Soproni Tigrisek nyertékA kupát a Soproni Tigrisek nyerték

Az érmeket és a kupát Porga Gyula polgármester adta át a játékosoknak. Magyari András, a kerekesszékes kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya a lefújást követően a sajtónak úgy nyilatkozott, a sportág népszerűsítése miatt választották Veszprémet a kupadöntő helyszínéül. Korábban Pécsett volt hasonló kezdeményezés, amelynek eredményeképp a baranyai megyeszékhelyen megalakult a PTE PEAC Rolling Basket.

Jelenleg négy csapat játszik a hazai kerekesszékes bajnokságban, ám ez a szám hamarosan ötre bővülhet, ugyanis Magyari elmondta, elindult a párbeszéd és szárnybontogatás azzal kapcsolatban, hogy Veszprémnek is legyen saját csapata. Jelenleg 5 ember jelentkezett, hogy szívesen vállalná a tagságot. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést.

A döntőt a DVTK és a Sopron játszottaA döntőt a DVTK és a Sopron játszotta

A kerekesszékes kosár szabályai csak 20%-ban térnek el a megszokott kosárlabdától. A játékra a hivatalos FIBA szabályok érvényesek néhány, a kerekesszékes használatból fakadó változtatással. A sportolók kerekesszéke a kosárlabdához speciálisan átalakított, strapabíróbb, gyorsabb és mozgékonyabb.

A magyar kerekesszékes kosárválogatott eddig kétszer, 2017-ben Brnoban, és idén Szófiában vett részt a nemzetközi porondon.

A kupán a PTE PEAC Rolling Basket, a  DVTK Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapat és a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapat vett résztA kupán a PTE PEAC Rolling Basket, a DVTK Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapat és a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapat vett részt

Ge. Á.
Szalai Csaba

További cikkek

McCall már bontogatja szárnyait
McCall már bontogatja szárnyait
A vasárnap esti, a TF-Budapest otthonában aratott győzelmével megőrizte a férfi kosárlabda NB I/B Piros csoportjának listavezető pozícióját a HOYA-PE Veszprém. A tizedik forduló legeredményesebb veszprémi kosarasa az irányító Mike McCall Jr. volt.
Címvédőhöz méltó győzelmet aratott a HOYA
Címvédőhöz méltó győzelmet aratott a HOYA
Mérész Csaba együttese fölényes, huszonhét pontos győzelmet aratott a vendéglátó Győr gárdája felett hétfőn este, a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa negyedik fordulójában. A HOYA-PE Veszprém így újabb lépést címvédése irányába: immár bejutott a legjobb nyolc csapat közé.
Körtélyesi példát statuált, McCall először játszott veszprémi színekben
Körtélyesi példát statuált, McCall először játszott veszprémi színekben
Az amerikai irányító Mike McCall Jr. debütált, a rutinos center Körtélyesi Gergely végigjátszotta a meccset. Szoros küzdelemben (86-83) őrizte meg hibátlan hazai mérlegét a vendéglátó HOYA-PE Veszprém a fővárosi MTK ellen pénteken a másodosztályú kosárlabda-bajnokság Piros csoportjának 9. fordulójában.
Pazar siker – egyelőre az amerikai McCall nélkül
Pazar siker – egyelőre az amerikai McCall nélkül
Magabiztos, több, mint húszpontos diadalt aratott a HOYA-PE Veszprém a férfi kosárlabda NB I/B Piros csoportjának nyolcadik fordulójában, miután vasárnap kora este 114-92-re felülmúlta a vendéglátó PVSK alakulatát.
Amerikai légióst igazolt a HOYA – Mike McCall Jr. bajnokságot nyerne a Veszprémmel
Amerikai légióst igazolt a HOYA – Mike McCall Jr. bajnokságot nyerne a Veszprémmel
A férfi kosárlabda NB I/B Piros csoportjában listavezető HOYA-PE Veszprém pénteken délelőtt hivatalos oldalán jelentette be, hogy az amerikai Mike McCall Jr. személyében légióst igazolt irányító posztra. McCall portálunknak nyomatékosította: bajnoki címhez segítené az egyetemi gárdát.
2019. december 6. // Miklós névnap